Andruskó je doposud prvním odsouzeným v kauze vraždy Jána Kuciaka. Minulý rok podepsal dohodu o vině a trestu, v samostatném líčení byl následně odsouzen k patnácti letům odnětí svobody.

Andruskó působil v roli zprostředkovatele mezi Alenou Zsuzsovou a samotnými muži obžalovanými z vykonání vraždy Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Se Szabóem a Marčekem se scházel ve své pizzerii Alegra v Komárně.

“Já jsem zprostředkoval mezi Alenou Zsuzsovou a panem Szabóem na pokyn pana Kočnera vraždu Jána Kuciaka,” uvedl doslova Andruskó před soudem v Pezinku. 

Zsuzsová měla Andruskóovi za zprostředkování vraždy odpustit dluh ve výši v přepočtu 505 tisíc korun a následně mu vyplatila odměnu dalších 50 tisíc eur (1,26 milionu korun). Podíl z této částky Andruskó posléze předal Kuciakovým vrahům. 

Při zadání vraždy měla  Zsuzsová Andruskóovi ukázat fotky Jána Kuciaka. Ty měla Zsuzsová podle obžaloby od bývalého šéfa slovenské civilní rozvědky Petra Tótha.

Podle výpovědi Zsuzsová po Andruskóovi také požadovala, aby sehnal někoho, kdo by zavraždil prokurátora Maroše Žilinku. Už tuto vraždu měli vykonat Marček se Szabóem, celá akce se však nakonec neuskutečnila.

Andruskó mimo jiné vypověděl, že byl přímo u toho, když si Zsuzsová objednala vraždu někdejšího primátora města Hurbanovo Laszlóa Bašternáka.

zpět na hlavní článek