Ohňostroj lží v Polsku

S nástupem pandemie koronaviru se konspirační weby v Polsku začaly více orientovat na sociální sítě, přičemž tato tendence ještě zesílila po ruské invazi na Ukrajinu, kdy polské úřady oficiálně zablokovaly některé dezinformační weby. Šiřitelé začali využívat jiné platformy – přesunuli se na blogy, sociální sítě a kanály Telegramu. Většina analyzovaných webů nešíří putinovskou agendu otevřeně, svůj narativ spíše staví na nenávistném projevu vůči Ukrajině. Příkladem je web wolnemedia.net, který funguje už více než deset let.

Firehose of Falsehood (volně přeloženo Ohňostroj lží)

Třináct redakčních týmů ze střední a východní Evropy se sešlo v projektu Firehose of Falsehood, aby podrobně prozkoumalo informační válku probíhající po celé Evropě a řízenou ruským státním aparátem. Projekt založený na využití analýzy dat a metadat s regionálními náhledy odhaluje nová spojení a spolupráci mezi zdánlivě nesouvisejícími weby a přináší lepší pohled na to, jak probíhá informační válka. Novináři z 13 zemí Evropy se zabývali tím, jak se v jejich vlastích šíří dezinformace. Jednotlivé proruské weby spolu podle jejich zjištění čile komunikují a spolupracují a v jejich aktivitách jim nezabraňují ani snahy jednotlivých vlád dezinformační stránky blokovat. Nahlédněte do zákulisí prokremelského, konspiračního a ultrapravicového dezinformačnho ekosystému v Polsku.

Po rozsáhlé ruské invazi do Ukrajiny zablokovaly polské úřady uživatelům v zemi přístup na řadu webových stránek šířících kremelskou propagandu a dezinformace. Šiřitele to však nezastavilo – pouze se přesunuli na blogy, začali využívat sociálních sítí nebo si články z blokovaných webů přeposílali. Dezinformační základna tak vládní blokace ustála a šiřitelé s různě velkým publikem své webové stránky provozují nadále.

Navzdory blokádě ze strany polské Agentury pro vnitřní bezpečnost některé z webových stránek, které jsou klasifikované jako dezinformační, opět fungují. Část z nich je přístupná pouze přes VPN, jiné své weby stáhly a zůstávají aktivní pouze na sociálních sítích a kanálech Telegramu. Obsah se k publiku dostává v několika formátech: na internetu se objevují videa, články a blogy. Jedinečné řešení pak vytvořila organizace, která se prezentuje jako „centrum právních služeb“. Ta k šíření dezinformací využívá svou vlastní mobilní aplikaci.

Většina zkoumaných webových stránek prokremelské narativy nesdílí otevřeně, ale spíše hojně šíří protiukrajinskou propagandu, která někdy přechází v nenávistné projevy. Některé z těchto webových stránek existují již řadu let. Například web wolnemedia.net je více než deset let starý a replikuje prokremelský obsah a konspirační teorie. Podle dřívějšího výzkumu novinářského sdružení VSquare přešly některé kanály a webové stránky, které aktivně sdílely protiuprchlické narativy a konspirační teorie, k šíření protiukrajinské propagandy. Ne všechny však otevřeně podporují ruské vojenské aktivity v Ukrajině.

Webové stránky zřízené během pandemie využívají ke své propagaci sociální sítě. Třetí největší web, který jsme v rámci projektu zkoumali, nese název Lega Artis a jedná se o firemní blog nabízející „právní poradenství“ v otázkách koronaviru. V minulém čtvrtletí zaznamenal téměř milion zobrazení. Přestože byl obsah odborníky na ověřování faktů více než třicetkrát vyvrácen, společnost Lega Artis spadá podle Google News do kategorie „vydavatel zpráv třetí strany“, což ji ztotožňuje s „vysoce kvalitním a důvěryhodným zpravodajským obsahem“.

Článek vznikl v rámci projektu German Marshall Fund – Ruská informační válka. Mediální partner WDR v Německu nebyl financován GMF.

Podle našich zjištění se Lega Artis snaží svou nálepku důvěryhodného zdroje stvrdit vytvořením portálu News Na Dnes (Dnešní zprávy), který se tváří jako zpravodajský server. Portál nese znaky částečně automatizovaného provozu, v textech se například objevují jazykové chyby. Na Telegramu jsou články z Lega Artis automaticky šířeny v několika kanálech sítí chatbotů.

Na žádost o komentář k dezinformačnímu obsahu Lega Artis odpověděl, že jsme „sponzorováni kyjevským propagandistickým režimem, který má v hlavní roli komika terorizujícího Západ svými neustálými požadavky“.

Polské domény šířící dezinformace a konspirační teorie se mimo jiné opírají o americké ultrapravicové weby. Výzkum projektu Ohňostroj lží ukazuje, že tento trend v posledních letech vzrostl. Některé menší polskojazyčné webové stránky šíří obsah včetně myšlenek konspiračních teoretiků a alt-right aktivistů, jako je například pravicový americký rozhlasový moderátor a protivládní konspirační teoretik Alex Jones.

Autoři textu: Anastasiia Morozova, Julia Dauksza, Anna Gielewska, FRONTSTORY.PL