#zesvěta: Vyloženě srdeční záležitost

Poslední páteční #zesvěta v éře Miloše Zemana je tu a my pro vás máme výběr těch nejbizarnějších zpráv. Rumunské zdravotnictví bije na poplach, skupinka tamních doktorů totiž okrádala mrtvé pacienty o jejich kardiostimulátory a implantovala je i lidem, kteří je nepotřebovali. To režim v Turecku má mimo nedávné zemětřesení i jiné starosti, neboť by měl být vyšetřován Mezinárodním soudem v Haagu, což ale nezajímá Portugalce, kteří zrovna řeší, zda v novém prezidentském letadle budou moci létat i psí mazlíčci, jež by mohla dráždit omamná vůně koksu. Kdo už před soudem byl, je vrah z Malty, a přesto si během výkonu trestu odskočil na mejdan. V bonusu se pak dozvíte, že do kin dorazil nový Pablo Escobar! Tak pojďme na to!

#1 Nebožtíci přejí byznysu 

V Rumunsku zatkli lékaře, který nejméně sedm let odebíral kardiostimulátory a defibrilátory z mrtvol a implantoval je dalším pacientům, i když to rumunský zákon výslovně zakazuje. Prokuratura uvedla, že dvaapadesátiletý kardiochirurg pracoval s dalšími čtyřmi zdravotníky, kteří mu pomáhali vyhledávat vážně nemocné pacienty s kardiostimulátorem. Zařízení, jež vyjmuli z těl mrtvých, poté vydávali za nová, přístroje nabízeli lidem postiženým odpovídajícími srdečními problémy, a nelegálně se tak obohacovali. Celkově jsou tito rumunští zdravotníci vyšetřováni ve 238 podobných případech. U soudu se navíc provalilo, že vykutálený lékař alias zloděj kardiostimulátorů v bílém plášti záměrně falšoval diagnózy, aby mohl předepisovat léky, jež dokázaly vyvolat specifické příznaky (např. zpomalit tep). Zděšený pacient byl tak postaven před hotovou věc, přesněji řečeno – peníze, nebo život. Za „nový“ a takto vnucený kardiostimulátor si zdravotníci totiž účtovali až 3 tisíce eur (cca 70 tisíc korun).

Více detailů z vyšetřování se můžete dočíst na webu Rádia Svobodná Evropa

#2 Erdoğanovy dlouhé prsty

Skupina evropských právních expertů požádala Mezinárodní trestní soud v Haagu (ICC), aby začal vyšetřovat tureckou vládu za zločiny proti lidskosti při pronásledování a perzekucích odpůrců Erdoğanova režimu. Právníci sestavili dokument svědeckých výpovědí, kde se objevují informace o mučení, státem praktikovaných únosech nepohodlných osob ze zahraničí a neoprávněném věznění přibližně 200 tisíc lidí. Turecko své odpůrce pronásleduje daleko za hranice, ze shromážděných důkazů jasně vyplývá, že citované trestné činy byly spáchány na území 45 států, které spadají pod působnost ICC. Turecký režim má na svědomí násilná zmizení ze zemí jako Kambodža, Keňa, nebo i Švýcarsko a Bulharsko, odkud byli zadržení odvlečeni zpět do Turecka. Erdoğanovi nohsledi jdou především po lidech, kteří jsou jakýmkoli způsobem napojeni na opoziční hnutí vedené islámským kazatelem Fethullahem Gülenem, jenž v současné době žije v USA. Na černé listině tureckého režimu se hnutí ocitlo poté, co Ankara v roce 2016 obvinila Fethullaha Gülena z neúspěšného pokusu o převrat a na svém území nechala pozatýkat stovky tisíc lidí. 

Jak je možné, že ICC může vyšetřovat stát, který není jeho členem, a jaké jsou konkrétní osudy pronásledovaných, se můžete dočíst v článku The Guardian

#3 Prezidentský speciál s příchutí kokainu 

Portugalsko si pořídilo nové prezidentské letadlo Falcon 900B. Mělo by sloužit k celé řadě strategických úkolů od lékařské evakuace až po přepravu vládních představitelů. Na tom by nebylo nic divného, podobný typ letadel používají například i členové britské královské rodiny, avšak tento konkrétní stroj má za sebou kuriózní historii. Když se 10. února 2022 letadlo chystalo odletět z ranveje brazilského letiště Salvador Bahia do Portugalska s několika fotbalovými hráči na palubě, nahlásil pilot kontrolní věži potíže s řízením. Asi nedokázal pohnout s řídícím kniplem mezi nohama, neboť při následné kontrole mechaniky byly v útrobách letadla objeveny ukryté balíčky. Zalarmovaná brazilská federální policie v nich objevila 587 kilogramů kokainu. Za pokusem o pašování drog stál bývalý major brazilské federální policie, který byl poté v červnu 2022 zatčen v Lisabonu. 

Kdo všechno vlastnil Falcon 900B, se můžete dočíst v médiu AeroTime, zabývajícím se leteckým zpravodajstvím. 

#4 Jen si odskočím

Deník Times of Malta přišel s informací, že odsouzený vrah George Degiorgio byl na několik hodin propuštěn z vězení, aby se mohl účastnit rodinné oslavy u příležitosti křtu. Degiorgio si odpykává čtyřicetiletý trest za vraždu novinářky Daphne Caruano Galizia, které nastražil do auta bombu. Kromě toho byl tento měsíc obviněn z praní špinavých peněz, čímž mu k trestu přibyly další čtyři roky vězení. V současnosti je také obviněn ze spoluúčasti na přípravě vraždy právníka Carmela Chircopa v roce 2015. Maltská legislativa za určitých okolností, jako je například významná rodinná událost nebo pohřeb, umožňuje i těžkým zločincům vycházku pod přísným dohledem. Fotky z večírku však naznačují, že se George Degiorgio mohl mezi hosty a rodinnými příslušníky pohybovat zcela volně. Maltská policie přitom předpokládá, že jmenovaný je stále napojený na členy svého gangu. Podsvětí však nijak nereagovalo, buď jim velkorysost úřadů vyrazila dech, nebo Degiorgia už definitivně odepsali. 

Jaký byl mejdan a jak se George bavil, se můžete dozvědět z článku Times of Malta. 

#bonus: Pablo Escobear na filmových plátnech

Do kin vstoupil komediálně laděný horor volně inspirovaný skutečnými událostmi. V roce 1985 se smrtelně předávkoval kokainem za miliony dolarů jeden nebohý medvěd, který měl tu smůlu, že při hledání potravy našel balíčky s docela chutným bílým práškem, jež vypadly pašerákům z narkotiky přetíženého letadla. Nešťastný méďa je dodnes vystaven v přírodní rezervaci v Kentucky. Budete-li mít náhodou cestu okolo, stojí prý za to podívat se na jeho zorničky. I ty skleněné mají vypovídat o stavu, v němž byl nalezen. Příběh zfetovaného medvěda lze zhlédnout i v českých kinech

Více si o celém příběhu můžete přečíst na webu InSight Crime.

Narazili jste během týdne na zprávu, jež by podle vás v našem #zesvěta rozhodně neměla chybět? Přečetli jste si zajímavou novinku ze světa (ne)organizovaného zločinu, o které jsme ještě nepsali? Pošlete nám svůj tip na e-mailovou adresu zesveta@investigace.cz.

Autorka textu: Gabriela Jezberová
Autorka úvodní grafiky: Martina Bartl

Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do Klubu neprůstřelných a podpořte naši práci.