Koronavirus: Bratrstvo červených svetrů nakupuje čínské respirátory

„Další červený svetr??? Doufám, že to aspoň vyrábí nějaká česká fabrika, nejlépe chráněná dílna. A nebo je to reciprocita za ty předražené respirátory a všechny mají štítek Made in China?“ ptala se počátkem dubna na Twitteru editorka Novinek.cz Veronika Neprašová. Červeným svetrem se proslavil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v polovině března, když vláda na tiskovce oznamovala zřízení koronavirového krizového štábu. Zmíněný tweet reagoval na další zjevení červeného svetru, tentokrát na schůzce expertního týmu prezidenta Miloše Zemana v Lánech – oblékl si ho nejen Hamáček, ale i Zeman.

„Předražené respirátory? Nějaký konkrétní důkaz? Nebo jen další kopanec?“ ohradil se vzápětí proti tweetu ministr Hamáček a vyfotil fakturu čínské firmy Xiantao Zhongyi Safety and Protection Products, podle které vnitro koupilo respirátory FFP2 za slušnou cenu, po šedesáti korunách za kus. Do debaty se hned po Hamáčkovi zapojil také Jaroslav Tvrdík, šéf česko-čínské obchodní komory a někdejší ministr obrany, jenž hledal čínské dodavatele ochranných pomůcek. „Pro doplnění, výrobce disponuje evropským a americkým certifikátem (FDA).“ Ani jedno z Tvrdíkových tvrzení však není pravdivé. 

Svým způsobem dnes řeší Tvrdíkova slova celá Evropa. Zatímco v polovině března byl celoevropským tématem akutní nedostatek ochranných pomůcek, roušek, respirátorů, obleků či brýlí, momentálně se probírá jejich kvalita. A právě certifikát má být její zárukou. Jenže Evropu zaplavilo zboží s falešnými či zavádějícími průkazy kvality.

Deset tučných dní

Na tiskové konferenci 16. března sliboval premiér Andrej Babiš (ANO), že ochranných pomůcek bude brzy dost. „My skutečně od rána do večera řešíme tu situaci,“ říkal. „Dnes ráno jsem jednal s velvyslancem Čínské lidové republiky, ocenil jsem efektivní práci Číny v prevenci a kontrole epidemie covidu-19, protože Čína to zkrátka zvládla. Čína je prioritní, je znovu největší výrobce zdravotnického materiálu a celý svět tam chodí nakupovat.“ Nakupovat dostala za úkol ministerstva vnitra a zdravotnictví, vláda jim na ochranné pomůcky dala ze své rozpočtové rezervy víc než sedm miliard korun.

„Hlavní dodavatel bude Čína,“ řekl o den později serveru lidovky.cz ministr Hamáček. A dodal, že zapojil všechny lidi, o kterých předpokládal, že mohou pomoci. Některé z nich i konkrétně jmenoval: „Pan prezident, samozřejmě, díky tomu, že má takové vztahy s Čínou, byl pro nás naprostý základ, bez něj by to nešlo. Určitě česko-čínská komora vzájemné spolupráce, jejímž předsedou je Jaroslav Tvrdík, určitě čínská ambasáda v Praze, pan velvyslanec byl velmi vstřícný.

Pouze 0,2 % lidí, kteří čtou naše kauzy, nás finančně podpoří.

Přidejte se k nám a pomozte nám bojovat proti organizovanému zločinu a korupci.

 

Mezi 16. a 26. březnem, tedy v průběhu deseti dnů, pak ministerstvo vnitra podepsalo s čínskými firmami miliardové obchody. Jak ministerstvo uvádí na své stránce „soupis dodaných a objednaných ochranných a zdravotnických prostředků“, respirátorů FFP2 nakoupilo za víc než 1,2 miliardy korun (smlouvy uzavřelo s osmi čínskými firmami), roušky za víc než 1,3 miliardy korun (smlouvy má se šesti firmami), další stamiliony stály ochranné rukavice, brýle, ochranné obleky či testy.

Přehled nákupů respirátorů FFP2

Jméno firmy Datum objednávky Počet ks Cena za ks (USD) Uhrazeno (czk)
Xiantao Zhongyii Sagety and Protection  [Products Co.,Ltd] 16.3. 1,1 mil. 2,35 USD 60 918 110 czk
Safe Secure Packing (Shenzhen) Co., Ltd. 17.3. 4 mil. 2,79 USD 271 076 400

czk

LIYI TRADE LIMITED 17.3. 1,5 mil. 3,32 USD 120 964 200 czk
HUANSHENG TIANJIN TECHNOLOGICAL DEV [Development Co., Ltd.] 17.3. 1 mil.  2,27 USD 55 138 300 czk
Shandong FUSH Ophthalmic Medical Co., Ltd 20.3. 1 mil. 2,22 USD 57 042 900 czk
Home Unique International Trading Co., Ltd 20.3. 1 mil. 1,85 USD 47 641 099
Beijing YuanyeHengxing International Trading Co., Ltd.  20.3. 1 mil. 1,90 USD 48 820 500
Shandong Fush Ophthalmic Medical Co., Ltd 26.3. 10, 5 mil. 2,22 USD 296 946 090 – zbývá uhradit 299 533 500

Přehled nákupů roušek

Jméno firmy Datum objednávky Počet ks Cena za ks (USD) Uhrazeno (czk)
Guoyao Xingchu Technological Industry 16.3. 25 mil. ks 0,39 USD 227 117 325
Guoyao Xingchu Technological Industry 16.3.  5 mil. ks 0,38 USD 45 423 465
Xiantao Dingcheng Non-woven Products Co., Ltd, 19.3. 5 mil. ks 0,38 USD 49 591 350
Kunshan Jiehong Nonwoven Product Co.,Ltd 20.3. 30 mil. ks 0,38 USD 296 854 335
Xiantao Zhongyii Sagety and Protection [Products Co.,Ltd] 19.3.  12 mil. ks 0,35 USD 104 823 600
Kunshan Jiehong nonwoven Product co.,Ltd. 26.3. 60 mil. ks 0,39 USD 98 115 778 – zbývá uhradit 495 708 422

V následujícím období sice ministerstvo vnitra ochranné a zdravotnické pomůcky nakupovalo dále, převažovaly ale české či evropské firmy. A utracené částky se pohybovaly v desítkách tisíc, nejvýš v milionech, rozhodně už ne v desítkách či stovkách milionů korun jako během deseti dnů, kdy se uzavíraly kontrakty s čínskými firmami.

Brzy po masivních nákupech z Číny se na sociálních sítích začaly objevovat rozhořčené příspěvky zdravotníků. „Kdyby někdo chtěl vědět, jak vypadá respirátor FFP2 z Číny, tak vypadá takhle,“ sdílela obrázek několika tenkých roušek, nikoli respirátorů, jistá Akita Rokytová a dodávala: „Dnes vyfasováno pro ordinaci praktického lékaře a pohotovost.“ 

Další příspěvek na sítích říkal: „Pokračujeme ke Corona, zejména ke kvalitním čínským dodávkám. Iva Holmerová z domova pro lidi s Alzheimerem dostala respirátory s návodem pouze v čínštině. Tak si sehnala někoho, kdo jí to přeloží, a zjistila, že to jsou roušky na stavbu proti prachu s nulovou schopností zachytit vir.“ 

Ředitelka Gerontologického centra v Praze 8 Iva Holmerová tento přešlap investigaci.cz potvrdila. „Jsem zvyklá, že ochranné pomůcky dostáváme s certifikátem, tady nic takového nebylo,“ řekla. „Měly to být respirátory FFP2, ty by měly člověka opravdu chránit, používají se při kontaktu s nemocným. Zaměstnanci si ale stěžovali, že jim nesedí, nepřiléhají k tváři. Přednáším na fakultě humanitních studií, poprosila jsem svou známou sinoložku, ať mi návod přeloží. Jednou se v něm používalo slovo respirátor, podruhé rouška. Každopádně tam stálo, že je to výrobek pro dělníky na stavbách. Rozhodla jsem se, že to budeme používat jako roušky, pro případný kontakt s nemocnými máme spolehlivější respirátory, medicínské.“

Falešné a zavádějící certifikáty

Do této atmosféry vstoupili se svými twitterovými příspěvky ministr Jan Hamáček a šéf česko-čínské komory Jaroslav Tvrdík. Zastávali se firmy Xiantao Zhongyi Safety and Protection Products, se kterou podle registru smluv uzavřelo ministerstvo vnitra celkem tři kontrakty dohromady za víc než 350 milionů korun – dva na dodávku 1,1 milionu a 2,2 milionu kusů respirátorů FFP2 a jeden na dodávku roušek (druhá smlouva o respirátorech je pouze v registru smluv, v „soupisu dodaných a objednaných ochranných a zdravotnických prostředků“ na stránkách ministerstva vnitra chybí).

Shodou okolností to byl právě výrobek zmíněné firmy Xiantao Zhongyi, který se nezdál Ivě Holmerové z Gerontologického centra a nechala si o něm přeložit, že je určený pro práce na stavbě. 

„Výrobce disponuje evropským a americkým certifikátem (FDA),“ hájil firmu na Twitteru Jaroslav Tvrdík. 

Firma Xiantao Zhongyi skutečně disponuje několika certifikáty FDA (Food and Drug Administration při americkém ministerstvu zdravotnictví), které jsou podmínkou dovozu vybraných produktů na území USA. Jak ale zjistíme ze stránek FDAžádný certifikát se netýká respirátorů. Xiantao Zhongyi má certifikovaný například nechirurgický ochranný plášť, chirurgický oděv, chirurgickou čepici, návleky na boty používané na operačním sále či masku pro nakládání s odpadem.

Stejně zavádějící je dokument Certificate of Compliance (certifikát shody), který Tvrdík přidal k výrobkům Xiantao Zhongyi jako důkaz evropského certifikátu. Je na něm razítko italské instituce ECM (Ente Certificazione Macchine), jež certifikáty skutečně vydává, avšak pro jiné výrobky než respirátory. Italská ECM je takzvaným notifikovaným orgánem (Notified Body) strojů, zařízení a ochranných systémů určených pro prostředí s nebezpečím výbuchu, tlakových zařízení, elektrických a elektrotechnických zařízení, výtahů či lékařských přístrojů. Notified Bodies, které mohou certifikovat respirátory, je celkem třicet dva, například v Česku mezi ně patří Vojenský technický ústav a Výzkumný ústav bezpečnosti práce, ECM ale na seznamu nenajdeme.

Smyslem vydávání evropských certifikátů je zajistit, že výrobek nepoškodí zdraví nebo neohrozí bezpečí lidí. Takové osvědčení potřebují jen některé produkty (například hračky, vybrané elektrické spotřebiče, stavební výrobky, stroje či právě zdravotnické a ochranné prostředky). Certifikát dokládá, že zboží odpovídá evropským normám, a je podmínkou jeho uvedení na evropský trh (ve státech EU a na Islandu, v Norsku a Lichtenštejnsku). Pouze držitel certifikátu může své zboží označit značkou CE.

Nezaměnitelným symbolem CE se Tvrdíkem ofocený „Certificate of Compliance“ od italské ECM jen hemží, najdeme ho tu hned pětkrát. Kdo si ale dá práci se čtením malých písmenek, zjistí, že firma Xiantao Zhongyi tento certifikát nemá. Na dokumentu se píše, že zmíněná čínská firma pouze ukázala italské ECM dokumenty, které má připravené k zahájení certifikačního procesu. 

„Dokument, který byl zřejmě vydán naší firmou, není certifikátem,“ napsala investigaci.cz italská ECM. „Jednali jsme na žádost konzultantů výrobce výhradně jako druhá nezávislá strana v posouzení technické dokumentace, kterou nám tito poskytli a kterou jsme poté okamžitě vrátili.“ ECM dále uvádí, že konzultanti i výrobce si jsou vědomi povahy dokumentu, protože přijali jeho podmínky – a ty stanoví, že výrobce je zodpovědný za CE certifikaci produktu a v tomto směru je povinen učinit všechny nutné a požadované kroky před uvedením výrobku na trh. 

„Dokument NEMŮŽE být použit vůči veřejným institucím jako doklad shody produktu [… s požadavky legislativy],“ píše za ECM Frederica Secchi.

Koronavirus: Zásilka z Číny není nezištná pomoc

Falešné, případně zavádějící dokumenty spojené s masivním dovozem z Číny momentálně hýbou celou Evropou. ECM se na svých webových stránkách od neplatných či padělaných certifikátů distancuje a zveřejňuje seznam těch, které se k ní dostaly (to není případ dokumentu, který zveřejnil Jaroslav Tvrdík, ten ECM skutečně vydala, jen to není certifikát). Podobná varování vydaly i další certifikační orgány, například italský Celab či polský ICR, jejichž jméno je často zneužíváno. Před podezřelými certifikáty varuje i Evropská federace pro bezpečnost (ESF). Uvádí příklady dokumentů, které se tváří jako certifikát, ale ve skutečnosti jím nejsou.

Šéf česko-čínské komory Jaroslav Tvrdík na otázku, zda věděl, že dokument, který zveřejnil, není certifikát, neodpověděl. Neprozradil tedy ani to, zda byl sám uveden v omyl, nebo chtěl naopak v omyl uvést veřejnost. 

Na otázku, zda stěžejní čínští dodavatelé respirátorů předložili certifikáty a zda je možné tyto certifikáty vidět, zatím neodpověděl ani ředitel odboru správy majetku ministerstva vnitra Miroslav Konopecký, který je podle registru smluv na kontraktech podepsaný.

Autorka textu: Hana Čápová
Autor úvodní fotky: Facebook Jana Hamáčka
Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do klubu Sester a bratrů v triku.