#zesvěta: Volební finty

V Česku sílí politická předvolební horečka a spolu s ní stoupá i míra vynalézavosti, s jakou jednotliví prezidentští kandidáti postupují ve své volební kampani. Inspirovat by se mohli minimálně jednou z dnešních zpráv, neboť provést předvolební průzkum preferencí voličů efektivně a skoro bez nákladů nedokáže každý. Co je nového u džihádistů a proč si jeden korunní princ může oddechnout? I o tom je dnešní #zesvěta.

#1 Předvolební průzkum

Indická neziskovka se vydávala za vládní úředníky a podvodně tak získala soukromé informace o voličích v Bengalúru, informuje OCCRP. Nevládní organizace Chilume Educational Cultural and Rural Development Institute dostala od místních úřadů povolení k osvětě voličů, rámec udělených pravomocí ale dalece překročila. Zaměstnanci osvětové organizace totiž používali falešné úřednické průkazy a místo vzdělávání elektorátu shromažďovali identifikační údaje o jednotlivých voličích, včetně jejich adres, telefonních čísel i rodinného a zaměstnaneckého stavu. Podvodníci se nezapomněli zeptat ani na původ a kastu, náboženství a mateřský jazyk.

https://twitter.com/mannansait/status/1593563032839331840?s=46&t=JvUfYtE3toxnJIMeMwvaXw

#2 Džihád ku prospěchu italsko-arabských vztahů

Bruno Carbone, pravá ruka mafiánského bosse Raffaela Imperialeho, byl zatčen na římském letišti Ciampino za zločiny související s mezinárodním obchodem s drogami. Informuje o tom britský deník Guardian. Carboneho dopadli, když se snažil dostat z džihádisty „osvobozených“ oblastí v severozápadní Sýrii na území kontrolované režimem syrského diktátora Bašára al-Asada. Poté skončil v Dubaji, odkud ho expedovali do Říma. Italský ministr spravedlnosti Carlo Nordio následně poděkoval svému protějšku ze Spojených arabských emirátů Abdullahu Al Nuaimimu za dopadení uprchlíka. „Toto zatčení je zkouškou pevnosti spolupráce justice mezi Itálií a Spojenými arabskými emiráty,“ řekl Nordio.

#3 Imunita pro královského vraha

Administrativa prezidenta Spojených států Joea Bidena navrhla americkému soudu, aby saúdskoarabskému korunnímu princi Muhammadu bin Salmánovi přiznal imunitu v občanskoprávním řízení ohledně vraždy novináře Džamála Chášukdžího, píše server BBC. Saúdskoarabský novinář Chášukdží, který žil v exilu v USA, byl v roce 2018 zřejmě zavražděn na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu, kam si přišel prodloužit platnost dokladů kvůli nadcházející svatbě. Podle informací americké rozvědky vraždu posvětil samotný korunní princ. „Džamál dnes znovu zemřel,“ uvedla v pátek Chášukdžího snoubenka na Twitteru. „Mysleli jsme si, že se možná objeví světlo spravedlnosti ze strany USA, ale peníze jsou opět na prvním místě,“ dodala Cengizová.


Narazili jste během týdne na zprávu, jež by podle vás v našem #zesvěta rozhodně neměla chybět? Přečetli jste si zajímavou novinku ze světa (ne)organizovaného zločinu, o které jsme ještě nepsali? Pošlete nám svůj tip na e-mailovou adresu zesveta@investigace.cz

Autorka textu: Kristina Vejnbender
Autorka úvodní fotografie: Martina Bartl