Alexander Udodov je ruský developer a podnikatel. Novináři se o něj začali zajímat poté, co se v lednu roku 2020 stal ruským premiérem jeho švagr, šéf daňové správy Michail Mišustin. Jak upozornil protikorupční fond opozičního politika Alexeje Navalného, Udodov v minulosti převedl na Mišustinovi nejbližší příbuzné byty a další luxusní nemovitosti.

Podle informací Deníku N Udodov nakoupil v průběhu let 2007 až 2013 šest pražských bytů, které od roku 2015 rozprodával za částky často neodpovídající tehdejším cenovým hladinám pražských nemovitostí. Ačkoli šlo o jednu z nejžádanějších lokalit v okolí Dejvické a Hradčan, kde cena nemovitostí v daném období raketově stoupala, Udodov za oba byty inkasoval téměř stejnou částku, za jakou je podle dokumentů koupil. Celková hodnota nemovitostí odpovídá výši 71,6 milionů korun.

Dejvické byty na adrese Eliášova 964/24 Udodov prodal Natálii Jakimově (dříve Nytrově), která ho během nákupu nemovitosti. zastupovala V Eliášově měla sídlo i Udodova česká firma Muffin factory (od roku 2012 firma Avrora Capital, s. r. o.), kterou si podnikatel odkoupil od kyperské společnosti Vester Trading Limited. Jejím jednatelem je izraelský podnikatel Zeev Ofer.

Ofer je v Česku známý díky tomu, že byl mezi lety 2001 a 2006 členem dozorčí rady energetické firmy Falkon Capital, a týká se ho proto i skandál s ní spojený. Falkon Capital v roce 2001 od Česka odkoupil zbytkovou pohledávku českého státu vůči Ruské federaci (ruský dluh pocházející ještě z éry Sovětského svazu ve výši sto miliard korun), a to za částku zhruba pětinovou, tedy dvacet miliard. Tato kauza je dodnes považována za jednu z největších neobjasněných kauz české politiky a nadále vyvolává více otázek než odpovědí. A to zejména ohledně reálných vlastníků firmy Falkon Capital, role českých tajných služeb během vyjednávání transakce a samotného znění smluv mezi Falkon Capital a Českou republikou, jež nebyly nikdy odtajněny.

V Rusku je Zeev Ofer především známý svými investicemi ze začátku nultých let do módního domu Valentina Judaškina, proslulého ruského návrháře. Předchozí jméno české firmy Dunford Export, s. r. o., kterou vlastní Oferova příbuzná Juliana, je Valentin Yudashkin studio. Firma v letech 2009 až 2015 také sídlila na Udodově adrese v Eliášově ulici. Ve stejném období zastávala funkci jednatelky firmy výše zmíněná Natália Jakimova.

V průběhu let 2006 až 2019 patřil stoprocentní podíl firmy střídavě kyperské firmě Valentin Yudahskin Group International Limited, Zeevově manželce Alině Ofer, samotnému Valentinovi Judaškinovi, Alexandru Dostmanovovi, řediteli Valentin Yudahskin Group, a nakonec skončil u Juliany Ofer. Ta se podle zdrojů zpravodajského portálu RBC zřejmě s rodinou Judaškinových blízce zná.

Podle zjištění ruského listu Novaja Gazeta němečtí policisté podezírají Udodova z praní špinavých peněz. Ze stejných důvodů podnikatele také vyšetřovaly švýcarské úřady v souvislosti s nákupem tamního hotelu.

 

Aktuální informace o zařazení osoby na mezinárodní sankční seznamy a do databází politicky exponovaných osob najdete zde

Autorka textu: Kristina Vejnbender
Zdroj úvodní fotografie: munscanner.com

Medailonek vznikl v rámci projektu KremRule, jehož cílem je zpřehlednit a katalogizovat majetky ruských oligarchů a klíčových spolupracovníků prezidenta Vladimira Putina v Česku. Jde o lidi, kteří z velké části drží Putina při moci, slouží jako prostředníci pro jeho soukromé investice nebo drží strategické pozice v silových složkách a tajných službách. Pokud se chcete podílet na dalším mapování majetku ruských oligarchů v Čechách, podpořte nás. Jakákoliv částka nám velmi pomůže. Děkujeme.