#zesvěta: Každý není James Bond

Je tu další pátek a to znamená další výběr toho nejzajímavějšího ze světa organizovaného zločinu! Věděli jste například, jaký trest vám hrozí za špionáž? A nebo co teď frčí ve světě pašeráků zvířat? A co dělá Švýcarsko pro podporu nezávislé novinařiny? Vše a ještě více se dozvíte v dnešním #zesvěta.

#1 Každý není James Bond

Ve Spojených státech byla tento týden v pondělí odsouzena 59letá Xiaorong You za špionáž a podvody ke 14 letům vězení. Její příběh je ale poněkud nudnější než ten, co můžete znát například z filmů s Jamesem Bondem. You byla chemická inženýrka společnosti Coca-Cola, jež ukradla ve prospěch čínské vlády a čínských obchodních zájmů cenné informace týkající se speciálního nátěru plechovek. Obchodní tajemství, jehož vývoj stál v přepočtu téměř 2,9 miliard dolarů.

Že špionáž v reálném světě nemusí být nutně jako z filmu se můžete dočíst na stránkách amerického ministerstva spravedlnosti.

#2 Falešné profily stojí za Ruskem

Že se rusko-ukrajinský konflikt neodehrává pouze na území Ukrajiny ale i na internetu, není žádnou novinkou. Společnost CASM Technology, která se zabývá výzkumem škodlivých informací a dezinformací na internetu, ve dnech 2. a 3. března vysledovala 9 907 profilů propagujících podporu Ruska. BBC dál prozkoumala několik stovek z nich a zjistila, že značnou část tvoří profily falešné. Stovky profilů, které „stojí za Ruskem“, vznikly pár dní po začátku invaze a pouze ve velkém množství retweetovaly zprávy. Kryly se přitom za ukradené profilové fotografie, včetně například fotografií australské influencerky nebo amerického rappera, který byl před třemi lety zastřelen.

O dalším způsobu hybridní války se dozvíte na webu BBC.

Obrázky z denacifikace a populismu na domácím Twitteru

#3 Oslí kůže jako nový bitcoin?

Podle nové zprávy organizace Donkey Sanctuary je vedle mnoha nelegálních částí volně žijících zvířat, s nimiž se obchoduje po celém světě, rostoucím odvětvím také obchod s oslí kůží. Ačkoli se legálnost obchodu s oslí kůží různí, je často hluboce spojen s nelegálním obchodem s volně žijícími živočichy. Podle zprávy prodej nelegálních produktů z volně žijících živočichů spolu s oslími kůžemi umožňuje obchodníkům využívat legálně složitý obchod k maskování obchodu zcela nelegálního. Kůže se tak například používají k zakrytí zásilek nelegálních částí zvířat, jako jsou šupiny luskounů. Mezi největší zprostředkovatele tohoto obchodu pak patří sociální média, kde obchodníci často otevřeně a bez následků nabízejí své zboží.

#4 Švýcarský boj proti transparentnosti

Většina zemí světa si uvědomuje, jak je důležitá transparentnost a podporuje novináře a aktivisty v odhalování neprůhledných struktur. A pak je tu Švýcarsko. Místní zákonodárci se minulý týden rozhodli nedotknout se článku 47 federálního zákona o bankách a spořitelnách, který stanovuje trest odnětí svobody až na tři roky a pokutu pro toho, kdo prozradí důvěrné bankovní informace o klientovi švýcarské banky. Článek byl kritizován OSN, novináři a obhájci lidských práv jako porušující svobodu tisku. Švýcarští bankéři následně toto úterý rozhodnutí parlamentní komise nezrušit kontroverzní článek obhajovali. Dosud sice nebyl nikdo na základě tohoto zákona stíhán, zákon však účinně umlčuje místní whistleblowery a například zabránil místním novinářům v účasti na nedávné mezinárodní kauze Suisse Secrets.

Více se o nešťastném směřování jedné z nejneprůhlednějších jurisdikcí se dozvíte ve zprávě OCCRP.

Autor textu: Lukáš Nechvátal
Autorka úvodní grafiky: Nikola Klepáčková