Ohňostroj lží v Litvě

Již několik let se Litva potýká s náporem dezinformací šířených weby otevřeně podporovanými Ruskou federací nebo weby litevského původu s nejasným financováním. Výraznou roli zde také hrají prokremelští aktéři, přičemž nejznámějším šiřitelem ruského vlivu je Algirdas Paleckis. Od anexe Krymu přišla litevská média s několika projekty na ověřování faktů a ve veřejném prostoru panují snahy o zavedení trestních postihů proti šiřitelům dezinformací.  

Firehose of Falsehood (volně přeloženo Ohňostroj lží)

Třináct redakčních týmů ze střední a východní Evropy se sešlo v projektu Firehose of Falsehood, aby podrobně prozkoumalo informační válku probíhající po celé Evropě a řízenou ruským státním aparátem. Projekt založený na využití analýzy dat a metadat s regionálními náhledy odhaluje nová spojení a spolupráci mezi zdánlivě nesouvisejícími weby a přináší lepší pohled na to, jak probíhá informační válka. Novináři z 13 zemí Evropy se zabývali tím, jak se v jejich vlastích šíří dezinformace. Jednotlivé proruské weby spolu podle jejich zjištění čile komunikují a spolupracují a v jejich aktivitách jim nezabraňují ani snahy jednotlivých vlád dezinformační stránky blokovat. Nahlédněte do zákulisí prokremelského, konspiračního a ultrapravicového dezinformačnho ekosystému v Litvě.

Litva stojí v první linii boje s kremelskými dezinformacemi již několik let. Veřejnoprávní i soukromá litevská média přišla za tu dobu s řadou projektů na ověřování faktů a od ruské anexe Krymu své úsilí o ověřování medializovaných informací neustále zvyšují. Zpočátku se ověřování zaměřovalo na kremelské dezinformace a dezinformační weby nebo stránky, které v Litvě šířily paniku.

Dezinformační weby cílí jak na Litevce, tak na zdejší ruskou menšinu. Jejich narativy se postupem času rozšířily a usilovaly také například o očerňování prozápadních politiků. Během pandemie se pak podílely na šíření dezinformací o Covidu-19 a vakcínách. V Litvě existují snahy zavést za šíření dezinformací pokuty, nebo dokonce trestní postihy. Přesto bylo z lidí obviněných z šíření dezinformací nakonec pravomocně odsouzeno jen několik.

Některé dezinformační webové stránky byly otevřeně sponzorovány Ruskou federací, například litevská verze Sputnik News. Jiné byly oficiálně vlastněny občany Litvy, ale novináři u nich odhalili netransparentní financování, jako v případě Baltnews. Mnoho litevských dezinformačních webů vlastní otevřeně prokremelští aktéři. Jedná se například o musutv.lt a bukimevieningi.lt, které spravuje Vaidas Lekstutis-Žemaitis, nebo minfo.lt provozované Mariusem Gabrilavičiusem. Oba tito Litevci jsou známí šířením dezinformačních narativů a napojením na kremelskou politiku. Gabrilavičius nedávno dokonce oznámil, že zvažuje kandidaturu v prezidentských volbách v roce 2024.

Další nechvalně známou postavou je v zemi Laurynas Ragelskis. Spravuje několik dezinformačních webových stránek včetně webu ldiena.lt a několika jeho klonů pod různými doménami. Mnozí z aktérů provozujících dezinformační weby aktivně podporovali takzvaný „Pochod na obranu rodiny“, hnutí, které se rozvinulo během pandemie a vedlo k největším nepokojům v novodobé historii Litvy. Novináři z litevské veřejnoprávní LRT odhalili četná propojení mezi zdánlivě nezávislým prorodinným hnutím a proruskými aktéry.

Litevské dezinformační webové stránky poskytují svým čtenářům širokou škálu narativů. Gabrilavičiusovo Minfo se například intenzivně podílelo na šíření falešných zpráv o Covidu-19 a vakcínách, stejně jako na konspiracích QAnon nebo tvrzeních o „ukradených“ amerických prezidentských volbách Donalda Trumpa, kterého Gabrilavičius otevřeně obdivuje.

Majitel Minfo je rovněž obdivovatelem Vladimira Putina. V prvních dnech ruské agrese proti Ukrajině prohlásil, že to není válka, ale „čištění od levicové verbeže“. Za tento výrok bylo proti němu zahájeno trestní stíhání, ale Gabrilavičius vyvázl bez trestu. Příspěvek totiž odstranil a tvrdil, že o válce nevěděl. Gabrilavičius byl také jedním z organizátorů Pochodu na obranu rodiny.

V roce 2020, kdy hnutí nabíralo na síle, si Gabrilavičiusova nezisková organizace provozující Minfo koupila luxusní mercedes v hodnotě 100 000 eur. Gabrilavičius tvrdil, že peníze na vůz pocházely z jiné činnosti. Již několik let totiž podniká v oblasti odvykání alkoholu. Údajně mění lidi v abstinenty tím, že je „zakóduje“, aby nemohli konzumovat alkohol. Majitel společnosti Minfo rozhodně popírá, že by dostával jakékoli peníze z Ruska nebo ze zdrojů s Ruskem spojených.

Článek vznikl v rámci projektu German Marshall Fund – Ruská informační válka. Mediální partner WDR v Německu nebyl financován GMF.

Ragelskis je v současné době souzen za veřejné zesměšňování obětí režimu běloruského diktátora Alexandra Lukašenka. Ragelskis ovšem proces narušuje, takže soud postupuje pomalu.

Nejznámějším agentem kremelského vlivu v Litvě je Algirdas Paleckis, místní politik nedávno odsouzený k šesti letům vězení za špionáž. Zatímco je Paleckis ve vězení, jeho spojenci dál šíří kremelské narativy. I ve vězení Paleckis zvládl spoluzaložit nevládní organizaci s názvem Tarptautinis Geros Kaimynystės Forumas (Mezinárodní fórum dobrého sousedství) s Kazimierasem Juraitisem, dalším prokremelským aktérem spojeným s mnoha dezinformačními weby včetně PressJazz.tv. Juraitis a další klíčoví lidé z Fóra dobrého sousedství získali exkluzivní přístup k Lukašenkovi, aby s ním udělali rozhovor. Vydali se také jako „pozorovatelé“ do okupovaných oblastí Ukrajiny, aby monitorovali „referendum“ o anexi, jež zorganizoval Kreml prostřednictvím ozbrojeného nátlaku.

Autoři textu: Sarunas Cerniauskas, Siena.lt, Viktoras Dauksas, DebunkEU.org