Ohňostroj lží v Maďarsku

Maďarský mediální prostor vyplňují média kontrolovaná premiérem Viktorem Orbánem. Veřejným prostorem se tak šíří prokremelský obsah přeložený z ruských zpravodajských serverů jako jsou weby Sputnik nebo Russia Today, které jsou pod sankcemi EU. Hlavním šiřitelem dezinformací v Maďarsku je server Orosz Hírek, u něhož nelze dohledat totožnost majitele ani zdroj financování. Orbánova mediální politika vykresluje Ukrajinu a USA jako původce války a ruské vítězství pokládá za samozřejmé. Vazby mezi ruskými agenturami a médii ovlivňovanými Orbánem jsou od doby syrské války vysoce netransparentní.

Firehose of Falsehood (volně přeloženo Ohňostroj lží)

Třináct redakčních týmů ze střední a východní Evropy se sešlo v projektu Firehose of Falsehood, aby podrobně prozkoumalo informační válku probíhající po celé Evropě a řízenou ruským státním aparátem. Projekt založený na využití analýzy dat a metadat s regionálními náhledy odhaluje nová spojení a spolupráci mezi zdánlivě nesouvisejícími weby a přináší lepší pohled na to, jak probíhá informační válka. Novináři z 13 zemí Evropy se zabývali tím, jak se v jejich vlastích šíří dezinformace. Jednotlivé proruské weby spolu podle jejich zjištění čile komunikují a spolupracují a v jejich aktivitách jim nezabraňují ani snahy jednotlivých vlád dezinformační stránky blokovat. Nahlédněte do zákulisí prokremelského, konspiračního a ultrapravicového dezinformačnho ekosystému v Srbsku.

V Maďarsku jsou prokremelské dezinformační narativy nedílnou součástí hlavního politického diskurzu. Premiér Viktor Orbán má nepřímý vliv na většinu maďarských médií, včetně konglomerátu KESMA. Nápomocné jsou mu i řady politických influencerů působících na sociálních sítích. Tato vysoce centralizovaná infrastruktura je dostatečně silná na to, aby v Maďarsku diktovala veřejnou debatu a do společnosti zaváděla prokremelské nálady. Proorbánovská média si osvojila taktiku dezinformátorů a prokremelské narativy prosazují společně s relativně malou skupinou netransparentních „zpravodajských“ webů (redaktoři ani finanční zázemí většiny těchto webů není známé). Tyto netransparentní weby jsou pod ruským vlivem a šíří dezinformace nebo obsah přeložený z ruských zpravodajských serverů, které jsou pod sankcemi EU, jako je Sputnik nebo Russia Today.

V roce 2016 zpravodajský portál 444.hu odhalil, že maďarská veřejnoprávní média čerpají informace o syrské válce především z prokremelských webových stránek. Od té doby nabyla spolupráce mezi Orbánem kontrolovanými médii a ruskými agenturami skrytější a sofistikovanější podoby.

Příkladem je článek, který zveřejnil web Mandiner. Tento vlajkový týdeník mediálního konglomerátu KESMA tvrdil, že zpráva OSN o válečných zločinech obsahuje záznamy o zločinech spáchaných Ukrajinci. Ty jsou „podložené skutečnými důkazy, například videozáznamy“ (Mandiner předstíral, že ze zprávy cituje). Podle Mandineru se zpráva při výčtu ruských zločinů opírala především o výpovědi svědků. Další provládní média pak tyto informace rozšířila mezi své publikum. Ačkoli Mandiner neuvedl zdroj informací – kromě odkazu na samotnou zprávu komise –, samotný text se do značné míry shoduje s článkem zveřejněným den předtím na serveru Orosz Hírek („Ruské zprávy“). Orosz Hírek je v Maďarsku hlavním šiřitelem dezinformací. Je registrovaný pod maďarskou doménou, ale totožnost jeho majitele, redaktorů ani zdroj financování nejsou známy.

Článek vznikl v rámci projektu German Marshall Fund – Ruská informační válka. Mediální partner WDR v Německu nebyl financován GMF.

V Maďarsku nejrozšířenější dezinformační narativy posilovala provládní média ovlivňovaná Orbánovou stranou Fidesz. Mezi tyto narativy patří vykreslování Spojených států nebo Ukrajiny jako těch, kteří válku vyprovokovali, nebo tvrzení, že sankce poškozují Západ více než Rusko. Ruské vítězství je podle těchto médií nevyhnutelné.

Dezinformační kampaně rovněž podkopávají kredibilitu ukrajinského vedení země tím, že ho líčí jako zkorumpované a neschopné a ukrajinského prezidenta Zelenského označují za klauna nebo loutku Spojených států. Jednou ze základních taktik Orbánovy strany Fidesz a výrazně prokremelských subjektů je pak dlouhodobé budování negativního obrazu Evropské unie.

Autoři textu: Boglárka Rédl, Márton Sarkadi Nagy organisation: Átlátszó