#zesvěta: Sankcionovaní balkánští politici

Nadcházející svátky ani hezké počasí nebrání zločincům a podvodníkům v pokračování v započaté činnosti. Velkopáteční #zesvěta přináší přehled toho, jak je svými fanoušky na Facebooku prezentován ruský autokrat Putin, kolik vycpaných ohrožených zvířat se vejde na 50 tisíc metrů čtverečních a také smutnou zprávu pro fanoušky ukradených identit. Veselé Velikonoce! 

#1 Putinovi skalní fanoušci

Ačkoli většina světa vnímá ruského prezidenta spíše negativně, na sociální síti Facebook se vytvořilo několik skupin, které jej prezentují jako mírumilovného sympaťáka. BBC s rozhodla analyzovat 10 z těchto fanouškovských skupin, které mají celkem více než 650 tisíc sledujících a nesou názvy jako „Vladimir Putin – Vůdce svobodného světa”. Jejich tvůrci do skupin přispívají velmi aktivně a v několika světových jazycích, což má zřejmě ukázat nadnárodní podporu Putinova počínání. Sdílené fotografie ukazují ruského vůdce, jak „sebevědomě kráčí, mazlí štěňátka, toužebně zírá do kamery, salutuje vojákům a jezdí na řadě divokých zvířat, včetně medvědů a lvů“. Provozovatelé těchto stránek mají většinou více facebookových profilů a interagují mezi sebou a sdílí stejný obsah. 

Více (včetně fotodokumentace) se dozvíte od BBC

#2 A vycpaného slona máte taky? A můžu ho vidět?

Španělská policie zabavila jednu z největších sbírek vycpaných zvířat v Evropě, během vyšetřování možného pašování. Ve sledovaném skladu totiž policisté objevili vycpané nosorožce, lední medvědy, slony a další zvířata. Celkem objevils Guardia Civil více než 1 000 exemplářů v průmyslovém skladu o rozloze 50 000 metrů čtverečních (což je zhruba 7 fotbalových hřišť) ve městě Bétera ve Valencii. Sbírka čítala více než 400 chráněných druhů, včetně některých, které ve volné přírodě vyhynuly, jako je přímorožec šavlorohý, nebo vážně ohrožených, jako je tygr bengálský. Mezi další exponáty patřili lvi, leopardi, gepardi a rysi.

Více na stránkách Guardianu

#3 Sankce na balkánské destabilizátory

Spojené státy uvalily sankce na sedm osob – po dvou z Albánie, Bosny a Hercegoviny a Severní Makedonie a jednu z Černé Hory. Důvodem je korupce nebo zapojení do kriminální aktivity. „Dnes jmenovaní lidé představují vážnou hrozbu pro regionální stabilitu, institucionální důvěru a aspirace těch, kdo hledají demokratickou a uvážlivou vládu na západním Balkáně,“ vysvětluje oficiální prohlášení americké vlády. Mezi sankcionovanými je například bývalý prezident Srbska a Černé Hory, který za korupci strávil několik let ve vězení, nebo bývalý albánský poslanec s vazbami na organizovaný zločin. 

Detaily přináší Rádio Svobodná Evropa.

#4 Koupit kreditku na trhu je zase o něco složitější

Spolupráce policií několika zemí vedla ke zrušení online tržiště, kde se daly nabízet nebo poptávat odcizené osobní údaje patřící milionům lidí. Úřady tvrdí, že webová stránka RaidForums obchodovala se stovkami databází citlivých dat, včetně čísel kreditních karet a sociálního pojištění a informací o bankovních účtech, které byly obětem ukradeny například hackerskými útoky. Kromě zabavení tří domén, na kterých web fungoval, byl také zatčen 21letý Diogo Santos Coelho z Portugalska, který podle žalobců řídil a spravoval platformu od roku 2015 do letošního ledna, kdy byl vzat do vazby ve Spojených státech.

Více u agentury Associated Press.

Autorka textu: Zuzana Šotová
Autorka úvodní grafiky: Nikola Klepáčková