Ohňostroj lží v Německu

Dezinformační scénu v Německu z velké části tvoří ruské státní médium Russia Today (RT), na které je od března 2022 uvalena sankce EU. Podle projektu Ohňostroj lží bylo navzdory uvaleným sankcím aktivních až padesát stránek RT DE. Sankce také dokázali obejít i někteří bývalí novináři RT DE, kteří začali pracovat pro jiné německé “alternativní” weby, kde šíří původní obsah Russia Today. Velký nárůst dezinformací zaznamenal německý mediální prostor v září 2022, kdy se na internetu objevily falešné weby, které publikovaly nepravdivé informace pod značkou deníků Bild a Spiegel. Od té doby se do boje s dezinformačními účty zapojila i společnost Meta, která vlastní Facebook.

Firehose of Falsehood (volně přeloženo Ohňostroj lží)

Třináct redakčních týmů ze střední a východní Evropy se sešlo v projektu Firehose of Falsehood, aby podrobně prozkoumalo informační válku probíhající po celé Evropě a řízenou ruským státním aparátem. Projekt založený na využití analýzy dat a metadat s regionálními náhledy odhaluje nová spojení a spolupráci mezi zdánlivě nesouvisejícími weby a přináší lepší pohled na to, jak probíhá informační válka. Novináři z 13 zemí Evropy se zabývali tím, jak se v jejich vlastích šíří dezinformace. Jednotlivé proruské weby spolu podle jejich zjištění čile komunikují a spolupracují a v jejich aktivitách jim nezabraňují ani snahy jednotlivých vlád dezinformační stránky blokovat. Nahlédněte do zákulisí prokremelského, konspiračního a ultrapravicového dezinformačnho ekosystému v Německu.

V Německu je prostředí „alternativních médií“ částečně utvářeno ruským státním médiem Russia Today (RT), a to zcela otevřeně. Ačkoli Evropská unie počátkem března 2022 uvalila na vysílání RT sankce, „dokud Ruská federace a s ní spojené subjekty nepřestanou šířit dezinformace a manipulovat s informacemi v rámci EU a jejích členských států“, RT DE je stále aktivní. Poskytovatelé internetového připojení sice od té doby vyřadili z provozu některé její webové stránky, vznikly ale stránky nové, které dezinformace šíří nadále. Přibližně 50 webových stránek RT DE, které identifikoval projekt Ohňostroj lží, bylo od uvalení sankcí aktivních.

Někteří novináři, kteří pro RT DE pracovali nebo stále pracují, také našli nový domov u jiných zpravodajských serverů v Německu, přičemž některé z těchto webů se označují jako „alternativní média“. Tito redaktoři i ve svém novém angažmá pokračují ve staré práci. Jejich nová působiště jim umožňují vyhnout se sankcím uvaleným na RT DE a poskytují také snadnější přístup k většímu publiku na sociálních sítích. Německé weby, které šíří práci bývalých novinářů Russia Today, jsou ústředním prvkem německého „alternativního“ mediálního prostředí. Často se s hrdostí hlásí ke svému napojení na ruská státní média a poskytují tipy, jak se dostat k německému vysílání Russia Today navzdory sankcím Evropské unie.

V září 2022 zdroje dezinformací v Německu a dalších evropských zemích znatelně posílily. Na internetu se náhle objevily falešné zpravodajské weby napodobující známé německé mediální značky, jako je Spiegel nebo Bild. Za respektovaná a zavedená média se vydávaly téměř dokonale, kromě drobné odlišnosti, a sice šíření kremelské propagandy. Články na falešných webech často opakovaly dezinformační narativy o energetické krizi v Evropě nebo o válce v Ukrajině.

Čtenáři a investigativní novináři sice jejich lži rychle odhalili, podvodníci ale šířili své aktivity i na sociálních sítích. Jejich obsahy tu začaly sdílet, lajkovat a komentovat podezřelé účty vykazující silné znaky neautentičnosti. Společnost Meta od té doby proti těmto účtům zakročila, ale vypátrat jejich původ se ukázalo jako velmi obtížné. Stopa se ztratila poté, co se novináři pokusili kontaktovat jejich počítačové servery v Nizozemsku a Latinské Americe. Od té doby se žádné nové falešné weby neobjevily.

Mnoho již dlouho existujících webových stránek „alternativních médií“ na otázky novinářů z Westdeutscher Rundfunk (WDR) neodpovědělo. Jejich weby postrádají informace o majitelích nebo redaktorech a jsou registrovány v Rakousku nebo Švýcarsku, přičemž svůj obsah dodávají nejen čtenářům z těchto menších zemí, ale také publiku v Německu.

Článek vznikl v rámci projektu German Marshall Fund – Ruská informační válka. Mediální partner WDR v Německu nebyl financován GMF.

Některé alternativní weby ale přeci jen zareagovaly. Report 24 News obvinil WDR z šíření falešných zpráv se zločinným úmyslem. Multipolar Magazine reagoval tím, že také poslal novinářům několik otázek. Uncut News, Journalistenwatch a Anti-Spiegel zdůraznily, že dezinformace nezveřejňují. Weby Uncut News a Journalistenwatch také popřely, že by byly financovány nebo podporovány Ruskem.

Server Anti-Spiegel odpověděl tím, že k záležitosti uveřejnil článek. V tom si stěžuje na rozsáhlou kampaň, která má za cíl zdiskreditovat alternativní názory. Autor uvedl, že od ruských aktérů nedostávají žádnou finanční podporu, s výjimkou občasného proplacení cestovních nákladů, když jsou pozváni jako řečníci na konference.

Sankcionovaná německá mutace Russia Today odpověděla, že se domnívá, že veškeré sankce uvalené na Russia Today jsou neopodstatněné.

Autorkami textu o Německu jsou Palina Milling a Petra Blum z německého veřejnoprávního média Westdeutscher Rundfunk (WDR).

Autoři textu: Palina Milling, Petra Blum, Westdeutscher Rundfunk