Hra Monopoly o Mariánské Lázně

Mariánské lázně jsou natolik krásné, až se to stává jejich nevýhodou. Přitahují totiž i zahraniční investory, kteří někam potřebují uložit peníze. Pro ty je často důležité pouze vlastnění nemovitosti, o její stav se nestarají. Ikonické domy v Mariánských Lázních proto často chátrají.

Mariánky kazašské

Dříve to byla jedna z ikonických staveb Mariánských Lázní, teď ale chátrá a rozpadá se. Řeč je o budově bývalé dětské léčebny Miramonte, zámečku, jenž se kdysi impozantně tyčil na úpatí Zádubské výšiny. Kvůli hustému a neudržovanému porostu je dnes téměř neviditelný, tedy pokud člověk nestojí přímo u vchodu. Dveře se zde za někdejšími pacienty naposledy zavřely v listopadu 2006, údajně kvůli jejich nedostatku.

Dobová pohlednice na níž je vyobrazen zámek Miramonte. Zdroj: Zdeněk Buchtele
  • Historie Miramonte

Miramonte bylo postaveno roku 1905. Zpočátku budova sloužila pod názvem „Schloß Miramonte“ jako kavárna a hotel. V té době byl také malebný zámeček jedním z nejčastějších výjevů na obrazech a pohledech z Mariánských Lázní.

Po první světové válce stavba změnila vlastníka a byla několikrát přestavěna. Za první republiky Miramonte hostil i několik významných osobností – přijel sem například šejk se svým harémem, který zabral celou ubytovací kapacitu, pobýval tady nacisty stíhaný filosof a novinář Theodor Lessing či slavný a pro Mariánské Lázně ikonický houslový virtuóz Adolf Dauber.

Během druhé světové války Miramonte sloužilo jako provizorní vojenská nemocnice, sklad jídla a nástrojů určených pro trestání vězňů v koncentračních táborech. Po válce objekt plnil roli zdravotního střediska, ze svého názvu vypustil slovo „zámek“ a ubytovával horníky z uranových dolů v okolí.

Ozdravovnou zaměřenou na dětskou lázeňskou léčbu chorob ledvin a močových cest se Miramonte stalo až v roce 1963. Její definitivní konec nastal 30. listopadu 2008, kdy byla dětská léčebna oficiálně uzavřena. Od té doby se budova využívala zřídka, například lázeňský spolek Švihák zde v září 2015 pořádal Pecha Kucha night, rok nato tady hudební skupina Mirai točila videoklip ke své písni Divadlo.

V té době objekt ještě spadal do majetku akciové společnosti Léčebné lázně Mariánské Lázně, která ve městě a jeho okolí vlastní několik dalších pozemků a nemovitostí. O dva roky později, v říjnu 2008, bylo Miramonte prodáno. Kupcem, jenž za 60 milionů korun koupil společně s budovou a pozemkem, na němž stojí, i sousední pozemky, se stala společnost Miramonte M. L., kterou od založení ovládají podnikatelé z Kazachstánu. Skupinu nejprve šesti, posléze osmi Kazachů spojují dvě věci – podle obchodního rejstříku všichni bydlí v Pavlodaru na severovýchodě Kazachstánu a všichni jsou ve větší či menší míře napojení na věhlasné kazašské Trio.

To tvoří tři podnikatelé – Patokh Chodiev, Alexandr Machkevich a Alijan Ibragimov. V Kazachstánu snad neexistuje člověk, který by tato tři jména neznal. Lidé i média jim říkají Trio. Své bohatství získali díky podnikání v oblasti hornictví (Kazachstán je země plná nerostného bohatství), těžby ropy a bankovnictví. Dohromady jsou majoritním vlastníkem Eurasian Resources Group (ERG), mezinárodního globálního holdingu a jednoho z největších producentů přírodních zdrojů na světě. Jak ERG, tak i samotné Trio byly několikrát vyšetřovány pro podezření z korupce a praní peněz, poslední vyšetřování stále probíhá. Za zmínku stojí i jejich vztah s kazašským autoritářským ex-prezidentem Nursultanem Nazarbayevem. Tomu měli v 90. letech údajně financovat prezidentskou kampaň výměnou za bezproblémovou privatizaci státních podniků, které se poté staly středobodem jejich impéria.

Současný stav Miramonte. Foto: Eva Kubániová

Investice pro celou dědinu

V současnosti vlastní největší podíl ve společnosti Miramonte (20 %) Almaz Ibragimov. Podle našich kolegů z OCCRP je v zemi velmi známým podnikatelem úzce spolupracujícím s Triem. V letech 1994 až 2015 vykonával funkci ředitele a předsedy správní rady Alyuminiy Kazakhstan, jedné z největších světových společností těžících a prodávajících minerály, nerosty a látky z nich vyráběné. Současně s tímto podnikem řídil mezi roky 2004 až 2015 i Kazakhstan Electrolysis Plant, největšího výrobce hliníku v Kazachstánu. Mateřskou společností obou zmíněných firem pak není nikdo jiný než Eurasian Resources Group, jejímž majoritním vlastníkem je právě Trio.

Reportérům investigace.cz se podařilo spojit se dvěma bývalými jednateli a minoritními vlastníky Miramonte M. L. Olegem Kostenkem a Pavlem Frolovem. Podle nich budovu koupili poté, co jim byl místní cestovní kanceláří zprostředkován kontakt s akciovou společností Léčebné lázně Mariánské Lázně, která Miramonte tehdy vlastnila. K nákupu použili zejména finance Almaze Ibragimova. Původně plánovali budovu přestavět na čtyřhvězdičkový lázeňský resort a případně s investicemi v České republice pokračovat. Od tohoto nápadu ale upustili, neboť měli problém získat dlouhodobá víza pro pobyt v Česku. Skupina investorů se přibližně před třemi lety rozpadla a oba pánové s ostatními od té doby nespolupracovali. Co s budovou plánuje Rustam Ibragimov, kterého jmenovali jako hlavu celého projektu, nevěděli.

Hlavní sál nevyužívaného prostoru bývalé dětské léčebny. Zdroj: Zdeněk Buchtele

Mariánky italské

Rodina Garzottů patří do skupiny italských podnikatelů, kteří od devadesátých let začali masivně investovat do realit v České republice. Zakladatel rodinného podnikání Aldo Garzotto úzce spolupracoval s vyšetřovaným italským podnikatelem Claudiem Leem Personnettazem. Kromě toho, že jsou ze sousedních vesnic v italské provincii Aosta, je pojí i společné vlastnictví několika desítek firem.

Podle italského vyšetřovatele Giovanniho Polizziho je Personnettaz podezřelý z toho, že přes investice do českých nemovitostí pral peníze. „K investicím do realit byly použity peníze z daňových podvodů páchaných italskými občany. Tyto operace měly zastřít původ peněz,“ vysvětluje Polizzi.

Garzottové v Mariánských Lázních provozují Hotel Continental na Hlavní třídě, hotel Residence Romanza v ulici Mladějovského a pronajímají byty v Apartments Central Park Marienbad na dohled od hlavní kolonády. Mimo tyto tři ubytovací kapacity vlastní přes různé firmy dalších šest bytových domů. Z těchto budov jsou tři v katastrofálním stavu, chátrají a rozpadají se. Další dvě jsou opuštěné a nepoužívané, pouze jedna je obydlená, avšak svým stavem a vzhledem silně připomíná zbylé stavby. Všechny tyto nemovitosti se přitom nacházejí jen několik desítek metrů od lázeňské kolonády a tedy centra města, dvě budovy jsou přímo na Hlavní třídě.

Jeden z rozpadajících se domů nacházející se přibližně 5 minut chůze od zpívající fontány. Foto: Lukáš Nechvátal

Podobné budovy nejenže zvyšují ceny nájmů a kazí tvář města, ale ohrožují i zápis Mariánských Lázní do seznamu UNESCO. V přihlášce totiž zastupitelé slíbili, že budou schopni zajistit ochranu svého kulturního dědictví. Jakmile by však jedna z budov spadla, hrozil by městu stejný osud, jenž za adekvátní situaci postihl před deseti lety labské údolí v Drážďanech.

I přes opakované dotazování nám Aldo ani Alessandro Garzotto neodpověděli na otázky a neposkytli žádné vyjádření.

Mariánky islámské

Závěrečným případem naší série je člověk „emocionálně nezralý, naivní a kvůli samotě a odloučení od rodiny i zranitelný“. Těmito slovy popisoval srbského studenta Davida Souaana, žijícího a studujícího v Londýně, jeho obhájce. Psal se rok 2015 a advokátova řeč na londýnské soudce nezabrala, Souaan byl za své extrémní postoje a plán přidat se k radikálním bojovníkům Islámského státu v Sýrii odsouzen ke třem a půl letům vězení. V době, kdy tento „zranitelný“ student seděl ve vězení, založila v Česku jeho rodina v červnu 2017 firmu Sirius Invest Group s. r. o. a těsně před Vánocemi téhož roku firma koupila v Mariánských Lázních část vily, kterou vlastní doposud. David Souaan byl již od založení firmy jejím spoluvlastníkem, a tudíž i spoluvlastníkem oné části vily.

Jeho otec s žádostí o rozhovor nejprve souhlasil, když se však dozvěděl téma, své rozhodnutí si rozmyslel. Během telefonních hovorů, které mezi kolegy a Suleimanem Souaanem proběhly, přece jen něco prozradil. Svůj trest si David Souaan ve Velké Británii již odseděl a přestěhoval se zpět do Srbska za svou rodinou. Firmu v Mariánských Lázních prý založili proto, že Suleiman Souaan chtěl využívat každé příležitosti k zabezpečení své rodiny, což v České republice představovalo obchodování s nemovitostmi. Další firmy má například v Německu nebo ve Vídni. Část vily, kterou v Mariánských Lázních disponuje, údajně nevyužívá přímo on, ale pronajímá ji svým přátelům a spolupracovníkům, kteří do města přijedou. Firma Sirius Invest Group s. r. o. v České republice vlastní pouze tuto jednu část vily.

Autor článku: Lukáš Nechvátal s přispěním srbského investigativního portálu Krik a mezinárodní sítě investigativních novinářů OCCRP
Autorka grafiky: Lenka Matoušková
Autor úvodní fotografie: Lukáš Nechvátal

Text vznikl za finanční podpory Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky.