Jak se na litevském plynovodu objevily ruské součástky? Dodala je česká firma

Lotyšský prezident Egils Levits, litevský prezident Gitanas Nauseda, polský prezident Andrzej Duda a evropská komisařka pro energetiku Kadri Simson při otevření plynovodu GIPL / Zdroj: AP/Mindaugas Kulbis

Do litevsko-polského plynovodu GIPL (Gas Interconnection Poland-Lithuania) byly zakomponovány i součástky ruských výrobců. Litevský provozovatel přepravy zemního plynu, státní podnik Amber Grid, o nesrovnalostech v dílech namontovaných na GIPL věděl už od roku 2021. Hlavním dodavatelem realizace plynovodu byla firma Alvora. Podle dokumentů této firmě díly prodala česká společnost Petrometal. Ta je ovšem nevyrobila, sloužila jen jako překupník ve spletité obchodní transakci vedoucí až k sankcionovanému ruskému oligarchovi. S odhalením přišel litevský zpravodajský web 15min.lt ve spolupráci s investigací.cz.

Tento text si můžete poslechnout i v audioverzi. Audiočlánky pro vás načítá Renata Klusáková.
Audioverze vybraných článků investigace.cz odebírejte zde.

Litevsko-polský plynovod GIPL byl uveden do provozu v květnu 2022 a propojil baltský a finský trh s plynem s Evropskou unií. „Zkouška proveditelnosti ukázala, že infrastruktura byla vybudována podle projektu a plynovod může spolehlivě fungovat na plný výkon,“ uvedl tehdy Nemunas Biknius, generální ředitel společnosti Amber Grid.

Polský prezident Andrzej Duda na slavnostním otevření GIPL zdůraznil, že spuštění plynovodu mezi Litvou a Polskem zabrání Rusku, aby v budoucnu vydíralo sousední země. Stavbu ale provázejí nesrovnalosti, neboť vyšlo najevo, že byly použity i součástky ruských společností spojených se sankcionovaným oligarchou. Ty ke stavbařům putovaly přes českou společnost Petrometal.

Na výstavbu i provoz plynovodu se vztahují přísné bezpečnostní požadavky. Proto vznikl plán obsahující striktní opatření, aby v litevském úseku plynovodu nebyly přítomny díly od třetích stran, navíc všechny výrobce i dodavatele musel odsouhlasit státní podnik Amber Grid. Novináři z webu 15min.lt zdůrazňují, že nehody na GIPL by byly obrovským rizikem pro energetiku i pro lidi. Kromě toho je plynovod považován za důležitý litevský energeticko-strategický projekt, poněvadž umožnil integraci pobaltských zemí a Finska do společného unijního trhu s plynem. Teď se ale ukázalo, že tvrzení o důkladné kontrole, která plynařská firma Amber Grid několik let předkládala veřejnosti, nebyla pravdivá, upozorňuje 15min.lt.

Žádné díly od třetích stran

Česká firma Petrometal prodala litevské společnosti Alvora, jež GIPL stavěla, příruby, tedy díly používané ke spojování vysokotlakých plynovodů. V certifikátech u těchto součástek byl jako výrobce uveden právě Petrometal.

Jenže v roce 2021 státní podnik Amber Grid zjistil, že Alvora instalovala na plynovod výrobky další české firmy, MSA, a to bez dodržení zmíněného bezpečnostního požadavku i bez souhlasu samotného státního podniku. Česká společnost MSA je přitom dceřinou firmou ruské metalurgické firmy ETERNO, která je součástí skupiny ChelPipe ruského výrobce ocelových trubek. Tato společnost je ovládaná ruským oligarchou Dmitrijem Pumpjanským, jenž byl po začátku ruské invaze do Ukrajiny zařazen na sankční seznam. Už v létě 2022 Česká televize odvysílala reportáž, v níž se řešilo, zda firma MSA neobchází sankce, protože tehdy byla napsaná na Dmitrije Pumpjanského. Kvůli sankcím pak prý MSA skončila v dluzích a v prosinci 2023 ji měla v rámci insolvenčního řízení čekat reorganizace.

Při montáži některých součástek na plynovod měla Alvora údajně dát zaměstnancům pokyn, aby na nich obrousili tovární značky MSA, jak zjistil web 15min.lt. Informovali o tom bývalí stavební partneři společnosti Alvora.

Přestože Amber Grid odhalil tuto nesrovnalost mezi dokumenty a skutečnými součástkami namontovanými do plynovodu, nepodnikl vůči Alvoře žádné další kroky. Společnost pouze dostala pokutu ve výši 10 tisíc eur za porušení bezpečnostního plánu a za to, že řádně neposoudila označení na součástkách a neinformovala o nesrovnalostech Amber Grid.

V létě 2023 podnik EPSO-G, jeden z akcionářů Amber Grid, sdělil novinářům z 15min.lt, že v roce 2021 bylo státnímu podniku písemně potvrzeno, že česká společnost Petrometal k výrobě součástek pro GIPL použila polotovary od firmy MSA. V dokumentu, který litevský státní podnik obdržel před třemi lety, česká firma také uvádí, že výrobky byly zkontrolovány a za kvalitu součástek společnost přebírá odpovědnost.

Amber Grid novinářům z 15min.lt neodpověděl, zda se pokusil ověřit si informace poskytnuté společností Alvora ohledně výrobce přírub. Ať už to litevský státní podnikl udělal, nebo ne, z vyjádření českého podnikatele Martina Vengláře z firmy Petrometal pro 15min.lt a investigaci.cz vyplynulo, že i když dokument o odpovědnosti Petrometalu podepsal, obchodní transakce s díly pro GIPL probíhala jinak a jeho firma dodané produkty nevyráběla ani za ně nezodpovídá.

Český podnikatel: Nejsme výrobci

Martin Venglář v rozhovoru pro 15min.lt a investigaci.cz prohlásil, že česká firma MSA se na prodeji těchto součástek dohodla se společností Alvora. Jenže podle něj nemohla kvůli osobním neshodám i změnám ve vlastnické struktuře MSA díly prodat přímo Alvoře, proto požádala Petrometal, aby v transakci vystoupil jako prostředník. „S MSA jsem spolupracoval a znám tam spoustu lidí. Byli jsme obchodními partnery. Měli jsme od nich řadu dodavatelských smluv,“ vysvětlil Venglář v rozhovoru. „Já si nic neověřoval. Nic jsem nezjišťoval. Řekli, že dělají určitou zakázku a že z toho můžeme mít nějaký zisk, to mi stačilo.“ Ke změnám ve vlastnické struktuře MSA pak dodal, že někteří členové této skupiny jsou v Rusku velmi důležité postavy.

Certifikáty MSA k součástkám plynovodu tak byly přepsány na certifikáty Petrometalu a Alvora je teď obviněna z falšování dokumentů. Když se novináři ptali Martina Vengláře na to, zda MSA okopírovala vlastní certifikáty a dala na ně logo Petrometalu, odpověděl, že ano.

Česká firma za zprostředkování transakce získala něco okolo pěti až deseti procent z celkového obchodu. „Řekli, že platba proběhne před odesláním, což pro nás byla velmi dobrá podmínka. To byl také důvod, proč jsme na tuto nabídku přistoupili,“ vysvětlil dále Venglář. „Měl jsem dostatek informací o výrobku i kvalitě a věřím MSA, protože vím, že mají dobré oddělení kvality.“

Jak už bylo řečeno, když se před třemi lety objevily pochybnosti ohledně součástek, Alvora poslala státní společnosti Amber Grid potvrzení o transakci od Petrometalu. V něm česká firma uvedla, že je za díly stoprocentně odpovědná a potvrdila, že zboží bylo vyrobeno z polotovarů od MSA. Tento dokument Venglář podepsal. Podle něj vznikl na žádost MSA. „Slíbil jsem jim, že to řekneme, protože oni tvrdili, že vše bylo dohodnuto a uzavřeno mezi nimi a Alvorou.“

Na otázku 15min.lt, kdo je za problematické součástky plynovodu odpovědný, odpověděl Venglář, že MSA.

petrometal_2021
Dokument z roku 2021, kde Petrometal uvádí, že za díly prodané Alvoře zodpovídá / Zdroj: 15min.lt

Podle Vengláře byl jedním z hlavních lidí, kteří koordinovali obchod mezi MSA a Alvorou o dodávkách součástek přes Petrometal, Alexej Čebotarjov, jenž pracoval pro MSA v roce 2020. Ten řekl novinářům, že dohodu s Alvorou si nepamatuje a pro MSA už několik let nepracuje.

Hrubé porušení dohody

Případ Alvory ukazuje, jak se výrobky vytvořené v jedné továrně mohou změnit ve výrobky továrny jiné, aniž by za ně kdokoli převzal odpovědnost, upozorňují novináři z 15min.lt. Navíc nejde o jediný případ, kdy byly na výstavbu plynovodu GIPL dodány díly pochybného původu.

Například nedaleko Vilniusu se nachází distribuční stanice s připojením k hlavnímu plynovodu GIPL. Na několika místech potrubí je seškrábaná barva. Jde o stopy, které tu zanechalo vyšetřování, podnícené pochybnostmi v dokumentech o stavbě plynovodu. V polovině minulého roku se totiž pod tenkou vrstvou barvy našly značky výše zmíněné ruské metalurgické společnosti ETERNO. Hlavní dodavatel pro stavbu plynovodu, firma Alvora, ale i státní podnik Amber Grid, však podle 15min.lt před objevením značek popíraly, že by součástky plynovodu pocházely od zmíněné ruské firmy.

I na dalších dílech plynovodu GIPL, vyrobených společnostmi TASTA v Polsku a SARA v Rumunsku, bylo vidět označení ruského závodu ETERNA. Podle polských akreditačních orgánů nemá TASTA oprávnění vyrábět certifikované svařované spojovací prvky. Alvora navíc nepředložila certifikáty od zmíněného ruského výrobce, které by potvrdily, že armatury splňují technické a další požadavky.

Odhalení týkající se součástek plynovodu s pochybným původem byly státnímu podniku Amber Grid i litevskému ministerstvu energetiky známé už delší dobu. Problém s ruskými součástkami na plynovodu a pochybnými certifikáty se řešil už v roce 2022. V létě minulého roku pak web 15min.lt přinesl informace o tom, že se na plynovodu objevily také součástky od ruské společnosti ChelPipe dodané pod falešnými certifikáty od polské TASTA, rumunské SARA SRL a lotyšské společnosti Conti.

Po sérii odhalení litevského webu 15min.lt začal Amber Grid situaci konečně řešit. Státní společnost podala žalobu proti Alvoře za hrubé porušení předpisů a předložila žádost o vyplacení záručních prostředků GIPL ve výši 5,8 milionu eur. „Jde o první krok k zajištění výměny částí plynovodu, které nemají potřebné certifikáty, na náklady zhotovitele,“ informovala společnost. Amber Grid předtím žádal Alvoru, aby odstranila veškeré nedostatky, ta však nebyla schopna takové požadavky splnit ve stanoveném termínu. Litevský státní podnik se rovněž obrátil na Úřad pro veřejné zakázky a firma Alvora byla zařazena na seznam nespolehlivých dodavatelů. Amber Grid se momentálně chystá na výběrové řízení ohledně nového dodavatele, který by konkrétní části plynovodu vyměnil.

Investigace litevských novinářů z webu 15min.lt ukazuje, že rozsah využití součástek pochybného původu při konstrukci plynovodu GIPL byl značný. Objevují se také pochybnosti o použitých výrobních postupech, ale i o tom, zda nejde o organizovanou mezinárodní podvodnou machinaci.

 

Autorky textu: Gabrielė Navickaitė, Jūratė Damulytė (15min.lt), Mahulena Kopecká
Zdroj úvodní fotografie: ČTK / AP

Líbil se vám tento text? Podpořte redakci investigace.cz

Financování získáváme z mezinárodních grantů a nadací na podporu nezávislé žurnalistiky, ale žádný z těchto zdrojů není jistý. Jedinou jistotu nám dává pravidelná finanční podpora od vás, našich čtenářů. Pokud vám naše práce dává smysl, budeme rádi, když ji podpoříte. Číslo účtu: 6688088/5500