Prigožin napojen na další společnost. Stopy vedou na Slovensko

Sankciovaný ruský oligarcha Jevgenij Prigožin může podle novinářů z OCCRP stát za sankcemi dosud nezasaženou společností Flash Asia, kterou spravoval jeho blízký spolupracovník Igor Lavrenkov. Důkazy o napojení novináři nalezli ve slovenském obchodním rejstříku. Zatímco Západ takto objevil další Prigožinovu firmu, ten vede vlastní válku proti ruskému ministerstvu obrany, jež údajně neposkytuje munici Prigožinově skupině soukromých žoldáků.

Flash Asia zastřešuje několik společností, které jsou aktivní v transportním průmyslu v Číně, Evropě, Spojených státech amerických a Rusku. Na svých stránkách uvádí, že na trhu působí již přes 20 let a nabízí různé způsoby přepravy včetně letecké, vlakové a námořní a rovněž transportní poradenství i asistenci při vyřizování celních poplatků. Její hlavní kancelář sídlí v Moskvě, pobočky jsou rozeseté především po Rusku a Číně. Jediná evropská filiálka uvedená na firemních webových stránkách se nachází v Bratislavě.

Jevgenij Prigožin je ruský miliardář, který oficiálně podniká v cateringu, což mu díky poskytování těchto služeb Kremlu vyneslo přezdívku „Putinův šéfkuchař“. Neoficiálně je šedou eminencí Kremlu. Jeho další společnosti byly už v minulosti podrobeny sankcím ze strany ministerstva financí Spojených států amerických, neboť využívaly nerostné bohatství Súdánu pro vlastní obohacení a zároveň k šíření ruského vlivu po celém světě. Prigožin stojí za soukromou paramilitární skupinou Wagnerovci, kteří se už v minulosti zúčastnili bojů v konfliktních zónách, v nichž Rusko mělo nebo stále má své mocenské zájmy, např. v Sýrii, v Ukrajině, v Súdánu nebo v Libyi. V České republice podnikal od roku 1999 a jeho bývalý spolupracovník Oleg Šramko v ČR působí dodnes. Letos v lednu Prigožin obdržel anticenu vyhlašovanou OCCRP za „rozšiřování krutého a zkorumpovaného vlivu putinovského režimu“.

Věrný společník Lavrenkov

Jedním ze společníků bratislavské pobočky Flash Asia byl až do roku 2022 Igor Lavrenkov, který už v minulosti zastával funkci ředitele řady společností v Hongkongu a Thajsku, jež Prigožin kontroloval. Z těchto společností Prigožin získal více než 166 milionů korun a následně je použil k provozu svého soukromého letadla, to mu ale v roce 2019 znemožnil používat americký Úřad pro kontrolu zahraničních aktiv. Prigožin z těchto peněz také financoval své aktivity v Súdánu, kde profitoval z těžby nerostných surovin a podporoval i místní autoritářský režim.

Byl to právě společník Lavrenkov, kdo založil i Beijing Flash Asia na totožné adrese jako již sankcionované Prigožinovy společnosti v Hongkongu. Novináři se původně snažili získat více informací z Číny, nicméně napojení nakonec daleko jednodušeji potvrdili díky veřejným údajům z Obchodného registeru SR na Slovensku. V současnosti je v tomto registru zapsán od října 2022 jako jediný společník a jednatel pobočky Flash Asia ruský občan Alexander Uščev sídlící v Bratislavě. Podle výpisu byl ale Lavrenkov zapsán v rejstříku jako společník od roku 2006 do srpna 2020.

Usčev stojí i za společností registrovanou ve Velké Británii. Jedná se o takzvanou Scottish limited partnership (SLP), což je ustálená forma společnosti vytvořené a fungující podle skotského práva. Novináři z amerického serveru Bellingcat prokázali, že tento typ společností byl součástí Ázerbájdžánského laundromatu, přes něž se praly miliardy korun. Podle Transparency International tyto společnosti slouží nejen ve Velké Británii, ale i po celém světě ke „krádežím, korupci a růstu organizovaného zločinu“.

V nemilosti Kremlu

Server BBC přinesl zprávu, že více než padesát tisíc Prigožinových Wagnerovců bojuje za Rusko v probíhající ruské agresi v Ukrajině. Samotný Prigožin ale obvinil ruského ministra obrany Sergere Šojgua a náčelníka štábu ozbrojených sil Valerije Gerasimova nejen z neschopnosti vést úspěšné vojenské operace, ale i z toho, že Wagnerovcům úmyslně nedodávají dostatečné množství munice. Což mu měly sdělit nejmenované zdroje. Podle serveru iDnes ruské ministerstvo obrany tyto verbální útoky nazvalo „pokusy zasít rozkol mezi jednotky ruských sil“. Prigožinovy opakované výpady jsou v Kremlu i u hlavních velitelů ruské armády přijímány nelibě a jeho výroky přiživují kritiku vedení ruské vojenské akce.

Wagnerovci v současnosti představují největší Prigožinovu divizi. Původně fungovali jako dobrovolná armáda, v roce 2022 ale vznikla oficiální společnost Warner Group, a to i navzdory faktu, že žoldáci jako takoví jsou v Rusku nezákonní. Od té doby Wagnerovci spadají právě pod tuto společnost. Od začátku ruské invaze do Ukrajiny se jejich počet zvýšil ze zhruba 5 tisíc žoldáků na více než 50 tisíc.

Autorka textu: Kamila Plzáková
Autor úvodní fotografie: ČTK / AP / Uncredited