Akta Oděsa II: Starosta v poutech

Zločin v Oděse, důležitém ukrajinském přístavu u břehů Černého moře, prošel během novodobé historie tohoto města svéráznou evolucí – od násilných přepadení za carského Ruska přes černý trh s kontrabandem v době Sovětského svazu až po mezinárodní pašování zbraní a drog v současnosti. Místní politici, úředníci nebo soudci byli přitom často spíše součástí problému než hybnou silou, jež by se snažila vysoké kriminalitě vzdorovat. Ruku v ruce s nezákonnostmi tak bujela i korupce, která tamní státní aparát prostoupila jako metastazující rakovina. Aktuální starosta Oděsy a někdejší ukrajinský poslanec Gennadij Truchanov je toho živoucím příkladem. Tento muž, označovaný italskými policejními spisy přímo za mafiána, jenž po světě cestoval i na falešný řecký pas pod jménem Gennadios Ouzopoulus, byl nedávno také v Praze. Co dělal na služební cestě v Česku den před svým zatčením? A proč se mu dlouhodobě daří vyhýbat se spravedlnosti?

Po rozpadu Sovětského svazu dosáhla úroveň organizovaného zločinu v Oděse nevídaných rozměrů – zejména kvůli chaotickému přechodu ze socialistického centrálního plánování na státem neregulovaný kapitalismus. Oděsa se proměnila v „divoký východ“, kde namísto právního státu platilo právo silnějšího. Slovo „privatizace“ se stalo zaklínadlem doby a vazby na politiky a úředníky, kteří měli na privatizaci státních podniků vliv, byly pro bezskrupulózní podnikatele a mafiány k nezaplacení. Zločinecké podsvětí tak postupně vrostlo do legislativní, výkonné i soudní složky tamní státní moci.

  • Historie oděského zločinu v kostce

Oblast Oděsy a jejích pobřežních vod, které nezamrzají ani během tuhé zimy, využívali její obyvatelé k výnosnému obchodu už ve starověku.

V 19. století zaznamenala tato přístavní osada bouřlivý rozmach. Obratní gubernátoři za vlády carevny Kateřiny Veliké mohutně investovali do rozvoje Oděsy, hlavního města někdejšího Novorosijského kraje, který před dobytím ruským impériem patřil Osmanské říši. Během necelého století se po Moskvě, Petrohradu a tehdy Rusku patřící Varšavě stala čtvrtým nejlidnatějším městem carské říše a největším přístavem exportujícím obilí, což byl tenkrát mimořádně výdělečný byznys. Vedle obchodu v Oděse vzkvétalo i lázeňství – oděské léčivé klima vdechoval spolu s carskou smetánkou i Alexandr Puškin, jenž v luxusních hotelech strávil část svého nuceného pobytu mimo Petrohrad a Moskvu.

Isaak Babel, oděský spisovatel židovského původu, v Oděských povídkách barvitě popsal život místních kapsářů a podvodníků ve 20. letech minulého století. V době socialismu byli místní kriminálníci již podstatně lépe organizovaní, prodávali kontraband na tamním legendárním černém trhu, údajně největším v celém Sovětském svazu. Ten se natolik rozrostl, že americká novinářka Carol J. Williamsová nazvala Oděsu „matkou korupce“. Podle jejího zdroje, tamního pašeráka kokainu, se na víkendovém černém trhu dalo pořídit cokoliv od „zahraniční měny přes drogy po prostitutky“. A to se psal rok 1988, kdy byla sovětská Ukrajina od Západu stále odříznuta železnou oponou.

V 90. letech 20. století se pověstným jablkem sváru mezi dvěma hlavními skupinami organizovaného zločinu staly oděské přístavy. Tvrdí to analýza „Organizovaný zločin na Ukrajině: jak čelit této výzvě“, kterou si objednalo americké ministerstvo spravedlnosti. Neoficiálními představiteli těchto mafií byli někdejší starosta Eduard Hurvic (1994–1998, 2005–2010) a bývalý gubernátor Oděské oblasti Ruslan Bodelan (1995–1998). Obě znepřátelené skupiny usilovaly o monopolní kontrolu nad přepravou ropy.

Výše zmíněná zpráva z roku 2002 udává 10 % ze zisku z prodeje ropy v přístavu Južne pro Hurvice a jeho spolupracovníky. Přístav Južne byl totiž pod kontrolou „jeho“ skupiny. Bossové klanu, jež měl naopak krýt gubernátor Bodelan, měli pro změnu inkasovat šest až sedm dolarů z prodeje každé metrické tuny ropy v hlavním oděském přístavu. Kromě ropy se tehdejší skupiny organizovaného zločinu obohacovaly i na developerských projektech nebo pašování zbraní a drog.

Časem se střety mezi skupinami bojujícími o vliv v Oděse vyostřily, což si vyžádalo četné oběti. Mezi nimi byli například i šéfredaktor novin Večerní Oděsa Boris Derevenko, místní podnikatelé nebo svědek, jenž měl u soudu vypovídat proti tehdejšímu starostovi Hurvicovi. Předseda volební komise, který naopak Hurvice podporoval, byl zraněn, když se ho někdo snažil zavraždit.

Nemilosrdný banditismus 90. let, kdy byla Ukrajina a další čerstvě samostatné postsovětské republiky příliš křehké na to, aby vybudovaly silné instituce a přijaly účinnou legislativu, je dnes pryč. Vazby mafie na politiky a úřednický aparát se však dodnes zpřetrhat nepodařilo.

Pohled na oděský přístav, přes který do Evropy putuje mimo jiné i velké množství drog. Foto: Jurij Koškovskij

Vzletná kariéra

Fotografie Truchanova ve vyšetřovacím spise italské policie Zdroj: Polizia di Stato, „Mafia Ucraina“, 1998

Gennadij Truchanov, současný starosta Oděsy, je zjevným příkladem neblahého dědictví z 90. let. Do první ligy nelegálního byznysu pronikl jako osobní strážce Leonida Minina, bezskrupulózního ukrajinského pašeráka zbraní. Ze zprávy amerického analytického think-tanku C4ADS vyplývá, že Minin dovážel zbraně do zemí pod mezinárodním embargem, mimo jiné i bývalému liberijskému prezidentovi Charlesu Taylorovi, který byl v roce 2012 odsouzen za zločiny proti lidskosti Mezinárodním soudním dvorem v Haagu. Leonid Minin posloužil tvůrcům filmu „Obchodník se smrtí“ jako reálná předloha pro fiktivní postavu šíbra Jurije Orlova (ztvárnil ho Nicolas Cage). Navzdory četným důkazům o nezákonném obchodu se zbraněmi dosud Minin uniká spravedlnosti. Švýcarský investigativní web uvádí, že Minin v současnosti žije v Izraeli.

Podle zprávy italské policie byl však Minin spolu se svým někdejším bodyguardem Truchanovem i vlivným členem mezinárodní „Ropné mafie“. Ta v 90. letech působila od Oděsy až po Řím a své špinavé peníze z ilegálního obchodu s ropnými produkty legalizovala v zahraničí přes nákupy lukrativních nemovitostí.

Mezinárodní síť investigativních novinářů OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project), jejímž jediným tuzemským členem je investigace.cz, v dubnu 2018 zjistila, že členové „Ropné mafie“ nakoupili minimálně osm luxusních nemovitostí v centru Londýna.

  • Ropná mafie

Leonid Minin, mezinárodní obchodník se zbraněmi, kterému měl Truchanov dělat bodyguarda. Zdroj: Youtube

Truchanov byl jedním z členů „Ropné mafie“, která v 90. letech působila především v Itálii. Spis italské policie „Ukrajinská mafie“ z roku 1998 uvádí, že tato zločinecká skupina kontrolovala oděskou ropnou rafinerii.

Členem „Ropné mafie“ byl i Leonid Minin, ukrajinský mafioso a mezinárodní obchodník se zbraněmi. Dalším z členů byl Alexandr Angert, kterému v Oděse přezdívají „Angel“ neboli „Anděl“. 

U toho není dosud jasné, zda v květnu 2017 umřel na rakovinu, nebo svou smrt pouze fingoval. Na základě zjištění ukrajinských investigativních novinářů s odvoláním na dokumenty tamních pohraničníků měl totiž v říjnu a prosinci 2017 „Anděl“ letět na svůj britský pas dvěma soukromými letadly z Oděsy. Podle svého bývalého kolegy má žít poblíž tureckého Bodrumu.

Pro ilustraci propojení mafie a politiky v Oděse: Angert nejprve pracoval pro ex-starostu Hurvice, později ho měl zradit a přeběhnout k jeho rivalovi Bodelanovi. Poté měl spolupracovat s Truchanovem, současným starostou Oděsy.

Podle uniklých dokumentů z Paradise Papers měly jeden z těchto bytů v hodnotě 5,2 milionů dolarů (117 milionů korun) v roce 2016 koupit i Kateryna Truchanova a Teťjana Koltunova, starší dcera a někdejší manželka starosty Truchanova. A to přes offshorovou firmu se sídlem na Britských Panenských ostrovech. Tedy v daňovém ráji, jehož jurisdikce umožňuje skrývat majetek reálných vlastníků tamních firem. Tou dobou Truchanov seděl již dva roky v křesle starosty na oděské radnici.

Starostovy starosti

V majetkovém přiznání Truchanova za rok 2016, kdy si jeho bývalá žena s dcerou tajně pořídily přepychový apartmán v Londýně, však žádné takové informace nefigurují. Ukrajinské zákony jsou v tomto směru přitom striktní: veřejný činitel je povinen uvést majetek nejen svých nejbližších rodinných příslušníků, ale i družky. A detektivové Národního protikorupčního úřadu (NABU) bývalou ženu Truchanova – Teťjanu Koltunovou – za družku považují, ačkoliv se v roce 1997 rozvedli. Nadále totiž oba žijí v jedné domácnosti na stejné adrese. V roce 2000 navíc zplodili druhou dceru Alisu a od zvolení Truchanova starostou v roce 2014 na veřejnosti často vystupují bok po boku. Truchanov ve svém majetkovém přiznání uvedl, že si za rok 2016 vydělal 68 tisíc hřiven (65 tisíc korun dle tehdejšího kurzu) a měl úspory v hodnotě 1,9 milionu hřiven (1,8 milionu korun) a 507 tisíc dolarů (13,1 milionů korun).

Truchanov se svou dcerou Alisou a někdejší ženou Teťjánou Koltunovou na Mezinárodním filmovém festivalu v Oděse v roce 2017. Zdroj: Instagram Hennadije Truchanova

Jak si jeho dcera a družka mohly dovolit koupi bytu za 117 milionů korun v Londýně, když firmy, ve kterých osobně figurují, nevykazují tak velké zisky? Jedním z vodítek mohou být uniklé dokumenty v rámci kauzy Panama Papers. Píše se v nich o propojení Truchanova s konglomerátem oděských stavebních firem Rost. Od nástupu Truchanova do funkce starosty v roce 2014 získaly firmy skupiny Rost podle investigace OCCRP velké množství zakázek z obecního i státního rozpočtu – především na stavbu silnic – a enormně jim vzrostly zisky. Jakmile začal možné korupční vazby mezi těmito firmami a oděskou radnicí prošetřovat Národní protikorupční úřad (NABU), Truchanov se suitou nejbližších spolupracovníků vycestoval v prosinci 2017 bezmála na dva měsíce do zahraničí. Podle prohlášení detektivů NABU se pravděpodobně všichni chtěli skrýt před vyšetřováním. Tomu by nasvědčoval i fakt, že tři z údajných spolupachatelů opustili Ukrajinu ještě dřív než starosta. Přesněji řečeno 19. prosince 2017, tedy den poté, co se od detektivů dozvěděli, že u nich proběhnou domovní prohlídky.

V polovině února 2018 byl někdejší mafián a dnešní starosta Oděsy Gennadij Truchanov zatčen na kyjevském letišti Boryspil. Zrovna se vracel ze služební cesty z Prahy. Spolu se sedmi spolupracovníky, včetně svého zástupce nebo ředitele odboru obecního majetku, byl obviněn z podezření z defraudace 185 milionů hřiven (142 milionů korun podle tehdejšího kurzu). Co v Praze trestně stíhaný Truchanov konkrétně domlouval?

Dovolená a pražské tramvaje

Starostově služební cestě do Česka předcházelo dlouhé období absence v úřadu. Podle informací, jež jsme získali společně s ukrajinskými kolegy od tiskového odboru oděské radnice, odletěl Truchanov do zahraničí 26. prosince 2017. Zpět se vrátil až 14. února 2018. Celkem tedy nebyl v úřadu 50 dní, během nichž zkombinoval celkem pět dovolených se třemi služebními cestami – do Athén, Davosu a nakonec i do Prahy.

Truchanov během prohlídky českých tramvají v Praze. Zdroj: webové stránky radnice Oděsy, http://old.omr.gov.ua

Z webových stránek oděské radnice lze vyčíst, že v Praze se měl Truchanov sejít se zástupci firmy KVAZAR plus s. r. o. a opravárenského závodu tramvají Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP). S firmou KVAZAR plus, specializující se na ukrajinský trh, oděská radnice od roku 2000 spolupracuje na modernizaci elektronických řídicích systémů v tramvajích a trolejbusech a na dodávkách nových skeletů pro karoserie dosluhujícího vozového parku.

Miloslav Černý, jednatel firmy KVAZAR plus, investigaci.cz schůzku s Truchanovem a jeho spolupracovníkem potvrdil. Došlo k ní 12. února 2018.

„Zajímal se o společnou výrobu nových tramvají a modernizaci starých tramvají T3 SU v Oděse. Schůzka trvala přibližně hodinu a půl, poté jsme společně absolvovali prohlídku opravárenského závodu tramvají DPP v Hostivaři. Měl v plánu navštívit ještě další firmy, ale odpoledne se dozvěděl, že se musí kvůli vyšetřování vrátit zpět na Ukrajinu,“ řekl nám pan Černý, který v květnu 2018 následně osobně vyjednával zakázku na modernizaci městských tramvají přímo na oděské radnici.

„Rizik podnikání na Ukrajině jsme si dobře vědomi. Známý mi po únorové schůzce volal, že byl pan Truchanov po příletu na Ukrajinu zatčen. Při květnové návštěvě jsme byli informování, že jeho trestní stíhání bylo pozastaveno. V Oděse jsou naším hlavním partnerem představitelé městského dopravního podniku, s nimiž spolupracuji od roku 1986. Tato jednání pokračují,“ dodal jednatel firmy Kvazar Plus Miloslav Černý.

Podle tiskové mluvčí DPP s Truchanovem nikdo z opravárenského závodu tramvají žádné obchodní jednání nevedl, starosta Oděsy se měl pouze zúčastnit zmíněné půlhodinové exkurze.

Tramvaje ale nejsou jediným pojítkem Truchanova s Českem. Současný starosta Oděsy je totiž propojen hustým předivem vztahů se svým předchůdcem v úřadu Alexejem Kostusevem. Ten spolu se svým bratrem investoval více než sto milionů korun do podnikání s nemovitostmi v Praze.

  • Vazby mezi Kostusevem a Truchanovem

Někdejší starosta Oděsy a bývalý poslanec ukrajinského parlamentu Alexej Kostusev vlastní podle informací z ukrajinského obchodního rejstříku mediální firmu Odessa-Plus společně s nynější družkou a bývalou ženou Truchanova Teťjanou Koltunovou. Dalším spoluzakladatelem firmy Odessa-Plus je Andrej Ivančo. Ten je velmi blízkým známým Truchanova, v roce 1990 společně zakládali svou první bezpečnostní agenturu Kapitán. V době Truchanovova výkonu poslaneckého mandátu byl Ivančo jeho asistentem. Ivančo je též obchodním partnerem Truchanovovy dcera Kateryny.

Umlčet kritiky

Aktivista Oleg Mychajlyk. Zdroj: Facebook O. Mychajlyka

Od loňského podzimu proběhla v Oděse série protestů proti Truchanovovi a jeho zločineckým praktikám. Místní aktivista Vitalij Ustymenko z občanského hnutí AutoMajdan tvrdí, že starosta spolu se spřátelenými společnostmi a kriminálními gangy město plně ovládl. Kromě přihrávání městských zakázek spřízněným firmám se údajně snaží získat lukrativní pláže a pozemky v centru města pro své developerské projekty. Má se tak dít prostřednictvím nelegálních záborů půdy a změn pravidel, například podstatného zjednodušení stavebního povolení. Pokud se změnou pravidel Truchanov a jeho mocenská skupina uspějí, měl by podle aktivisty Ustymenka k povolení jakékoliv stavby stačit podpis hlavního architekta Oděsy.

Někteří občanští aktivisté, již na uzurpaci moci v rukou starosty upozorňují, čelí i fyzickým útokům. Koncem loňského září byl na oděské ulici postřelen Oleg Mychajlyk, aktivista a člen politického hnutí „Síla lidu“, který Truchanova veřejně kritizoval. „Za útokem stojí Truchanov a jeho zločinecká banda,“ řekl našim kolegům z Mykolajivského centra pro investigativní žurnalistiku. Projektil, který měl Mychajlyka usmrtit, se kvůli změně směru zastavil po vniknutí do jeho těla pouhého půl centimetru od srdce.

„Když Truchanov vycestoval do zahraničí, mluvilo se o tom, že se tam možná bude dlouho skrývat a bude potřeba vypsat předčasnou volbu starosty. Tou dobou jsem se od svého zdroje dozvěděl, že mě údajně podporuje hodně lidí, a že bylo proto v určitých kruzích přijato rozhodnutí se mě zbavit. Až do útoku jsem tu informaci považoval za fámu a nevěnoval jí pozornost,“ dodává Mychajlyk.

Projektil z plic mu na základě demarše německého velvyslance na Ukrajině vyňali v nemocnici v Mnichově, kde němečtí vyšetřovatelé zároveň odborně zajistili důkazní materiál. Na svém oficiálním twitterovém účtu o tom informoval německý velvyslanec Ernst Reichel. Mychajlyk absolvoval cestu do Německa, protože se obával, že ukrajinští vyšetřovatelé z Oděsy mohou být na výplatní pásce Truchanova a mohli by mít zájem důkazní materiál znehodnotit.

Zajistit hlasy

Podle aktivisty AutoMajdanu Ustymenka se Truchanov mohl dohodnout se současným prezidentem Porošenkem na tom, že jeho skupina nebude v Oděse po vzoru Doněcké a Luhanské oblasti rozdmýchávat separatistické tendence a na oplátku bude mít od centrální vlády v Kyjevě, unavené vleklou válkou s Ruskem na východě země, „klid na své starostování“.

Postřelený aktivista Mychajlyk tvrdí, že současný prezident Petro Porošenko je v Oděse, kde část obyvatelstva vyznává silné proruské sympatie, nepopulární – na rozdíl od Truchanova. Ten mu měl zajistit podporu v letošních prezidentských volbách, jejichž druhé kolo se má uskutečnit 21. dubna. Porošenko skončil po prvním kole na druhém místě s 16% podporou voličů, na prvního kandidáta Zelenského ztrácí čtrnáct procent.

Truchanov a Porošenko (úplně vpravo) na Radě regionálního rozvoje Oděské oblasti 2. března 2019. Zdroj: Instagram G. Truchanova

Anatolij Bojko, ředitel oděské pobočky Výbor voličů Ukrajiny – respektované nevládní organizace monitorující volby – řekl novinářům Rádia Svobodná Evropa: „Truchanov má pro prezidenta hodnotu v oblasti organizace, administrativy a – jak se domnívá sám Porošenko – taktéž voleb. Porošenko pro Truchanova naopak představuje možnou ochranu od trestního stíhání a poskytuje mu volné pole působnosti pro realizaci (Truchanovovy politiky – pozn. red.) v Oděse. Otázkou je, zda obě strany získají, co si přejí.“

V současnosti probíhá s Truchanovem řízení u Malinovského okresního soudu v Oděse v souvislosti s údajnou zpronevěrou městských financí. Navzdory své prokazatelně mafiánské minulosti a současným skandálům však bývalý bodyguard nadále zůstává starostou Oděsy. Pana Truchanova se nám nepodařilo kontaktovat.

Autoři: Jakub Šimák, Eva Kubániová, Oleg Oganov, Olesja Barancevyč (MCIR)
Zdroj úvodní fotografie: Instagram G. Truchanova

Tuto investigaci finančně podpořila německá nadace Robert Bosch Stiftung a nevládní organizace n-ost v rámci společného programu „Reporters in the Field“.