Zprávy o boji s evropskou korupcí: Největší kauzy II

V posledních deseti letech se novináři stali oběťmi sledování ve více než 12 evropských zemích, množí se přitom podezření, že tento fenomén nadále pokračuje. Tématu se věnoval projekt BIRN. Investigativní reportéři v Polsku pro změnu odhalili, že nedávno zvolený poslanec měl vazby na firmu napojenou na organizovaný zločin. V Rumunsku pak tamní krajně pravicová strana a podobně i strana maďarského premiéra Viktora Orbána sdílely narativy napojené na Rusko za účelem politického zisku. 

Krajně pravicové strany v Rumunsku a Maďarsku využívají staré konflikty k politickému prospěchu

Rétorický antagonismus mezi rumunskou krajně pravicovou stranou AUR a maďarskou vládnoucí stranou FIDESZ populistického premiéra Viktora Orbána připomíná historické konflikty mezi oběma národy, které mají kořeny především v Transylvánii, jež byla kdysi součástí Rakouska-Uherska.

Investigace našich kolegů z Rise Project Romania ukazuje, že ačkoli obě strany využívají tyto narativy proti sobě, jejich obsah je velmi podobný. Podporují především nacionalistické nálady ve svých zemích, aby získaly voliče, kteří nesdílejí zájmy EU a naopak se shodují spíše s geopolitickou agendou Ruska. AUR a FIDESZ strategicky využívají starých narativů z roku 1990, kdy se v rumunském městě Târgu Mureș, ležícím právě v Transylvánii, kde dodnes žije početné maďarské etnikum, rozhořelo mezietnické násilí. Oba politické subjekty využívají a propagují historické konflikty proti domnělým „cizím“ vlivům v tradičních i na sociálních médiích.

Podobné narativy mířící proti určitým etnickým skupinám navíc mohou napomáhat protiukrajinským náladám a snižovat podporu Ukrajiny v rámci Evropské unie.

Ukrajinští uprchlíci se vracejí z Rumunska domů kvůli nedostatku finanční pomoci

Investigativní novináři z média Context.ro zjistili, že Rumunsko zablokovalo rozdělování finančních prostředků EU, které by podle Bruselu mohly být přesměrovány z jiných projektů na pomoc ukrajinským uprchlíkům.

Tento krok zanechal mnoho z těch, co uprchli před ruskou vojenskou agresí, bez jakéhokoli příjmu a donutil je k návratu do jejich válkou těžce zkoušené vlasti.

V návaznosti na loňskou invazi Ruska do Ukrajiny sdělila Evropská komise Bukurešti, že prostředky, jež tamní vláda obdržela na jiné projekty EU, může přesměrovat na pomoc uprchlíkům. Část těchto peněz byla například určena jako finanční pomoc na zmírnění fiskálních důsledků z pandemie COVID-19. Místo toho, aby úřady tyto peníze použily na pomoc uprchlíkům, nakoupily v roce 2023 zdravotnické vybavení, přestože pandemie již byla v té době pod kontrolou.

Sledování novinářů ve střední a jihovýchodní Evropě zůstává nekontrolováno

Odposlouchávané telefony. Odposlouchávané byty. Sledování na ulici. Špionážní software v mobilních telefonech. Naši kolegové z maďarského Átlátszó se zúčastnili projektu BIRN, v jehož rámci byli dotazováni novináři z 15 zemí, které v posledních desetiletích sledovaly zpravodajské služby, zločinecké skupiny nebo soukromé společnosti.

Rozhovory objasňují, jak sledování ovlivnilo práci a životy novinářů od dob komunismu až po současnost a proč pokusy domoci se spravedlnosti za tyto nezákonné praktiky často selhávají. Odpovědi respondentů rovněž odhalily, jak významným problémem zůstává sledování pracovníků médií ve střední a jihovýchodní Evropě.

Vražda Jána a Martiny: Jeden soudce byl pro Kočnerovo odsouzení

Ve středu 21. února 2018 vstoupil Miroslav Marček do domu investigativního novináře Aktuality.sk Jána Kuciaka a zastřelil ho. O život připravil i Kuciakovu zde přítomnou snoubenku Martinu Kušnírovou. Marček, jeho řidič Tomáš Szabó a pomocník při vraždě Zoltán Andruskó si již odpykávají dlouhé tresty.

Marian Kočner a Alena Zsuzsová, obvinění z objednání novinářovy vraždy, byli v prvním procesu osvobozeni. V květnu 2023, poté co Nejvyšší soud původní rozsudek zrušil a nařídil obnovení procesu, byla Alena Zsuzsová shledána vinnou, ale Marian Kočner – který již byl odsouzen za podvod se směnkami televize Markíza – byl opět osvobozen. Proti tomuto rozhodnutí podali prokurátoři a poškozené strany odvolání k Nejvyššímu soudu, jenž pravděpodobně rozhodne příští rok.

S názorem, že vraždu od začátku do konce kompletně vymyslela Alena Zsuzsová bez vědomí Mariana Kočnera, se však celý senát složený ze tří soudců neshodl. Dva z nich – Ružena Sabová a Rastislav Stieranka – shledali Zsuzsovou jako jediného viníka, třetí – Jozef Pikna – ale napsal odlišné stanovisko, které se podle analýzy novinářů ze slovenského ICJK zdá být mnohem více v souladu s důkazy.

Pikna souhlasí se svými spolusoudci, že Alena Zsuzsová je vinna, avšak zároveň píše, že „důkazy provedené v hlavním líčení tvoří logickou a ničím nenarušenou soustavu vzájemně se doplňujících důkazů, které ve svém celku vylučují možnost jiného závěru, než že obžalovaný Marian Kočner spáchal trestný čin…“. Podle něj důkazy „nade vší pochybnost prokazují, že objednávka vraždy nezačala u Aleny Zsuzsové, ale u Mariana Kočnera“.

Krajně pravicový polský politik napojený na podnikatele s pochybnou minulostí

Setkání podnikatelů organizované lídrem polské nacionalistické strany Konfederace Sławomirem Mentzenem, který se po podzimních volbách stal poslancem parlamentu, sponzorovala cateringová firma Kuchnia Vikinga (Vikingova kuchyně) z Białystoku neboli skupina osob, jejichž šéf je obviněn z podílení se na organizovaném zločinu.

Polská prokuratura gang obvinila z kuplířství, únosů a dalších trestných činů. Po srpnovém zveřejnění vyšetřování, které odhalilo úzké vazby mezi Mentzenem a zločineckou skupinou napojenou na Kuchnia Vikinga, pozastavil například fotbalový klub Wisła Kraków, jehož byla tato značka sponzorem, spolupráci se společností až „do vyjasnění pochybností“.

Ukončení spolupráce se společností Kuchnia Vikinga bylo oznámeno také na sociálních sítích. Investigativní novináři z polského Frontstory.pl hovořili s členy gangu a výsledky své práce zveřejnili v angličtině na webu VSquare.org.

Tento článek vznikl jako součást projektu The Organised Crime and Corruption Watch. Na textu se podílelo sedm redakcí, které jsou součástí The Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). Spolupracovali na něm novináři z: Investigace.cz (Česká republika), Bird.bg (Bulharsko), Frontstory.pl (Polsko), Rise Project (Rumunsko), Investigatívne centrum Jána Kuciaka – icjk.sk (Slovensko), Átlátszó (Maďarsko) a Context Investigative Reporting Project (Rumunsko). V každém dalším vydání této série se novináři budou zabývat tématy organizovaného zločinu nebo korupce.

Autorka české verze: Zuzana Šotová
Zdroj úvodní grafiky: Kočnerova knižnica/OCCRP