#zesvěta: Youtuberka zlodějka a kryptoměny jako nástroj proti sankcím

Skončilo léto, svět zločinu ale prázdniny nezná. Italské mafii ’Ndrangheta se nedaří a její zločinecké sítě se rozpadají. Policie totiž zatkla až 200 pohůnků ze dvou jejích klanů. To stalkeři jsou na tom momentálně lépe, neboť začali využívat AirTag, zařízení od Applu, které běžně slouží k tomu, aby člověk neztratil třeba klíče. Thajská youtuberka zase vylákala velké peníze od svých fanoušků pod příslibem zisků z investic. A ruští oligarchové, léto neléto, neúnavně hledají další způsoby, jak obejít sankce – třeba tak, že nakoupí kryptoměny.

#1 Dvě stovky mafiánů z ’Ndranghety jsou ze hry

Italským úřadům se podařilo dopadnout v jedné z částí regionu Kalábrie přes 200 podezřelých lidí napojených na tamní mafii ’Ndranghetu. Mezi nimi má být i starosta města Rende a několik politiků nebo podnikatelů. Operaci odstartovalo podezření, že v lokalitě je aktivní kriminální skupina, která se zaměřuje na obchod s drogami, nelegální hazard či praní peněz. Do vězení putovalo 139 zatčených zločinců, dalších 50 je v domácím vězení a 12 nesmí opustit svou obec. Při zásahu bylo také zabaveno skoro 72 milionů dolarů (tedy asi 1,7 miliardy korun).

Více o mafiánské skupině se dočtete na stránkách OCCRP.

#2 Thajská youtuberka připravila své fanoušky o 55 milionů dolarů

Na svém Instagramu zpívala a tancovala, teď je na ni vydán zatykač. Populární thajskou youtuberku Nutty obvinili z toho, že od svých fanoušků podvodem získala až 55 milionů dolarů, což je v přepočtu zhruba 1,37 miliardy korun. Nutty proto neváhala a údajně velmi rychle uprchla ze země. Její podvod spočíval v tom, že na internetu tvrdila, jak zdařile obchoduje na devizovém trhu. Vějičkou pro fanoušky pak byla nabídka, aby se stali investory a přišli si tak na velké peníze. Další lákadlo představovaly obrázky luxusního života, které ukazovala na sociálních sítích. Aktuálně Nutty stále prchá před spravedlností a thajské úřady nabízejí až 137 tisíc dolarů za informace o tom, kde se nachází.

Celý příběh youtuberky a jejích podvodů odhaluje Insider.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený : Nutty’s Diary (842k) (@nutty.suchataa)

#3 „Někdo tě sleduje.“ AirTag od Applu jako ideální nástroj pro stalkery?

Původně šlo o maličké zařízení, jež mělo pomoct zapomnětlivým uživatelům najít klíče nebo peněženku. Někoho však brzy napadlo začít AirTag používat ke stalkingu. The Guardian přináší příběhy obětí, jimž někdo tento nástroj propašoval do auta nebo hodil do kabelky. Tímto způsobem se AirTag dostal i do kapsy kabátu modelky Brooks Nader poté, co navštívila newyorskou restauraci. O čtyři hodiny později šla sama domů, když se na jejím telefonu objevilo upozornění, že někde poblíž je neznámý AirTag, který se pohybuje stejně jako ona. Apple se brání právě tím, že systém iPhonu na nový AirTag upozorní. Což je sice hezké, ale osamocenou ženu na ulici to určitě neuklidní. Navíc pokud člověk nemá iPhone, podobnou notifikaci nedostane. 

Jak se proti podobnému sledování bránit, se dozvíte z článku na webu The Guardian.

#4 Jak obejít ruské sankce? Nakoupit kryptoměny

Vyšetřovatelé zaměřující se na kyberzločin odhalili, že ruští oligarchové používají kryptoměny k obcházení protiruských sankcí. Podle odborníka se tito bohatí Rusové obracejí na poloprofesionální sítě specializující se na praní peněz, aby jejich jménem spravovaly složité kryptotransakce. Cesta financí napříč kryptotrhem je složitá a těžko se dá sledovat, kudy peníze putují. „Jako někdo, kdo se živí vyšetřováním těchto věcí, bych vám mohl říct, jak vyprat majetek v hodnotě stovek milionů dolarů pro oligarchy a nenechat se chytit,“ říká Rich Sanders, zakladatel firmy CipherBlade, která vyšetřuje kyberzločiny.

Jak rozmotat složité transakce kryptoměn, se dozvíte v článku na webu OCCRP.


Autorka textu: Mahulena Kopecká
Autorka úvodní grafiky: Martina Bartl