Slovensko: Emoce v soudní síni – Zsuzsová dostala 25 let, Kočner osvobozen

Specializovaný trestní soud v Pezinku opět osvobodil Mariana Kočnera z obžaloby, která mu kladla za vinu objednávku vraždy slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka a přípravy vražd prokurátorů. Spolu s Kuciakem byla před pěti lety zavražděna i jeho snoubenka Martina Kušnírová. K souhrnnému trestu odnětí svobody na 25 let však byla odsouzena Alena Zsuzsová, někdejší Kočnerova volavka, která podle vyšetřovatelů i obžaloby vraždy nejen objednala, ale zároveň pro Kočnera vytvářela a sbírala kompromitující materiály na vlivné slovenské osoby. Kočnerův osvobozující rozsudek ovšem podle soudu není rozhodnutím o jeho nevině.

Za mimořádného zájmu médií dorazil Marian Kočner do soudní síně, 19. května 2023. Zdroj: Pavla Holcová

Když se v pátek 19. května odpoledne před Justiční akademií ve slovenském Pezinku shromáždilo několik desítek novinářů, všichni odhadovali, co asi vyhlásí soudní senát Specializovaného trestního soudu, jenž opětovně rozhodoval o vině či nevině slovenského podnikatele Mariana Kočnera a jeho blízké přítelkyně a bývalé milenky Aleny Zsuzsové. „Já jsem optimistická,“ prohlásila Laura Kellöová z portálu Aktuality.sk, kde Ján Kuciak pracoval.

Marian Kočner, asi nejznámější postava celé kauzy, dorazil do soudní síně v poutech přímo z vězení, kde si odpykává devatenáctiletý trest za padělání směnek slovenské televize Markíza. Tvrdil totiž, že mu televize Markíza dluží v přepočtu 1,7 miliardy korun, a chce tuto částku vyplatit. Dokazoval to padělanými směnkami a výpovědí tehdejšího ředitele televize, který si za tento podvod už také odpykává trest.

Dušan Kracina byl odsouzen k osmi letům vězení za přijetí zakázky na vraždu slovenského prokurátora Maroše Žilinky, 19. května 2023. Zdroj: Branislav Wáclav/Aktuality.sk

Spolu s Kočnerem přibyli do soudní síně i další obžalovaní: Darko Dragič a Dušan Kracina, oba obvinění z podílnictví na přípravě vražd slovenských prokurátorů. Dušan Kracina byl odsouzen k osmi letům vězení za přijetí zakázky na vraždu slovenského prokurátora Maroše Žilinky, který Kočnerovi „kazil podnikání v kauze Technopol“.

Darko Dragič byl naopak osvobozen, jeho obhajoba stála na tom, že sice tvrdil, že plánuje vraždu prokurátorů, ve skutečnosti ale jen potřeboval peníze. Ty také dostal jako zálohu.

Do soudní síně pak dorazila rodina zavražděného Jána Kuciaka, a to rodiče i jeho sourozenci se svými partnery. Až po začátku jednání se objevila i Zlata Kušnírová a její rodina, neboť se zdrželi se v dopravní zácpě. Když usedali do soudních lavic, vypadali napjatě a vyčerpaně.

Verdikt

Předsedkyně soudního senátu Ružena Sabová vyzvala přítomné v soudní síni, aby povstali, a začala číst rozsudek. První část se zabývala body obžaloby, které se týkaly podílu Aleny Zsuzsové a Dušana Kraciny na vraždě Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové a na přípravě vražd prokurátorů Maroše Žilinky a Petra Šufliarského.

Zsuzsová byla shledána vinnou ve všech bodech obžaloby a dostala zatím nepravomocný trest 25 let odnětí svobody. Verdikt si ale v soudní síni nevyslechla, poněvadž se rozhodla zůstat ve své vězeňské cele, kde si odpykává trest ve výši 21 let za organizaci vraždy bývalého primátora obce Hurbanovo.

V kauze přípravy vraždy současného šéfa speciální prokuratury Daniela Lipšice soud shledal, že pro odsouzení tohoto trestného činu není dost důkazů, a k případu se dál nevyjadřoval.

Samotný fakt, že jméno Mariana Kočnera v této části čtení rozsudku chybělo, vyvolal v soudní síni obavy o to, jak vynesení dopadne. Naději to naopak vyvolalo u Mariana Kočnera, kterému se do tváře začal vracet život.

Rodiny Kuciakových i Kušnírových opustily soudní síň bezprostředně po přečtení rozsudku. Zdroj: Branislav Wáclav / Aktuality.sk
Rodiny Kuciakových i Kušnírových opustily soudní síň bezprostředně po přečtení rozsudku. Zdroj: Branislav Wáclav / Aktuality.sk

Poté, co soudkyně Sabová oznámila Kočnerovu nevinu, opustily rodiny Kuciakových i Kušnírových soudní síň se slzami v očích. Pevně semknuti odešli z budovy Justiční akademie na parkoviště ke svým autům, kde se posadili do trávy.

„Absolutně to nechápu,“ zněl první komentář, který byl otec zavražděného Jána schopný artikulovat.

Osvobozující rozsudek pro Mariana Kočnera vysvětlia soudkyně Sabová tím, že se nepodařilo prokázat, že by Kočner o přípravě vražd věděl a dal na ně peníze. Podle zdůvodnění rozsudku si vraždy Kuciaka a Žilinky objednala právě Alena Zsuzsová. Její motivací měla být snaha Kočnerovi pomáhat. „Obávala se, že by mohla přijít o pravidelný měsíční příjem a jiné výhody, které jí poskytoval obžalovaný Marian Kočner,“ stojí v odůvodnění rozsudku. Zsuzsová byla na Kočnerovi „emočně, finančně i psychicky závislá“. „Kočnerův osvobozující rozsudek ale není podle soudu rozhodnutím o jeho nevině,“ dodala soudkyně Ružena Sabová.

Kde by na zaplacení nájemných vrahů Zsuzsová vzala několik milionů korun, když v době plánování a vykonání vražd bylo proti ní vedeno několik exekucí, a navíc byla nezaměstnaná, tím už se soud nezabýval.

Nevzdáváme to

„Oběma dětem jsem slíbila, že musí vyhrát spravedlnost. Oni nic špatného neudělali a ti, kteří páchají zlo, ho mohou páchat dál. Je to hanba celé justici,“ okomentovala rozsudek Zlata Kušnírová, matka zavražděné Martiny.

„To, že byla Alena Zsuzsová odsouzena k 25 letům vězení, vidím jako pozitivní výsledek. Teď už nám zbývá jen prokázat vinu Kočnera. Bojujeme dál,“ vyjádřil se k výsledku soudního jednání Roman Kvasnica, právní zástupce Kuciakových i Zlaty Kušnírové.

Prokurátoři i právní zástupci postižených se na místě odvolali.

Autorka textu: Pavla Holcová
Zdroj úvodní fotografie: David Ištok/Aktuality.sk