Ohňostroj lží ve Slovinsku

V posledních dvou letech klesá ve Slovinsku úroveň lidských práv a svobod, s čímž souvisí i narůstající míra dezinformací. Více než polovina zkoumaných portálů spadá pod vývojářskou slovinskou společnost Infotrend, která má vazby na slovinské politiky. Jedním z hlavních dezinformačních webů ve Slovinsku je nova24tv.si odkazující na americké či bulharské krajně pravicové weby. Vydavatelem tohoto webu je společnost Nova Hiša, kterou vlastní maďarská společnost Hespereia. Tu zastupuje Ágnes Kovács, která je napojená na Árpáda Habonyho, neoficiálního poradce maďarského premiéra Viktora Orbána. Menšinovým akcionářem společnosti Nova Hiša je i bývalý slovinský premiér Janez Janša, který je v současné době předsedou největší opoziční strany SDS. Bývalý ředitel nova24tv.si Aleš Hojs se stal ministrem vnitra v poslední Janšově vládě a během svého působení v této funkci opakovaně pronášel manipulativní a nepravdivá tvrzení.

Firehose of Falsehood (volně přeloženo Ohňostroj lží)

Třináct redakčních týmů ze střední a východní Evropy se sešlo v projektu Firehose of Falsehood, aby podrobně prozkoumalo informační válku probíhající po celé Evropě a řízenou ruským státním aparátem. Projekt založený na využití analýzy dat a metadat s regionálními náhledy odhaluje nová spojení a spolupráci mezi zdánlivě nesouvisejícími weby a přináší lepší pohled na to, jak probíhá informační válka. Novináři z 13 zemí Evropy se zabývali tím, jak se v jejich vlastích šíří dezinformace. Jednotlivé proruské weby spolu podle jejich zjištění čile komunikují a spolupracují a v jejich aktivitách jim nezabraňují ani snahy jednotlivých vlád dezinformační stránky blokovat. Nahlédněte do zákulisí prokremelského, konspiračního a ultrapravicového dezinformačnho ekosystému ve Slovinsku.

V posledních dvou letech došlo ve Slovinsku k prudkému poklesu úrovně lidských práv a svobod. Podle zprávy Freedom House za rok 2022 se tak stalo poté, co se předchozí populistická vláda Janeze Janši začala chovat nepřátelsky vůči skupinám občanské společnosti a médiím a podkopávala nezávislé instituce a právní stát.

Současná vláda zřídila neformální meziresortní pracovní skupinu, která má za cíl strategicky komunikovat a koordinovat aktivity ohledně dezinformací. „Jsme si vědomi toho, že je třeba vytvořit systémový přístup ke sledování dezinformací,“ komentoval situaci Úřad vlády pro komunikaci. Dodal, že návrhy k tomu připraví zmíněná pracovní skupina, neupřesnil však, kdy se tak stane.

Ministerstvo kultury uvedlo, že plánuje aktivity v oblasti mediální gramotnosti. Ani to ovšem neurčilo, kdy dojde k jejich realizaci.

Projekt Ohňostroj lží odhalil, že patnáct z jednadvaceti zkoumaných slovinských portálů, které na sobě mají být zdánlivě nezávislé, sdílí stejný účet na platformě Google Analytics (nástroj k měření návštěvnosti webových stránek). Používají také stejné reklamní bannery Google. Jak pro Oštro uvedl český bezpečnostní analytik Vladimír Smitka, je to důkazem, že „peníze z reklam od Googlu jdou do stejné kapsy“.

Na základě analýzy bylo šestnáct těchto domén s největší pravděpodobností vytvořeno slovinskou společností Infotrend, která se zabývá vývojem webových stránek. Infotrend má vazbu na slovinskou politiku. Jejím vlastníkem je Andraž Selan, majitel další společnosti, jejímž ředitelem je Andrej Jeraj, bratr Alenky Jeraj, poslankyně parlamentu za konzervativní stranu SDS.

Andrej Jeraj ani Alenka Jeraj na otázky Ošto neodpověděli. Andraž Selan uvedl, že se nechce k otázkám vyjadřovat a že si nepřeje, aby ho novináři nadále kontaktovali.

Novináři z Oštro analyzovali šestnáct malých regionálních portálů, z nichž některé publikovaly manipulativní, senzacechtivé nebo nepravdivé články například o slovinských veřejnoprávních médiích či o migrantech.

Obsah některých regionálních portálů byl také publikován na webu nova24tv.si, což je ve Slovinsku jeden z hlavních zdrojů dezinformací.

Vydavatelem webu nova24tv.si je společnost Nova hiša, kterou ze 73 % vlastní maďarská společnost Hespereia. Zastupuje ji Ágnes Kovács, která je napojená na Árpáda Habonyho, neoficiálního poradce maďarského premiéra Viktora Orbána. Janez Janša, bývalý slovinský premiér a současný předseda největší opoziční strany SDS, a Alenka Jeraj, bývalá předsedkyně výboru žen SDS, jsou ve společnosti Nova hiša menšinovými akcionáři. Bývalý ředitel nova24tv.si Aleš Hojs se stal ministrem vnitra v poslední Janšově vládě. A jak odhalil projekt razkrinkavanje.si, Hojs během svého působení v této funkci opakovaně pronáše manipulativní a nepravdivá tvrzení.

Obsah, který web nova24tv.si od svého založení v roce 2015 zveřejňoval, podle dat z projektu Ohňostroj lží obsahoval nejméně 498 článků s odkazy na americký krajně pravicový portál breitbart.com. Nejméně ve dvaceti případech články odkazovaly na americký krajně pravicový portál thegatewaypundit.com a na bulharský krajně pravicový portál zerohedge.com.

Článek vznikl v rámci projektu German Marshall Fund – Ruská informační válka. Mediální partner WDR v Německu nebyl financován GMF.

Boris Tomašič, ředitel nova24tv.si, uvedl, že redaktoři při práci používají různé zdroje a obsah vybírají na základě kritéria pravdivosti.

Třináct portálů na otázky novinářů z Oštro neodpovědělo nebo se k nim nechtělo vyjádřit.

Portál nase-zasavje.si prohlásil, že se zabývá především lokálním zpravodajstvím z oblasti Zasavje. „Pro ostatní zprávy, které zveřejňujeme, využíváme všechny zdroje na základě kritéria reálnosti.“

Redakce webu mojeposavje.si popřela, že by jejich doména byla registrovaná společností Infotrend. Odpověděli, že jsou seriózní médium, které uveřejňuje ověřené a pravdivé informace.

Portál e-Maribor odpověděl, že funguje legálně.

Autorka textu: Katarina Bulatović, Oštro (Slovinsko)