Život makedonského expremiéra odsouzeného za korupci: V Maďarsku může k volbám, schází se také s vládními představiteli

Bývalý makedonský premiér Nikola Gruevski uprchl ze země krátce poté, co mu soud uložil  dvouletý trest za korupci. Gruevski, známý dobrými vztahy s Viktorem Orbánem, posléze úspěšně požádal o politický azyl v Maďarsku. Žádosti o Gruevského vydání do rodné Makedonie pak letos v létě maďarský soud nevyhověl. Přestože Gruevski žije v Budapešti de facto jako uprchlík, neznamená to, že by se stáhl do ústraní, naopak byl několikrát viděn ve společnosti maďarských vládních představitelů.

Gruevski zastával funkci makedonského předsedy vlády deset let do roku 2016. Tehdy vyvolalo masivní vlnu protestů zjištění, že Gruevski nechal odposlouchávat na 20 tisíc makedonských úředníků a dalších osob. Poté, co několik ministrů v důsledku protestů rezignovalo, odstoupil nakonec i samotný Gruevski. 

Po odhalení novinářů z Investigace.cz a OCCRP přišel o funkci spolu s Gruevskim také šéf tajných služeb Sašo Mijalkov. Ten v současnosti čelí řadě obvinění ze závažných zločinů, a to včetně zneužití pravomoci, podvodů, praní špinavých peněz či dokonce mučení.

Makedonský špión rentiérem v Praze

K útěku ze země však Gruevského přiměl až rozsudek dvou let vězení za to, že v roce 2012 ovlivnil úředníky, aby mu zaplatili neprůstřelný vůz Mercedes-Benz 600 v hodnotě přes 15 milionů korun. Začátkem loňského listopadu měl nastoupit k výkonu trestu, krátce nato však zmizel. O den později na svém Facebooku uvedl, že se nachází v Maďarsku.

Makedonská vláda požádala na základě mezinárodního zatykače o jeho vydání, Budapešť však bývalému premiérovi poskytla politický azyl, jehož platnost později potvrdil soud. Gruevski byl přitom už v době svého výkonu funkce předsedy vlády známý svými vřelými vztahy s maďarským premiérem Viktorem Orbánem.

Naposledy se Gruevského jméno objevilo v maďarských médiích krátce před nedávnými maďarskými zastupitelskými volbami letos v říjnu. Server Nepszáva totiž informoval o tom, že Gruevského jméno figuruje v seznamu oprávněných voličů v centru Budapešti. Ačkoliv nelze se stoprocentní jistotou potvrdit, že se jednalo o makedonského expremiéra, podle serveru tomu odpovídá kromě jména i uvedený věk.“To, že může hodit hlas jednomu z kandidátů na starostu je divné, jelikož si pořídil za veřejné peníze luxusní obrněný Mercedes. A namísto vězení utekl a maďarská diplomacie mu ještě pomohla”, uvedla pro server Nepszáva opoziční kandidátka na starostku Kata Tüttő. Právě ona na přítomnost Gruevského na seznamu voličů upozornila. 

Podle serveru Hungary Today mělo právo volit v maďarských zastupitelských volbách až na 140 tisíc občanů z ostatních států Evropské unie, kteří mají trvalý pobyt v zemi.  K těmto voličům nejspíše patřil i Gruevski.

“Nic divného,” hodnotí ministerstvo schůzku s Gruevským

Odsouzenému expremiérovi Gruevskému podle opozice nejspíše pomohly k rychlému získání azylu nadstandardní vztahy s Viktorem Obránem. Mimo to se za dobu svého maďarského exilu setkal Gruevski také s dalším členem tamního vládního kabinetu. O setkání se přitom média dozvěděla pouze náhodou.

Krátce předtím, než maďarský soud zamítl žádost o Gruevského vydání, informoval server 444.hu, že se expremiér sešel s náměstkem maďarského ministra zahraničí Istvanem Jóo. Na schůzku by se možná nikdy nepřišlo, kdyby se neuskutečnila v bytě, jenž přímo sousedí  s redakcí serveru 444. Na dotaz redakce, zda se náměstek skutečně s Gruevským setkal a zda toto setkání nerozporuje dřívější tvrzení vlády, že Gruevski neni v Maďarsku politicky činný, odpovědělo ministerstvo zahraničí vyhýbavě: “Není nic divného na tom, že je ministerstvo v kontaktu s osobou, jež byla dlouho ve své zemi předsedou vlády.”

Krátce po schůzce Gruevského s Isztvánem Jóo v soukromém bytě, jenž podle zjištění patří dvěma čínským občanům, odešel expremiér Makedonie na večírek. Na pronajaté jachtě, kde se party konala, se setkal s několika zahraničními podnikateli.

Autor článku: Marek Martinovský
Autor úvodní fotografie: Wikimedia/Evropská lidová strana

Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do klubu Sester a bratrů v triku.