Bývalý voják z povolání Miroslav Marček spolu se svým bratrancem, bývalým policistou Tomášem Száboem, měli být právě těmi, kdo přijeli v osudný večer 21. února 2018 do obce Veľká Mača zavraždit novináře Jána Kuciaka.

Původní verze vyšetřovatelů počítala s tím, že Marček figuroval v roli řidiče a samotnou vraždu vykonal Tomáš Szabó. Pozdější verze, která se objevila i v samotné žalobě, však označila právě Marčeka jako toho, kdo nakonec stiskl spoušť a smrtelně postřelil nejprve Jána Kuciaka a následně i jeho snoubenku Martinu Kušnírovou. S její přítomností na místě činu nepočítali.

Narozdíl od Szabóa se již Marček přiznal ke všem bodům obžaloby.

Kromě případu Kuciak jsou Szabó s Marčekem obžalovaní z vraždy podnikatele Petra Molnára. V roce 2016 měli oba muži v plánu vykrást Molnárův dům, nechtěli přitom za sebou nechat žádné svědky. Marček měl podle obžaloby Molnára usmrtit dvěma výstřely do hlavy – k čemuž se také přiznal.

Marček k vraždě Kuciaka vypověděl, že původní plán, který Zoltán Andruskó dvojici prezentoval, měl spočívat v únosu Jána Kuciaka a jeho následné vraždy. Szabó nicméně namítl, že “takto se už dnes věci nedělají”. Nakonec se shodli na novinářově okamžitém zavraždění. 

Informace o tom, kde Kuciak bydlí, jak vypadá atd., byly podle Marčeka profesionálně vypracované. Tyto informace jim předal Andruskó, jenž je měl obdržet od Aleny Zsuzsové.

S přítomností Kušnírové ani jeden z mužů údajně nepočítal, stejně jako s ohlasem, jaký bude mít vražda následně v médiích a mezi veřejností. Szabó proto podle Marčeka dodatečně požadoval za provedený čin vyšší finanční odměnu. Tu nakonec měli dostat od Zsuzsové prostřednictvím Andruskóa.

Druhý z dvojice Tomáš Szabó nicméně doposud jakoukoliv vinu odmítá. Trvá na tom, že Kuciaka měli pouze vystrašit, nevěděli o koho jde a dokonce si mysleli, že se jedná o boxera. Když prý do Kuciakova domu dorazili, byl už novinář se svou snoubenkou mrtví.

zpět na hlavní článek