Jak ruští lektoři češtiny podvádějí na kryptoměnách

Ta krátká videa na sociálních sítích byla tak hloupá, že je nebylo možné přehlédnout. Mladý a dobře oblečený muž na kameru česky vypráví, jak díky algoritmu, který naprogramoval, úspěšně obchoduje s kryptoměnami na korejské burze. Dokonce tak úspěšně, že se rozhodl své know-how předat, aby si i ostatní prostí lidé přišli na své a stali se milionáři. Před kamerou pak zmíněný muž najde „náhodného“ mladíka – kolemjdoucího na ulici nebo poslíčka s pizzou – a nabídne mu, jestli si nechce vydělat velké peníze. Ve zbytku videa tito oslovení jedinci už jen jásají nad mnohatisícovými zisky, dostávají luxusní dárky v podobě iPhonů nebo bytů, a to za asistence polonahých modelek, které s nimi tančí. Asi není nutné dlouze vysvětlovat, že ve skutečnosti nejde o altruistický projekt neznámých českých kryptomilionářů, ale o podvod, jenž má za cíl vytáhnout z lidí peníze. 

Investigace.cz se tedy podívala, jak podvod funguje, kdo za ním stojí, kam ukradené peníze putují a kdo jsou typické oběti.

Lákavá nabídka.

„Byla jsem v tíživé situaci, chtěla jsem splatit dluhy,“ vysvětluje paní Marianna ze Slovenska, proč na nabídku rychlého zbohatnutí odpověděla. Má dlouhodobě nemocné dítě a peníze nutně potřebovala. „Na Facebooku jsem viděla reklamu, kde je link na stránku s videem, které tvrdí, že jestli si chci vydělat, mám se podívat na Telegram. Tam mi poté nabídli, že když jim pošlu peníze, zhodnotí je na kryptoburze. Tak jsem to udělala,“ vysvětluje.

„Většina těchto podvodných nabídek je v angličtině. Tohle video ale bylo česky, takže vypadalo seriózně,“ dodává další oběť Milan, původem rovněž ze Slovenska.

Petr Gribek alias Robert Veseý

„Začal se mnou komunikovat člověk, který tvrdil, že se jmenuje Robert Veseý (sic!). Dokonce mi poslal fotku certifikátu, že může obchodovat na korejské burze Hanbitco. Fígl měl být v tom, že vytvořil robota, který obchoduje s bitcoinem právě na této burze. Bitcoin tam měl být levnější než v Evropě. Robot pak bitcoin prodá jinde. Tohle zopakuje tisíckrát a výrazně na tom vydělá. Poslal jsem mu teda 75 eur (přibližně 2 000 korun),“ popisuje svůj první kontakt s podvodníky Milan.

Následně přišla Milanovi informace, že okamžitě vydělal 19 000 eur (téměř půl milionu korun). Zpráva však obsahovala i výzvu, že pokud bude chtít peníze převést, musí ještě zaplatit 180 eur – takzvaný poplatek za daň, tedy poslat podvodníkům další peníze. „Chvíli jsme se dohadovali, pak jsem se na to vykašlal,“ uzavírá Milan svoji zkušenost se zázračnou příležitostí zbohatnout.

S paní Mariannou tímto způsobem komunikoval člověk, co si říkal Radek Mach. V pěti platbách mu poslala přes dvacet tisíc korun. „Pak prý ale nastaly nějaké komplikace, ministerstvo financí údajně požadovalo, abych zaplatila daň z převodu peněz, a to 7 311 korun. To už bylo moc, už jsem s tím obchodováním nechtěla pokračovat,“ popisuje Marianna své vystřízlivění.

Jenže kdo jsou opravdu Robert Veseý, Radek Mach či Václav Novotný, kteří se na videích představují slovy „jsem úspěšný kryptomilionář“? Na internetu o nich nelze skoro nic dohledat, na vyzvání zase posílají fotografie falešných certifikátů obchodníků s kryptoměnami nebo českých občanských průkazů. Jedna věc je ale spojuje. Všichni mluví s různě silným ruským přízvukem.

Rozhodli jsme se, že je dohledáme a na základě informací, jež o sobě více či méně vědomě prozradí na promovideích, se je pokusíme identifikovat. Prvním vodítkem byl právě onen ruský přízvuk.

Analýza pozadí videa – na několika záběrech pořízených v jakési sklobetonové kanceláři je vidět silueta výrazného moskevského mrakodrapu.

Že jsme na správné stopě, potvrdila detailnější analýza pozadí videa – na několika záběrech pořízených v jakési sklobetonové kanceláři je vidět silueta výrazného moskevského mrakodrapu. Ten se nachází v takzvané Moscow City a je součástí developerského projektu Moskevského mezinárodního obchodního centra. Projekt je stále v procesu výstavby.

Dalším identifikátorem byl samozřejmě i samotný obličej milionářských dobrodinců. Ve světě nových technologií je docela běžné použít kombinaci nástrojů na rozpoznávání obličejů a s vysokou mírou pravděpodobnosti posléze stanovit, kdo je reálně osobou na videu.

My jsme pro analýzu obličejových rysů použili kombinaci softwaru pimseyes a search4faces. Pro ověření, že jde opravdu o stejné lidi, jsme pak využili Amazon Web services facial comparison tool. Všechny tyto nástroje jsou přístupné online.

Z analýzy vyplynulo, že prvním údajně úspěšným kryptomilionářem, který vystupuje pod jménem Robert Veseý, je ve skutečnosti Petr Gribek z Ruska, narozený v roce 1991. Přestože má být kryptomilionářem, na internetu se o něm nedá dohledat skoro nic. Tedy kromě jeho profilu na ruské sociální síti VKontakte. Zajímavý je tím, že mu v profilovém jménu jeho české identity vypadlo L, a tak vystupuje jako Robert Veseý.

Veseý si k natočení videa vybral scénář, kdy jako milionář-lidumil nabízí lukrativní finanční příležitost náhodnému kolemjdoucímu. Ten během prvního dne vydělal 6 500 eur, darem dostal počítač MacBook, auto a byt s nájmem zaplaceným na rok. Zatímco Petr Gribek je pravděpodobně reálná osoba, v případě mladého a náhle zázračně zbohatnuvšího žebráka a jeho zamilované partnerky jde o profesionální herce, kteří své služby nabízejí v mnoha ruských agenturách.

Ne každý má na to platit za zprávy

Proto jsou naše články zdarma pro všechny. Pokud můžete, podpořte naši práci.

Další případ je ještě zajímavější. Zatímco chlapík uvádějící video slovy „ahoj, já jsem úspěšný kryptomilionář“ vystupuje na českém a slovenském internetu pod jmény Václav Novotný nebo Radek Mach (dvě jména, jedna fotografie), ve skutečnosti jde o Rusa z města Rjazaň, vzdáleného přibližně 200 kilometrů od Moskvy. Jmenuje se Jegor Zaščuk a v roce 2021 byl přijat ke studiu informatiky na brněnskou Fakultu informatiky Masarykovy univerzity. Jestli ale ke studiu někdy nastoupil, není jasné. Studijní oddělení Masarykovy univerzity na náš dotaz zareagovalo tím, že o studentech nesmí poskytovat žádné informace.

Jegor Zaščuk alias Václav Novotný alias Radek Mach

Přes internet lze o Zaščukovi zjistit, že se v Moskvě živí jako lektor českého jazyka a je držitelem patřičného certifikátu, neboť z češtiny údajně složil zkoušku na jazykové akademii Sting, a to na úrovni B2, což odpovídá středně pokročilé znalosti jazyka. Za hodinu výuky si účtuje 800 rublů (přibližně 320 korun).

Třetím protagonistou podvodu je člověk vystupující pod identitou Aleš Mareš. I on je původem Rus, je mu osmatřicet let a jmenuje se Miloš Filipenko, studoval v Nižním Novgorodu. Je také učitelem češtiny a své služby nabízí přes ruský portál pro jazykové lektory repetit.ru.

Miloš Filipenko alias Aleš Mareš

Na náš dotaz, jestli může potvrdit svou pravou identitu, odpověděl (následuje přesná citace včetně stylistických chyb, pozn. red.): „Ano, vím o tom. Je to klon, nebo spíš klony na různých sociálních sítích. Využívají mé pověsti. Mám samostatného zaměstnance, který na tom pracuje. Najde je a jsou zakázány. Ale ještě chvíli fungují, nejde je odhalit okamžitě,“ odpověděl nám Aleš Mareš alias Miloš Filipenko. Když jsme mu poslali link na jeho profil na platformě jazykových lektorů, zablokoval nás.

Tito učitelé češtiny jsou ale velmi pravděpodobně jen pěšáci pracující pro někoho mnohem lépe schovaného a chráněného. Všichni námi odhalení spolupachatelé požadují vstupní poplatek k investování na unikátní kryptopeněženky, nicméně odtud jsou finance převáděny na jednu a tu samou kryptopeněženku. Navíc videa mají velmi podobný scénář a jsou natočená ve velmi podobných kulisách, je tedy nepravděpodobné, že by šlo o tři náhodné kryptopodvodníky.

Návody zasílané podvodníky přes Telegram.

Návody zasílané podvodníky přes Telegram.

Všichni tři pak pod svými falešnými identitami vybízejí své oběti, aby si na kryptosměnárně Binance založily účet a poslaly první částku v BNB tokenech (kryptoměna, kterou používá přímo kryptosměnárna Binance) na předem určenou peněženku, jež podle všeho patří právě zmíněným podvodníkům. V prvotní nabídce formulované jednoduše „chceš vydělat?“ slibují zisk téměř 40 000 % – stačí odpovědět na zprávu na Telegramu a pak pokračovat podle návodu. Samotní podvodníci komunikují česky a posílají detailní návody, co, jak a kam vyplnit, aby finanční převod co nejvíce urychlili.

Kolik už „úspěšní kryptomilionáři“ alias podvodníci na svých obětech vydělali, není úplně jasné. Samotná peněženka pouze akumuluje peníze, k 26. říjnu v ní byly BNB tokeny v hodnotě přes 614 560 amerických dolarů, tedy přes patnáct milionů korun. A další transakce přicházejí na uvedenou adresu každých pár minut.

Tato peněženka zatím peníze jen akumuluje, žádné jiné transakce tam neprobíhají.

Thibaud Madelin, vedoucí vyšetřování kyptopodvodů ve společnosti Elliptic vysvětluje: „Vzhledemk tomu, že se jedná o externě vlastněnou peněženku, je mimo dosah orgánů činných v trestním řízení. To by se moho změnit v okamžiku, kdyby se někdo pokusil převést krypto na běžnou měnu (fiat), k čemuž se obvykle používá krypto směnárna. Než by majitelé takto začali peníze převádět, pravděpodobně by se své majetky snažili převést nebo dokonce přemostit na jiný blockchain, případně obojí. Také by se asi snažili ochránit svoji identitu přes takzvané mixery – tedy promíchání transakcí s dalšími.“

Kryptosměnárna Binance, jež měnu BNB vytvořila, nemá nad touto konkrétní peněženkou kontrolu. „Podvody spojené s kryptoměnami typicky vyšetřujeme v momentě, kdy se na nás obrátí policie. Takových žádostí dostáváme přes sto denně a na všechny poctivě odpovídáme,“ vysvětluje Jarek Jakubček, šéf vyšetřovatelů z největší kryptoměnové směnárny Binance.

Autoři textu: Pavla Holcová a Lukáš Nechvátal
Zdroj úvodní grafiky: Podvodné reklamy rusko-českých „kryptomilionářů“

Text vznikl s přispěním členů CZ/SK Bitcoinové komunity