Lenka Matoušková

Rodina kladenských právníků Račokových si díky anonymním offshorům vytvořila predátorský systém. Lidem půjčovala peníze na smlouvy, které obsahovaly drastické pokuty. Když nezaplatili, jejich byt nebo dům šel do dražby. Uniklé dokumenty souhrnně označované jako Pandora Papers zmiňují tři firmy spojené se jménem Račok, které byly v roce 2014 založené na Seychelách. 

Račokovi čtyřikrát

Na začátku roku 2014 odvysílal investigativní publicistický pořad České televize Černé ovce příběh rodiny, která kvůli půjčce od kladenské firmy Money service, a. s., přišla o střechu nad hlavou. Půjčku 150 tisíc korun si rodina dle svých slov vzala „na vyřešení finančních problémů“, ručila za ni třípokojovým bytem. Firma Money service totiž jinak než se zastavenou nemovitostí nepůjčovala.

Právník spotřebitelské organizace dTest Lukáš Zelený tehdy pro Černé ovce vysvětlil, proč byla půjčka od Money service pro dlužníka i ručitele riskantní: ve smlouvě byla stanovena řada vysokých pokut, ať už za pozdní splácení, či třeba za to, že zastavená nemovitost nebyla pojištěná. Firma Money service navíc půjčovala jen lidem s IČO (identifikačním číslem osoby), přesněji řečeno podnikatelům. Dlužník takto přišel o ochranu, kterou zákon poskytoval běžným spotřebitelům.

Rodina dluh splatila (dokonce i s pokutami ve výši téměř 80 tisíc korun) o čtyři měsíce později, než smlouva určovala, a měla za to, že všechno skončilo. Jenže mezitím její byt vydražila společnost Express dražby, a. s.

Komu zmíněné firmy Money service a Express dražby v té době patřily, nešlo dohledat, obě totiž měly netransparentní akcie na majitele v listinné podobě. Spojovalo je ale jméno Račok – advokát Martin Račok (1981) zastupoval firmu Money service a jeho otec, advokát Michal Račok (1953), zase zastupoval Express dražby.

Ve stejném roce, kdy byla odvysílaná reportáž, začal platit zákon, jehož cílem bylo zvýšení transparentnosti akciových společností. Nová norma akcie na majitele v listinné podobě zakázala.

Dokumenty Pandora Papers teď prozradily, jak si majitelé Money service s nastalou situací poradili. Jediným akcionářem Money service se podle českého rejstříku firem stala nově vzniklá offshorová firma European Dept Trade S.A. se sídlem na Seychelách. Majitelé Money service tím pádem zůstali v Česku i nadále skryti.

Pandora Papers: O projektu

Teprve uniklé dokumenty dávají nahlédnout pod pokličku offshoru: konečnými vlastníky seychelské European Dept Trade S.A. jsou Martin Preis (1968) a Martin Račok (1949). Notářský zápis o novém jediném akcionáři Money service sepsala kladenská notářka Bohumila Račoková.

Medaile z Nagana

Koncem roku 2018 se objevila zpráva, že kladenský hokejista Martin Procházka prodal zlatou medaili ze zimních olympijských her v Naganu a že se draží v aukci s vyvolávací cenou asi milion korun. „Kladenský hrdina uvízl v hluboké dluhové pasti,“ vysvětlil tehdy prodej medaile deník Blesk.

Novináři poté zjistili, že Procházka má několik exekucí a dluží skoro 19 milionů korun. Nejvíce peněz, přes 16 milionů korun, po něm chtěla firma Credito, a. s. Její praktiky přitom vzbudily údiv – místo původně půjčených 4,3 milionu korun chtěla firma Credito po Procházkovi splatit skoro čtyřnásobek, dluh se znásobil vinou úroků a především, jak se tehdy psalo, kvůli „brutální smluvní pokutě“ ve výši 10,3 milionu korun.

Stejně jako výše zmíněná rodina ručil hokejista Martin Procházka za úvěr nemovitostmi a jeho mlýn u Kladna i pozemky u Kralup nad Vltavou skončily v dražbě.

„Stal jsem se obětí lidí, kteří se lichvou a podvody s financemi živí,“ řekl později čtyřnásobný mistr světa novinářům. „Věřil jsem lidem, kteří se ze začátku tvářili jako obrovští kamarádi. Naoko mi vycházeli vstříc, když ale došlo na lámání chleba, otočili se ke mně zády a odrovnali mě.“ V této souvislosti zmínil dvě jména – Martin Preis a Martin Račok.

Vlastníci firmy Credito, jež poskytuje a zprostředkovává úvěry, jsou stejně jako v případě firmy Money service schovaní za anonymním offshorem.

K tomuto textu najdete podkladové dokumenty v Neprůstřelné sekci.

Přidejte se do Klubu neprůstřelných a získejte k nim přístup.

V českém rejstříku firem lze dohledat, že jediným akcionářem firmy Credito je od roku 2016 – tedy od chvíle, kdy byla Credito založena – seychelský offshore Middle Europe Enterprise S.A. Teprve díky dokumentům Pandora Papers se dozvídáme, že Procházka měl pravdu: konečnými vlastníky offshoru jsou opravdu Martin Račok (1981) a Martin Preis (1968).

Nechápu, proč se o to zajímáte

Jména Račok a Preis najdeme v dokumentech Pandora Papers u celkem tří firem. Všechny byly založeny v roce 2014 a mají sídlo na Seychelách.

První z nich, European Dept Trade S.A., patří v Česku firma Money service, a. s., a jejími konečnými vlastníky (v dokumentech „ultimate beneficial owner“) jsou Martin Račok (1949) a Martin Preis (1968). Ředitelem European Dept Trade S.A. je podle uniklých informací právník Ilja Hrubý.

Druhá, Middle Europe Enterprises S.A., je jediným akcionářem české firmy Credito, a. s. Vlastníkem je seychelský offshore uvedený už od vzniku firmy Credito, a. s., v roce 2016. Jejími konečnými vlastníky jsou Martin Račok (1981) a Martin Preis (1968). Dokumenty říkají, že každý z nich má 50procentní podíl a účelem offshoru je být holdingem pro firmy v Česku. Tuto seychelskou společnost zastupuje podle informací z Pandora Papers právník Martin Moskal.

Třetí seychelská firma se jmenuje Inter Smart Trade S.A., konečných vlastníků dokumenty uvádějí celkem pět – Martin Račok (1981), Martin Račok (1949), Martin Preis (1986), Jiří Topka (1981) a Václav Kučera (1980). Offshore zastupuje Jiří Topka a v Česku mu patří firma Ochrana dlužníka, s. r. o.

Pandora Papers: V hlavní roli Andrej Babiš

Martin Račok mladší a Jiří Topka jsou advokáti, oba mají kancelář na Kladně. Václav Kučera se živí prodejem nemovitostí, je realitní makléř M&M reality, na svých stránkách uvádí, že pracuje pro kladenskou pobočku této firmy. Notářské zápisy o offshorových vlastnících pro český rejstřík firem pokaždé dělala kladenská notářka Bohumila Račoková.

„Jsem advokát, nevím, proč bych se s vámi měl bavit,“ odpovídá Martin Račok mladší na otázku, proč firmy Money service, Credito a Ochrana dlužníka vlastní offshory ze Seychel. „Asi pro to bude nějaký důvod. Tisíce firem mají takovou strukturu. Nechápu, proč se jako novinář o něco takového zajímáte.“ A pokládá telefon.

K tomuto textu se váží podkladové dokumenty, které naleznete v Neprůstřelné sekci.

Autorky textu: Hana Čápová, Zuzana Šotová
Autorka úvodní grafiky: Lenka Matoušková


Text vznikl za finanční podpory Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky.