#zesvěta: Kyrgyzské úřady varují: Investigativní žurnalistika ničí mentální zdraví

Tento týden začal ve znamení špatných zpráv pro organizovaný zločin. V Nizozemsku byl za několik vražd na doživotí odsouzen vůdce jednoho z největších tamních drogových kartelů Ridouan Taghi, jehož kariéře jsme se věnovali v řadě textů. Taghi tak zřejmě bude mít dost času se nad svou kariérou zamyslet. Naše pravidelná rubrika #zesvěta si posvítila i na další povedené postavy kriminálního podsvětí – členy japonské Jakuzy, levicové radikály a také světové distributory ovoce. Čtení ale doporučujeme pouze na vlastní nebezpečí, jak totiž tvrdí kyrgyzské úřady, investigativní odhalení nezávislých novinářů mohou mít ničivé dopady na mentální zdraví jejich čtenářů.

 #1 Mentální zdraví na prvním místě

Kyrgyzské úřady přitvrdily vůči tamním nezávislým médiím. Soud nařídil uzavření investigativní platformy Kloop Media, která je členem nadnárodní novinářské sítě Organized Crime and Corruption Reporting Project již od roku 2017 a byla prvním členským centrem OCCRP ve střední Asii, tedy v regionu, kde nemá investigativní žurnalistika příliš rozvinutou tradici. Údajným důvodem uzavření je skutečnost, že Kloop nemá licenci k provozu média. Žalobci rovněž předložili svědectví psychiatrů, kteří obvinili platformu z „poškozování mentálního zdraví Kyrgyzů“ tím, že je „znepokojují“ negativními informacemi. Spoluzakladatel OCCRP Drew Sullivan označil rozhodnutí za „absurdní“. „Uvádět poškození mentálního zdraví lidí jako důvod pro uzavření nezávislých médií je pro vládu nové dno – dokonce i v těchto brutálních podmínkách, ve kterých jsme dnes nuceni pracovat,“ řekl Sullivan. „Mentální zdraví lidí poškozuje autokracie, nikoli nezávislá média. Pravda naopak osvobozuje,“ dodal. 

Více o osudu kyrgyzských nezávislých médií se dozvíte na stránkách OCCRP.

#2 Jakuza pašuje jádro

 Americké úřady obvinily Takeshiho Ebisawu, šéfa japonské zločinecké skupiny Jakuza, z pokusu o prodej plutonia a uranu tajným agentům amerického protidrogového úřadu DEA (Drug Enforcement Administration). Agenti předstírali, že je kupují jménem Íránu. „Prodejce byl obeznámen s tím, že suroviny budou použity ve vývoji jaderného zbrojního programu,“ upřesnil americký prokurátor Damian Williams. Boss Jakuzy dokonce ukázal vzorky jaderného materiálu jednomu z amerických agentů v hotelovém pokoji v Thajsku. Thajské úřady vzorky zabavily a následné laboratorní testy ukázaly, že skutečně obsahují „zjistitelné množství uranu, thoria a plutonia“. Ebisawa byl zatčen už v dubnu 2022 na Manhattanu spolu se čtyřmi kumpány, kteří se snažili uzavřít obchod se zbraněmi – tehdy byli obviněni z pašování drog a zbraní. Ebisawa ale není žádný troškař, a tak si připsal ještě obvinění z mezinárodního pašování jaderných materiálů.

Jakuza, japonský transnacionální organizovaný zločinecký syndikát, který existuje více než 300 let a má nyní pobočky po celém světě, je známý tím, že se podílí na zločinech, jako je obchodování s lidmi, pašování drog, praní špinavých peněz a takzvané zločiny bílých límečků, tedy ekonomická kriminalita. 

Podrobnosti najdete v tiskové zprávě amerických úřadů.

#3 Ananasy s příchutí krve

Koncem prosince minulého roku podala skupina keňských lidskoprávních organizací žalobu na jednoho z předních světových výrobců a prodejců čerstvě řezaného ovoce a zeleniny, společnost Fresh Del Monte, která v Keni pěstuje ananasy. Ochránci lidských práv tvrdí, že lidé, kteří se náhodou či záměrně dostali na pozemky firmy, byli brutálně napadeni tamní ochrankou. Docházelo tak k bití, znasilňování, mučení, a dokonce i k vraždě. Tak extrémní chování zaměstnanců firmy se podle ochránců práv vysvětluje tím, že společnost „neškolí příslušníky ochranky a nevede je k tomu, aby při provádění bezpečnostních opatření postupovali zákonnými metodami“. „Kdykoli vidím ananasy, cítím v ústech hořkost. Odmítám je jíst,“ řekl novinářům jeden z mužů, který se stal obětí zaměstnanců firmy.

 Celý příběh si přečtete na stránkách OCCRP.

Geoffrey Kariuki (vlevo) se Simonem Wamaithou (vpravo), kterého na farmě Del Monte pokousali hlídací psi.
Geoffrey Kariuki (vlevo) se Simonem Wamaithou (vpravo), kterého na farmě Del Monte pokousali hlídací psi Zdroj: Georgia Gee/OCCRP

#4 Důchodkyně a levicová radikálka

 V Berlíně byla zatčena bývalá účastnice německého levicově radikálního uskupení „Frakce Rudé armády“ (RAF) Daniela Klette. Ženě je 65 let a před německými úřady se skrývala více než 30 let. Byla zatčena ve svém bytě v berlínské čtvrti Kreuzberg. 

Německé úřady po Klette a dalších dvou bývalých členech RAF pátraly od 90. let. Jsou podezřelí ze série loupežných přepadení supermarketů a obrněných vozů převážejících peníze, které probíhaly v různých německých městech od roku 1999 do roku 2016. Vzhledem k tomu, že samotná skupina RAF se rozpadla v roce 1998, předpokládají vyšetřovatelé, že loupeže nebyly politicky motivované a že zločinci ukradené peníze používali na své osobní potřeby. Celkem se odhaduje, že ukradli přibližně dva miliony eur, v přepočtu 50,6 milionů korun.

RAF byla ultralevicová teroristická skupina, která působila od 70. let. Její členové se dopouštěli teroristických útoků, loupeží a politických vražd po dobu 30 let na území Západní a později sjednocené Německé republiky. Své činy odůvodňovali nenávistí k německým státním orgánům, které podle jejich názoru pokračovaly v politice nacistů, a ochranou zájmů pracujících. 

Více se dočtete na stránkách Der Bild.

Narazili jste během týdne na zprávu, jež by podle vás v našem #zesvěta rozhodně neměla chybět? Přečetli jste si zajímavou novinku ze světa (ne)organizovaného zločinu, o které jsme ještě nepsali? Pošlete nám svůj tip na e-mailovou adresu zesveta@investigace.cz. 

Autorka textu: Kristina Vejnbender
Autorka úvodní fotografie: Adéla Károlyová