Ohňostroj lží v Lotyšsku

Od začátku války na Ukrajině zablokovalo Lotyšsko více než sto internetových stránek kvůli šíření nepravdivých informací, přičemž většina z nich byla ruského původu. Nejznámější lotyšský dezinformační web je imhoclub.tv, o němž státní prokurátoři tvrdí, že ho financují nadace spadající pod ruské ministerstvo zahraničních věcí. Rusko tím má posílit svůj vliv na lotyšské obyvatelstvo a vytvořit pozitivní obraz putinovského režimu. Poté, co došlo k regulaci konspiračních kanálů, začali se dezinformátoři houfně přesouvat na aplikaci Telegram, která obsahuje kanály, jež svými útoky cílí na lotyšské instituce.

Firehose of Falsehood (volně přeloženo Ohňostroj lží)

Třináct redakčních týmů ze střední a východní Evropy se sešlo v projektu Firehose of Falsehood, aby podrobně prozkoumalo informační válku probíhající po celé Evropě a řízenou ruským státním aparátem. Projekt založený na využití analýzy dat a metadat s regionálními náhledy odhaluje nová spojení a spolupráci mezi zdánlivě nesouvisejícími weby a přináší lepší pohled na to, jak probíhá informační válka. Novináři z 13 zemí Evropy se zabývali tím, jak se v jejich vlastích šíří dezinformace. Jednotlivé proruské weby spolu podle jejich zjištění čile komunikují a spolupracují a v jejich aktivitách jim nezabraňují ani snahy jednotlivých vlád dezinformační stránky blokovat. Nahlédněte do zákulisí prokremelského, konspiračního a ultrapravicového dezinformačnho ekosystému v Lotyšsku.

Živnou půdu pro kremelskou propagandu poskytla v Lotyšsku geografická blízkost Ruska a vysoký podíl rodilých Rusů, kteří se cítí odcizení od zbytku země. Většina médií šířících prokremelské dezinformace není místní, ale pochází právě z Ruska. Před válkou v Ukrajině byla tato média volně dostupná. Lotyšský regulátor elektronických médií od té doby ale zakázal šíření jejich obsahu a z důvodů národní bezpečnosti cenzuroval víc než sto internetových stránek.

Většina zablokovaných domén má koncovku .ru, ale některá jsou i místní. Jejich zablokování však neznamená, že by tato média nebyla vůbec dostupná. Lidé i nadále sledují ruské propagandistické kanály prostřednictvím satelitních televizních přijímačů nebo se k nim dostanou přes VPN.

V roce 2022 byli obžalováni zakladatelé nejznámějšího webu šířícího prokremelskou propagandu imhoclub.lv. Prokurátoři tvrdí, že web byl financován nadacemi spadajícími pod ruské ministerstvo zahraničních věcí. Cílem webu bylo vytvářet obsah, který měl Rusku pomoci posílit

Článek vznikl v rámci projektu German Marshall Fund – Ruská informační válka. Mediální partner WDR v Německu nebyl financován GMF.

jeho vliv v Lotyšsku prostřednictvím propagandy a dezinformací. Webová stránka pravidelně zveřejňovala články vychvalující zahraniční politiku Kremlu a Putinův režim i dezinformace o Lotyšsku. Ačkoli data ukazují, že imhoclub.lv sdílel mnoho předpřipraveného obsahu vyrobeného v Rusku, publikoval i původní obsah. S rozhovory pro tento otevřeně prokremelský web často souhlasili veřejně známé osobnosti, a dokonce i úředníci, čímž nepřímo napomáhali jeho legitimizaci.

Poté, co došlo k uzavření kremelských televizních kanálů a médií, se mnoho lotyšských propagátorů kremelských narativů přesunulo na aplikaci Telegram. Tato platforma pro posílání zpráv, která je oblíbená hlavně mezi rusky mluvícími, sloužila v posledních letech jako jeden z nástrojů šíření propagandy. Telegram obsahuje mnoho kanálů, které koordinují útoky na lotyšské instituce, šíří dezinformace nebo vykreslují Lotyšsko jako zkrachovalý stát.

Autorka textu: Inese Liepina, Re:Baltica