globální minimální daň

V rámci historické dohody Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) se 136 zemí usneslo na globální minimální dani pro podniky. Výstupem této dohody je zdanění nadnárodních společností minimálně 15% sazbou. To všechno ve snaze potlačit přesouvání zisků a usilovné vyhýbání se placení daní ze strany některých největších nadnárodních společností na světě.

Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů (ICIJ) informovalo, že dohoda, kterou prosazují Spojené státy a koordinuje Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj, by rovněž vyžadovala, aby společnosti platily daně v zemích, kde podnikají.

Tato dohoda, která přichází po letech daňových skandálů, je namířena proti daňovým rájům, které využívaly výhodných dohod a nízkých sazeb daně z příjmu právnických osob k tomu, aby nalákaly mezinárodní obchodní klienty, kteří se snažili ušetřit miliardy dolarů na daních.

Mezi daňové aféry, které přispěly k vytvoření mezinárodní dohody, patří Paradise Papers a Lux Leaks Mezinárodního konsorcia investigativních novinářů, které odhalily rozsáhlá opatření, jež firmy používají k přesunu zisků do daňových rájů, aby snížily své daňové účty.

Daňové ráje podkopávají demokracii

V rámci takzvaného „dvoupilířového“ přístupu nová dohoda OECD stanoví minimální 15% celosvětovou sazbu daně z příjmu právnických osob a zároveň zmocňuje vlády, aby zdanily nadnárodní společnosti –⁠ jako je Amazon a Facebook – v zemích, kde se prodává jejich zboží nebo služby, bez ohledu na to, zda je tam společnost fyzicky přítomna.

OECD uvádí, že dohodu podepsalo již 136 zemí a území poté, co ji tento týden ve čtvrtek a v pátek ratifikovaly Maďarsko, Irsko a Estonsko.

Generální tajemník OECD Mathias Cormann uvítal dohodu jako „významné“ diplomatické vítězství, které učiní mezinárodní daňový režim „spravedlivějším“.

„Jedná se o dalekosáhlou dohodu, která zajišťuje, aby náš mezinárodní daňový systém odpovídal svému účelu v digitalizované a globalizované světové ekonomice,“ uvedl v prohlášení. „Nyní musíme rychle a usilovně pracovat na zajištění účinného provádění této zásadní reformy.“

Konečné podrobnosti dohody zůstávají stále nejasné a usnesení dosažené v pátek zahrnuje řadu významných výjimek. Podle listu Financial Times se skupina zemí dohodla na dvouletém zákazu zavádění nových daní pro technologické firmy, jako jsou Amazon a Google. To bylo považováno za výhru pro USA, které jsou domovem některých z největších světových technologických gigantů.

Vlivné zájmové skupiny se rychle pustili do hledání děr v dohodě, která podle nich nespravedlivě zvýhodňuje bohatší země světa.

Síť pro daňovou spravedlnost kritizovala OECD za to, že nenaplnila „původní ambice“ plánu, a uvedla, že zmírněná opatření znamenají, že pouze „část zisků“ nadnárodních společností bude podléhat zdanění, zatímco pobídky k přesunu zisků zůstanou značné.

„Není divu, že Irsko a další ráje dohodu přijaly, zejména po získání různých úlev,“ uvedl v prohlášení generální ředitel Alex Coham. „V současné podobě dohoda ani účinně neomezí přesouvání zisků, ani nezajistí podstatné příjmy více než hrstce členských zemí OECD. S ostatními se nepočítá.“

Delaware: Daňový ráj všech rájů

Občanská organizace Oxfam obvinila OECD z toho, že se podbízí daňovým rájům a nadnárodním korporacím, které využívají výjimek a mezer v zákonech, takže nová opatření jsou „prakticky bezzubá“ a nejchudším zemím světa s příjmy nepomohou.

„Dnešní daňová dohoda měla s daňovými ráji nadobro skoncovat. Místo toho byla napsána jimi,“ uvedla Susana Ruizová, vedoucí oddělení daňové politiky organizace Oxfam.

„Svět zažívá největší nárůst chudoby za poslední desetiletí a obrovskou explozi nerovnosti, ale tato dohoda neudělá nic nebo jen málo pro to, aby obojí zastavila. Místo toho ji některé bohaté země již nyní považují za záminku ke snížení domácích sazeb daně z příjmu právnických osob, čímž riskují nový závod ke dnu.“

Koalice pro finanční odpovědnost a transparentnost podniků (FACT) uvedla, že načasování „historického“ oznámení OECD, které přišlo jen několik dní poté, co vyšetřování ICIJ Pandora Papers odhalilo pokračující zneužívání daňových rájů, zdůraznilo potřebu větší rovnosti v globálním daňovém systému.

OECD ve svém prohlášení uvedla, že země budou usilovat o podpis mnohostranné úmluvy v roce 2022 a s jejím prováděním začnou v roce 2023.

Autorka článku: Nina Kodhajová
Autor úvodní fotografie: ČTK/AP/Patrick Semansky