#zesvěta: Šamani jako drogoví dealeři

Zatímco západní země projednávají další a další balíky sankcí proti Rusku, další a další západní společnosti pokračují v jeho financování, ať už prostřednictvím placení pokut, nebo poskytováním důležitých technologických služeb. A Kreml zase pokračuje ve snaze umlčet novináře. Z jiného hrníčku jsou zprávy ze země koridy, bílého baletu a červeného vína z oblasti La Rioja, tedy ze Španělska, kde policie zatkla členy šamanské skupiny za distribuci halucinogenních drog. Naopak v Angole snový život skončil, alespoň pro první africkou miliardářku, která ovšem k penězům přišla skrze tunel státní kasy a čeká na soudní verdikt. Vítejte u #zesvěta. 

Tento text si můžete poslechnout i v audioverzi.  

#1 Ruské kasičky z USA a Kanady

Ruský antimonopolní úřad uvedl, že americký technologický gigant Apple zaplatil Rusku pokutu v přepočtu 312 milionů korun za „dominantní postavení na trhu v oblasti plateb v aplikacích“. Apple na zprávu zatím nereagoval, jak ale uvádí agentura Reuters, již dříve s obviněními ze strany ruského úřadu „s dovolením nesouhlasil“. Naopak jiná zpráva, ta od Mezinárodní pracovní skupiny pro ruské sankce, konstatuje, že některé západní firmy nepřestaly Rusku poskytovat služby v oblasti dodávek softwaru pro vojenské či analytické účely nebo pro těžbu ropy a zemního plynu. Skupina ze Stanford University vysvětluje, že právě díky této technické podpoře Rusko dokáže efektivněji generovat zisk, který pak může putovat na financování války proti Ukrajině.

#2 Na uniklé dokumenty nesahat!

Poslanci ruské Dumy schválili v prvním čtení balíček zákonů, jež upravují odpovědnost za únik dat a definitivně zakazují práci s databázemi, které se například k novinářům často dostanou právě díky únikům. Návrh zákona navrhuje změny trestního zákoníku, jež zavádějí trest za „nezákonné používání, předávání, shromažďování, jakož i uchovávání digitálních informací obsahujících osobní údaje“. Pokud by s takovými daty nakládala skupina osob, hrozí jim trest až deset let odnětí svobody. Nový článek trestního zákoníku se může vztahovat i na provozovatele databází, které shromažďují informace z otevřených zdrojů.

Více se dočtete na webu The Insider.

#3 Olízli ropuchu a žili šťastně až do smrti

Španělská policie zadržela 18 osob za účast v šamanské organizaci, která svým členům podávala psychotropní látky. Členové těchto seancí totiž během rituálů konzumovali ropuší jed, ayahuascu nebo meskalin, tedy halucinogenní drogy. Skupina působila v takzvaných „epicentrech vnitřní evoluce“, a to po celém Španělsku, ale nejen tam, měla být aktivní i v dalších deseti zemích Evropy a Latinské Ameriky. Policisté tuto partu nevšedních lidí odhalili skrze online inzeráty.

Více informací přináší BBC.

#4 Isabel dos Santos míří k soudu

Dcera bývalého prezidenta Angoly, Isabel dos Santos, čelí obvinění z vytunelování státní kasy. Konkrétně měla skrze síť 14 offshorových firem okrást Angolu v přepočtu o zhruba pět miliard korun. O tom, jak velké bohatství dos Santos a její spolupracovníci během působení ve státní ropné společnosti Sonangol nabyli, poprvé informovalo mezinárodní novinářské konsorcium ICIJ. Podle angolské prokuratury by soud s tunelářkou mohl začít na konci ledna. Dcera bývalého autokratického vládce země čelí 12 obviněním, která zahrnují praní špinavých peněz, zpronevěru a daňový podvod. Dos Santos samozřejmě všechna nařčení odmítá s tím, že se jedná o pomstu.

Více na webu ICIJ.

 

Autorka textu: Zuzana Šotová
Zdroj úvodní grafiky: investigace.cz