Jelena Baturina je ruská podnikatelka, vdova po bývalém starostovi Moskvy a jednom z nejvlivnějších ruských politiků v letech 1992 až 2010 Juriji Lužkovovi. S majetkem v hodnotě 1,2 miliardy dolarů (zhruba 27 miliard korun) byla do roku 2020 nejbohatší ženou Ruska. Baturina v roce 2001 založila stavební firmu Inteko, která se postupem času stala stavebním gigantem. Firma později čelila podezření z korupce.

Bývalý americký velvyslanec v Rusku John Beyrle v uniklých diplomatických zprávách známých jako Wikileaks popsal vazby manželky Jurije Lužkova na ruské kriminální skupiny. Zejména pak na skupinu Solncevského bratrstva, jež patří k nejmocnější a nejbrutálnější ruské mafii. Podle Beyrleho dohlížel Lužkov na systém, v němž byl téměř každý jeho účastník zapojen do nějaké formy korupce či kriminálního chování. Velvyslanec dodal, že „analytici identifikovali tři stupně moskevského kriminálního světa. Lužkov je na vrcholu. FSB (Federální bezpečnostní služba), MVD (ministerstvo vnitra) a milice jsou na druhé úrovni. Běžní zločinci a zkorumpovaní policejní inspektoři zaujímají nejnižší úroveň.“

V České republice vlastnila firma Jeleny Baturiny Quissisana Services s.r.o karlovarský hotel Quisisana Palace. Ten byl dříve součástí luxusního komplexu grandhotelu Pupp. Jurij Lužkov před rokem 2010, kdy byl odvolán z funkce starosty Moskvy, každoročně jezdíval na několik týdnů do Česka. Dnes hotel patří řetězci českých (Exklusive-apartments s.r.o.) a kyperských firem s konečným anonymním vlastníkem Global Assets z Britských Panenských ostrovů. V roce 2017 byla podle Panama Papers majitelkou Global Assets Jelena Baturina.

Aktuální informace o zařazení osoby na mezinárodní sankční seznamy a do databází politicky exponovaných osob najdete zde

Autorky textu: Pavla Holcová, Gabriela Jezberová, Zuzana Šotová
Zdroj úvodní fotografie: Wikimedia Commons, Pinskibob

Medailonek vznikl v rámci projektu KremRule, jehož cílem je zpřehlednit a katalogizovat majetky ruských oligarchů a klíčových spolupracovníků prezidenta Vladimira Putina v Česku. Jde o lidi, kteří z velké části drží Putina při moci, slouží jako prostředníci pro jeho soukromé investice nebo drží strategické pozice v silových složkách a tajných službách. Pokud se chcete podílet na dalším mapování majetku ruských oligarchů v Čechách, podpořte nás. Jakákoliv částka nám velmi pomůže. Děkujeme.