Ohňostroj lží na Slovensku

Více než polovina obyvatel Slovenska věří konspiračním teoriím, nicméně podíl obdivovatelů Vladimíra Putina se v roce 2022 snížil z 55% na 24%. V průběhu let si slovenská dezinformační scéna vybudovala stabilní publikum a měsíčně oslovuje statisíce až miliony lidí. Návštěvnost těchto slovenských kanálů navyšuje i jejich propojení s českou dezinformační scénou. Po ruské invazi a legislativním zákazu dezinformačních webů se některá média přesunula na sociální síť Telegram. Jeden z klíčových zdrojů kremelských narativů je slovenská verze webu NewsFront, který je zatím jako jediný napojený na ruské státní zdroje. Obsah tohoto webu nejvíce šíří dezinformační web Infovojna.sk.

Firehose of Falsehood (volně přeloženo Ohňostroj lží)

Třináct redakčních týmů ze střední a východní Evropy se sešlo v projektu Firehose of Falsehood, aby podrobně prozkoumalo informační válku probíhající po celé Evropě a řízenou ruským státním aparátem. Projekt založený na využití analýzy dat a metadat s regionálními náhledy odhaluje nová spojení a spolupráci mezi zdánlivě nesouvisejícími weby a přináší lepší pohled na to, jak probíhá informační válka. Novináři z 13 zemí Evropy se zabývali tím, jak se v jejich vlastích šíří dezinformace. Jednotlivé proruské weby spolu podle jejich zjištění čile komunikují a spolupracují a v jejich aktivitách jim nezabraňují ani snahy jednotlivých vlád dezinformační stránky blokovat. Nahlédněte do zákulisí prokremelského, konspiračního a ultrapravicového dezinformačnho ekosystému na Slovensku.

Slovensko je vůči konspiračním teoriím a dezinformacím dlouhodobě jednou z nejzranitelnějších zemí ve střední Evropě. Podle průzkumů věří konspiračním teoriím více než polovina obyvatel. Průzkum GLOBSEC z roku 2022 upozorňuje, že „slovenská veřejnost vidí hrozby všude kolem sebe“, a že „v průměru 48 % respondentů považuje USA, západní společnosti, liberální demokracii a/nebo migranty za hrozbu pro svou bezpečnost a/nebo hodnoty a identitu“. Slováci také přejímají proruské nálady, v čemž hraje důležitou roli idea slovanského bratrství. Většina Slováků podle průzkumu GLOBSEC z roku 2020 věřila narativu „o ruské oběti“. Podíl těch, kteří vnímají Vladimira Putina pozitivně, se však v roce 2022 výrazně snížil – z 55 % na 24 %.

Ačkoli se čísla v poslední době změnila (na jaře vnímalo Rusko jako hrozbu 62 % Slováků a 72 % z dotázaných podpořilo NATO) – a to také v reakci na ruskou agresi v Ukrajině –, slovenská dezinformační scéna z tohoto postoje těží už mnoho let. Mnohá „alternativní“ dezinformační média si ve slovenském online prostoru vybudovala stabilní publikum a slušný dosah – měsíčně oslovují statisíce a někdy i miliony lidí.

Slovenská tajná služba ve své poslední výroční zprávě upozornila na hybridní hrozby, především pak na šíření kremelských narativů ze strany Ruské federace. Přestože slovenská dezinformační scéna zůstává roztříštěná a obecně není schopna vytvářet nová společenská a mediální témata, „alternativním mediálním subjektům“ se podle zprávy daří získávat podporu a zájem poměrně velké skupiny čtenářů. Zpráva dochází k závěru, že tato média podporují, šíří a využívají i někteří politici.

Návštěvnost některých takových stránek může dosáhnout i několika milionů měsíčně, což se rovná návštěvnosti nejvýznamnějších slovenských mainstreamových online médií. Tato čísla navíc zvyšuje i silné propojení české a slovenské dezinformační scény. Toto propojení je tak silné, že tato dvě uskupení lze považovat za jednotný dezinformační ekosystém.

Přestože šíření dezinformací a konspiračních teorií je v zemi dlouhodobým problémem, konkrétní kroky stát podnikl až v reakci na ruskou invazi do Ukrajiny. Přibližně týden po útoku začaly úřady na základě nové, avšak dočasné legislativy blokovat webové stránky šířící kremelskou propagandu. Výsledkem bylo, že byly do konce června zakázány čtyři webové stránky klasifikované vládou jako dezinformační (mezi nimi ty nejpopulárnější, jako jsou Hlavné správy, Infovojna, Hlavný denník). Skutečný dopad tohoto omezení ale nebyl příliš výrazný. Poté, co vypršela platnost dočasné legislativy, návštěvnost těchto webů opět narostla. Některým z aktérů se také mezitím podařilo vybudovat si početné publikum na Telegramu.

Na počátku ruské invaze na Telegramu výrazně posílila slovenská verze webu NewsFront, což je jeden z klíčových zdrojů kemelských dezinformací na Slovensku. NewsFront je zatím jedinou stránkou v zemi, která je přímo napojena na ruské státní zdroje. I když v zemi působí už několik let, na slovenské dezinformační scéně se až donedávna příliš neprosadil. Jak vysvětluje Daniel Milo, ředitel Centra pro boj s hybridními hrozbami slovenského ministerstva vnitra, NewsFront „slouží jako zdroj pro další podobné weby nebo konkrétní osoby“. Má také svého redaktora přímo na Slovensku. Investigatívné centrum Jána Kuciaka muže identifikovalo jako Vladimíra Zemka, právníka a člena Slovenského svazu protifašistických bojovníků. Obsah NewsFrontu pravděpodobně nejvíce šíří dezinformační web Infovojna.sk. Právě tento web byl několik měsíců blokován Národním bezpečnostním úřadem, a to kvůli problematickému obsahu.

Článek vznikl v rámci projektu German Marshall Fund – Ruská informační válka. Mediální partner WDR v Německu nebyl financován GMF.

Slovenská verze NewsFrontu opakovaně zveřejňuje vyvrácené a prokazatelně nepravdivé informace, například o údajných tajných amerických biologických laboratořích v Ukrajině. Některé články také zpochybňují masakr ukrajinských civilistů v Buči, kterého se dopustili ruští vojáci v počáteční fázi invaze do Ukrajiny. Takové texty přebírají úhel pohledu ruské propagandy. Snaží se podkopat podporu pro Ukrajinu a vykreslit ji jako „nacistický stát“. Totéž platí i pro další významné představitele dezinformační scény.

Slovenské dezinformační weby sehrály významnou roli také v šíření dezinformací a hoaxů o Covidu-19, vakcínách a protiepidemickým opatřením státu během pandemie. Jejich záměrem je podkopat důvěru ve slovenské státní instituce, Evropskou unii, a dokonce i vědecké autority, které se na pandemii Covid-19 zaměřují. Téma koronaviru se však po letošní invazi do Ukrajiny dostalo do pozadí.

Nástrojem pro boj proti dezinformačním webům a omezení jejich činnosti má na Slovensku být vládní opatření, které by umožňovalo blokování škodlivého obsahu ohrožujícího bezpečnost země. Tentokrát mají být pravidla transparentnější. Musí však ještě projít parlamentem.

Autorka textu: Karin Kőváry Sólymos (ICJK)