#zesvěta: ‘Ndrangheta se usídlila v zemi klokanů a ptakopysků

Týden se s týdnem sešel a připravil si pro nás další várku bizarních příběhů. Svoji existenci připomněly dvě známé mafie – zatímco italská ‘Ndrangheta si udělala dovolenou do Austrálie, v Japonsku se mafiáni jen tak někomu nedovolají. V Africe vzrostl počet dětí obviněných z čarodějnictví, a v neposlední řadě se podíváme i na cestu bývalého vojáka, která ho dovedla až do chládku. Pro více informací čtěte páteční #zesvěta.

#1 Jakuza a její utržené sluchátko

Nejvýznamnější telekomunikační společnosti v Japonsku budou v poskytovat pouze internetové připojení 4G a 5G. To představuje problém pro starší členy Jakuzy, známé japonské mafie. Od roku 2011 totiž v Japonsku platí zákon, podle kterého při uzavření smlouvy o nákupu nového telefonu kupující musí také podepsat prohlášení, že není členem žádné zločinecké skupiny. V případě, že by toto prohlášení porušil, by mohl mít opletačky s policií. Členové Jakuzy v současnosti používají takzvané garakei, tedy staré telefony, které vyšší připojení než 3G neposkytují. Do budoucna si tedy budou muset nějak poradit nebo se vrátit do doby kouřových signálů.

Detaily si můžete přečíst na portálu SoraNews24.

#2 ‘Ndrangheta se usídlila v zemi klokanů a ptakopysků

Italská mafie se rozhodla vyzkoušet si porušování zákonů u protinožců. Podle tamní federální policie se na australském území pohybuje až 5 tisíc členů italského organizovaného zločinu. Mezi nimi by měli být i členové mafie ‘Ndrangheta, jedné z nejznámějších zločineckých organizací z Kalábrie. Policie tvrdí, že skrytě ovlivňují další organizace a mafie. Podle francouzské novinářské agentury AFP je v Austrálii celkem 51 organizovaných zločineckých uskupení, z toho 14 má pod palcem již zmíněná ‘Ndrangheta.

Zbytek textu je k dispozici na stránkách The Guardian.

’Ndrangheta: jak funguje a jak se dostala do Česka

#3 Cesta od vojáka, přes pašeráka drog, až za mříže

Padesátiletý Angel Dominguez Ramirez mladší se rozhodl po službě v Námořní pěchotě Spojených států amerických (USMC) drasticky změnit kariéru. Stal se vůdcem pašerácké skupiny, která do USA měsíčně dovážela minimálně deset tun kokainu. Vzhledem k tomu, jak byl v nové kariérní dráze úspěšný, je s podivem, že se pašování nezačal věnovat mnohem dříve. Podle rozhodnutí soudu si odsedí 16 let ve federální věznici. Jak se říká: buď zemřeš jako hrdina, a nebo budeš žít tak dlouho, až se z tebe stane padouch.

Více informací naleznete na webu Marine Corps Times.

#4 Africký Hon na čarodějnice, jen bez Nicolase Cage

Afrika vstoupila do středověku. Africké fórum pro dětskou politiku (ACPF) totiž zaznamenalo nárůst obvinění dětí z čarodějnictví. Terčem jsou hlavně děti s postižením nebo psychickými nemocemi. Dotyční zažívají ponižování, podstupují mučení, po kterém se pak k činům často přiznají, a jsou vyloučeni nebo vyhnáni z komunity a v extrémních případech dochází k vraždám. Doposud nařčení směřovala především na ženy a starší obyvatelstvo, a tak jsou hony na čarodějnice proti dětem novým fenoménem, který se zakládá na myšlence, že děti spíše podlehnou „vlivům zla”.

Zprávu o problematice od ACPF a detaily naleznete na stránkách OCCRP.


Autorka textu: Kamila Plzáková
Autorka úvodní grafiky: Nikola Klepáčková