Extremisté na Telegramu posilují. Včetně těch, co propagují invazi na Ukrajinu

Po ruské invazi na Ukrajinu přistoupily sociální sítě i jednotliví připojovatelé k internetu k razantním krokům vůči zdrojům a nástrojům ruské válečné propagandy, jakými jsou Sputnik News či Russia Today, ale i různým dalším dezinformačním a konspiračním webům. Jejich útočištěm se tak staly méně známé sítě a platformy a spolu s nimi tam odcházejí i jejich fanoušci. Zvláštní postavení zaujímá Telegram. Jak je to s jeho oblibou v Česku a na Slovensku, ukazuje naše analýza. 

V investigaci.cz jsme o tom, jak vypadá a funguje český a slovenský Telegram, psali již loni v létě. Ukázalo se, že i u nás Telegram nabízí prostor jak běžným uživatelům, tak i domácím odnožím QAnon či dalším krajně pravicovým hnutím. Kromě toho poskytuje silnou komunikační základnu pro hnutí Volný blok a jiné skupiny zpochybňující vakcinaci proti covidu. Dále zde mají možnost uplatnění relativně okrajové skupiny jsou například fanoušci kryptoměn či fotbaloví hooligans.

Dnes je však situace trochu jiná. Anticovidové a antivakcinační účty jsou sice stále aktivní, do popředí se však dostávají kanály, jež často přímo či nepřímo prosazují ruský pohled na situaci na Ukrajině. Výjimkou není ani otevřeně antisemitský obsah či obsah zaměřený rasisticky nebo proti sexuálním menšinám. Příkladem může být zřejmě jeden z největších účtů v rámci česko-slovenského prostoru pod jménem Slováka Dannyho Kollara. Loni v létě neměl ani tisíc odběratelů, dnes jich má více než 33 000. Aktuálně je tak pravděpodobně největším kanálem mezi českými a slovenskými účty. Jeho popularitu na Telegramu ještě posiluje skupina Vakcináckovia, jejíž členové se sami definují jako „nezavisla verejna skupina fanusikov Danny K a jeho, a nielen jeho prace“.

Příklad postu z účtu Dannyho Kollara

Kanál Dannyho Kollara je rovněž příkladem spolupráce mezi slovenskou a českou extremistickou scénou. Setkáme se zde se vzájemnou propagací s kanálem českého vydavatele projevů Adolfa Hitlera Pavla Kamase, jehož účet má dnes přes 9 700 odběratelů, přičemž loni v létě to bylo jen necelých 1 200. Oba účty sdílejí a šíří obsah účtu autora knihy Židokracie Mariána Magáta, kterého slovenská policie viní mimo jiné i z popírání holocaustu. Také Magátův účet zaznamenal oproti loňskému létu raketový vzestup z přibližně 450 odběratelů na jejich desetinásobek.

Příklad postu z účtu Pavla Kamesa převzatého z účtu Mariána Magáta

Kromě vzestupu těchto účtů můžeme vidět i nástup informačních kanálů, jež přímo propagují ruskou interpretaci invaze. Nejsilnějším z nich je slovenský telegramový účet InfoVojna s více než 18 000 fanoušky. Mezi další úspěšné účty pak patří například Slovensko NEWS-FRONT.INFO s více než 10 000 příznivci či účet serveru CZ24 NEWS s více než 6 000 fanoušky.

Příklad příspěvku kanálu Slovensko NEWS-FRONT.INFO

Řada těchto účtu přitom ještě před půl rokem buď neexistovala, nebo nebyla tolik aktivní. Dnes ale sehrávají důležitou roli dodavatelů obsahu pro ostatní skupiny, o nichž jsme psali v našem předchozím článku Český a slovenský Telegram: Konspirační a extremistická bažina, jako například pro skupinu CESKA DOMOBRANA HRANICE.

Razantní nástup těchto kanálů ale neznamená, že z Telegramu zmizely antivaxerské a další proticovidové kanály a skupiny, které jsme popsali v minulé analýze zaměřené na situaci před půl rokem. Tehdy měl obzvlášť silnou pozici účet Lubomíra Volného se skoro 7 000 odběrateli, nyní jich má jen 82. Není zřejmé, zda původní účet Telegram zrušil, v každém případě nový účet se stejným jménem nese datum založení.

Dnes se na prvních místech tohoto typu účtů nachází kanál Otevři svou mysl, jenž patří stejnojmennému konspiračnímu serveru a který počet svých fanoušků za poslední půl rok zšestinásobil. Stále tu působí STOP COVIDOVÉ skupiny, stejně jako regionální pobočky hnutí Volný blok. Dokonce tu najdeme i Seznamku Neockovani ❤️. U některých z těchto účtů můžeme opět sledovat příklon k tématu ruské invaze na Ukrajinu a šíření ruského narativu. Příkladem může být účet Petry F. Rédové.

Příklad příspěvku kanálu Petry F. Rédové.

Telegram je i nadále informačním kanálem pro politické osobnosti a strany, v současnosti na něm ale převažují spíše slovenské politické subjekty a strany. Aktivní je v tomto směru například Štefan Harabin či účet strany Republika i jednotlivých politiků z této partaje nebo s ní spojených. Také se zde můžeme setkat s účty, jež silně propagují ruskou interpretaci invaze. Příkladem může být účet bývalého člena strany Republika Miroslava Heredoše, který se uchází o vedení Bratislavy. Na jeho účtě se setkáme s celou řadou postů, jež propagují ruský narativ o Ukrajině.

Příklad příspěvku kanálu Miroslava Herdoše.

Jak jsme viděli, služba Telegram se stala důležitým informačním prostorem, v němž se úspěšně daří hlásat ruskou válečnou propagandu za pomoci informačních kanálů, ale i skupin, které je pak aktivně šíří dál. Na druhou stranu se zdá, že se věci přece jen postupně mění. Minulý týden Telegram zablokoval účet české mutace ruského Sputniku s přibližně 13 000 odběrateli. Faktem ovšem je, že během několika dnů ho nahradil nový účet Sputnik News Česká republika 2.0, který již nasbíral přes 7 000 odběratelů.

Katalog českého a slovenského Telegramu

Stejně jako loni v létě jsme pro vás i letos připravili tabulku se všemi účty na Telegramu, které se nám podařilo dohledat, a dáváme ji k dispozici. V tabulce najdete jak výše zmíněné účty, tak i ty patřící běžným mainstreamovým médiím, jako je Deník N, či například zájmovým organizacím nebo ukrajinskému zpravodajství z bojiště.

Katalog vznikl ručním dohledáváním účtů na Telegramu pomoci Google Search, DuckDuckGo, samotným hledáním pomocí aplikace Telegram a analýzou sdílených kanálů takto nalezených účtů. Kritériem pro zařazení účtu byla dominantní přítomnost českého nebo slovenského jazyka. Údaje v něm byly naposledy aktualizovány 14. 3. 2021.

Autor článku: Josef Šlerka, datový analytik serveru investigace.cz
Autor úvodního screenshotu: Josef Šlerka