Poptávka po nášivkách ruské paramilitární skupiny Vágner roste

Jeden ze zadržených účastníků protivládního protestu, který se konal na Václavském náměstí minulý týden, měl na batohu písmeno Z a na rukávu nášivku s logem ruské paramilitární skupiny Vágnerovců, kterou řídí a platí Jevgenij Prigožin jako Putinovu soukromou armádu. Redakce investigace.cz mluvila s provozovateli internetových obchodů, které tyto nášivky nabízejí. „Je to varovné znamení,“ tvrdí prodejce.

Na českém internetu lze na vojenské nášivky se symbolikou soukromé armády Vágnerovců v podobě lebky narazit ve dvou internetových obchodech. Oba se zaměřují na prodej vojenských předmětů pro sběratele. „Jde o zdaleka nejpopulárnější druh nášivky v našem e-shopu,“ konstatuje provozovatel obchodu Vojenské nášivky a stejnojmenné facebookové skupiny, karlovarský rodák Robert Polcar. Doplňuje, že symbol Vágnerovců začal nabízet v září minulého roku, kdy mu zákazníci vytkli, že jeho sortiment není ohledně války v Ukrajině vyvážený. V té době totiž prodával jen nášivky ukrajinské armády.

Vyváženost je důležitá

Zdroj: Facebook skupina Vojenské nášivky

Samotný Polcar je dle vlastních slov odpůrcem ruské agrese v Ukrajině. „Když se zákazníci zajímali o nášivky s písmenem Z, tak jsem je kategoricky odmítl dovážet. To je pro mě za čárou,“ řekl investigaci.cz.

Zatímco část Polcarových zákazníků jsou sběratelé vojenských předmětů, zbytek pochází z řad příznivců skupiny Vágnerovců, kteří jsou často ze Slovenska. Jeho slova potvrzují reakce pod jeho facebookovým příspěvkem s nabídkou nášivek. Jedním z uživatelů, který příspěvek s nabídkou Vágnerovské nášivky označil symbolem srdce, je mladý Slovák hlásící se k proruské motorkářské skupině Brat za brata. Jeho poslední video pochází z ukrajinského Bachmutu, kam se údajně vydal bojovat na straně Ruska.

Další příznivec nášivek s Vágnerovou symbolikou, Jiří Sládek z Olomouckého kraje, se na svém facebookovém profilu označuje za „konspiračního teoretika“. Na jeho stránce se mimo jiné objevují i příspěvky přirovnávající Ukrajinu k nacistickému Německu. „Pokud bych měl posoudit naši společnost na základě poptávky v mém e-shopu, nejdeme dobrým směrem,“ konstatuje Polcar, jemuž se prodej „lebek“ vymkl z rukou. Vágnerovy nášivky nejsou momentálně skladem a o tom, zda ještě někdy budou, není Polcar zatím rozhodnutý. „Jsem na vážkách, zda je mám ještě objednat – nelíbí se mi typ zákazníků, který si to kupuje,“ dodává.

„Politika mě nezajímá“

Druhým prodejcem válečných Vágnerovských nášivek je Daniel Liebermann, provozovatel obchodu insignie.cz, jenž prodává odznaky, nášivky a militaria určené pro sběratele a zájemce o vojenskou historii. „Nepropagujeme žádný názor, žádnou ideologii, žádné hnutí. Naší filozofií je naopak úplná svoboda lidského jedince, daná Základní listinou práv a svobod,“ varuje Liebermann na stránkách obchodu.

O tom, za jakým účelem si zákazníci kupují nášivky se symbolikou ruských žoldáků nebo zda tyto předměty nemohou být zneužity v ideologickém boji, nemá prodejce žádné informace. „O politiku se nezajímám. Dodavatelé mi nabídli nášivky se symbolikou Vágnerovy skupiny. Zařadili jsme je do prodeje, protože je to válečná insignie jako každá jiná,“ odpovídá naší redakci a dodává, že zvýšenou poptávku oproti jiným položkám v e-shopu neznamenal. „Pokud jde o objednávky, jsou vždy v jednotkách kusů. Žádnou ‚hromadnou‘ objednávku čítající kupříkladu desítky kusů neevidujeme,“ prohlásil. Na otázku, zda by do prodeje zařadil i předměty se symbolikou Z, odpověděl odmítavě: „Podle mého názoru Z není žádná oficiální vojenská insignie.“

Prapory se symbolikou Vágnerovců a Kadyrovců nabízí i anonymní prodejce platformy Aukro s přezdívkou upholster1. Na dotaz redakce, jak velký počet vlajek Vágnerovy skupiny jde jednorázově odebrat, prodejce pohotově odpovídá: „Patnáct kusů, možná i víc, záleží na tom, kolik jich potřebujete a jak na to spěcháte.“ Jedna taková vlajka vyjde zákazníka na necelých pět set korun.

Recenze českých zákazníků na stránkách Aliexpress. Zdroj: Aliexpress

O tom, že desítky, ne-li stovky kusů produktů s vágnerovskou symbolikou putují do Česka z Číny, svědčí i zákaznické recenze na největším internetovém tržišti Aliexpress. Čeští zákazníci si na stránkách tamních prodejců pochvalují vysokou kvalitu a rychlé dodání.

O popularitě předmětů vztahujících se k Prigožinovým žoldákům informovala v samotném Rusku v posledních měsících tamní média. Začátkem března regionální brjanský zpravodajský server zveřejnil text o prudce rostoucím zájmu obyvatel Brjanské příhraniční oblasti o produkty se symbolikou Vágnerovců.

„Oblíbené jsou nášivky, samolepky, trička a hrnky s takovými symboly. Často působí docela agresivně, ale lidé si je přesto objednávají,“ sdělil serveru zástupce nejmenovaného ruského online tržiště. Zmíněné nášivky a jiné předměty se symbolikou soukromé armády se dají zakoupit na všech velkých ruských online tržištích. Například na stránkách ruského online tržiště Ozonsi pořídíte nášivku, kde je zobrazen voják s kladivem v ruce a nápisem Vágner, za 500 rublů, v přepočtu tedy 150 korun. Má zřejmě odkazovat na popravu „kladivem pomsty“ jednoho z Prigožinových žoldáků, který dezertoval.

Ruský příznivec Vágnerovy skupiny s jejím praporem. Zdroj: https://www.wildberries.ru/catalog/72980644/detail.aspx

Co na to zákon?

Debata kolem zákazu prodeje předmětů propagujících extremismus nebo terorismus se v Česku i v Evropě vede již delší dobu. Například v listopadu 2018 sepsalo 27 poslanců Evropského parlamentu výzvu majiteli firmy Amazon Jeffu Bezosovi, aby prodej oblečení se symboly sovětské éry zastavil. „Krvavé skutky nelidského režimu se dotkly téměř každé rodiny v Sovětském svazu i jím okupovaných území. Tragické následky těchto činů jsou cítit dodnes,“ apelovali ve své výzvě europoslanci. Bezos ale jejich žádost nevyslyšel a „sovětské“ suvenýry jsou dodnes na Amazonu k dostání.

V roce 2020 muselo české nakladatelství Naše vojsko čelit trestnímu oznámení, které podala Federace židovských obcí a předseda Nadačního fondu obětem holocaustu Michal Klíma. Obchod byl dlouhodobě kritizován za prodej předmětů s nacistickou symbolikou.

Zda jde v konkrétním případě o trestný čin, rozhodují podle odborníka na extremismus profesora Miroslava Mareše z Masarykovy univerzity okolnosti. „U každého případu je třeba brát v úvahu širokou škálu okolností. Obecně jde o to, zda prodejce či kupující chtějí prodejem či zakoupením podpořit hnutí naplňující znaky požadované trestním zákoníkem, nebo to tyto obchody činí ve větším rozsahu, aniž by naplnily ‚vyviňující klauzuli‘, například za účelem vzdělávání, výzkumu či podávání zpráv,“ říká profesor Mareš.

Autorka textu: Kristina Vejnbender
Autor úvodní fotografie: Adam Hříbal