#zesvěta: Pozor na teenagery v černých mikinách

Rusko si najde nepřátele kdekoli, třeba i v teenagerech, kteří mají rádi japonské kreslené seriály. Právě před nimi ruské úřady varovaly s argumentem, že jde o teroristickou jednotku ohrožující stabilitu země. Nová evropská studie odpadních vod pak zmapovala, jaké drogy se užívají v různých částech Evropy. Česká republika se samozřejmě nenechala zahanbit. To pašeráci v Itálii inovovali a vyzdobili balíčky drog sice zvláštním, avšak pro podsvětí srozumitelným způsobem. A poslední příběh odhalí chmurné osudy Indů jezdících obdělávat italská pole.

#1 Fanoušci japonské popkultury a jejich zapřísáhlí nepřátelé gopnici

Ruský parlament se na začátku března zabýval aktivitami skupiny PMC Ryodan. Policie prý ruským dětem tvrdila, že toto uskupení je výtvor západních tajných služeb. Jenže příslušníci Ryodanu nejsou žádná teroristická jednotka, ale jen banda teenagerů — fanoušků populární manga série Hunter x Hunter. Hrůzně znějící označení PMC (tedy paramilitární skupina) pravděpodobně vzniklo jako vtip. Na konci února se přesto po Rusku šířilo varování před těmito teenagery v černých mikinách s bílým pavoukem, měli totiž vyprovokovávat bojůvky v obchodních domech. Ruská média pak naváděla rodiče, jak poznat, že právě jejich potomek je člen Ryodanu — jedním z vodítek jsou dlouhé, černé vlasy. Více o Ryodanu i o bitkách jeho členů a ruských gopniků neboli mládežníků holdujících alkoholu a násilí se dozvíte v článku na webu Bellingcat a další podrobnosti pak na The Moscow Times.

#2 Co mají společného Antverpy a Ostrava? Drogy

Evropským hlavním městem kokainu je belgický přístav Antverpy, ve švédském městě Gävle zase frčí více než jinde speed. A centrem pro metamfetamin, tedy pervitin, je česká Ostrava. Hned po ní je pak v jeho spotřebě Praha či Karlovy Vary. Odhalila to nejnovější analýza přítomnosti drog v odpadních vodách, provedená ve 104 evropských městech. Zatímco kokain je nejoblíbenější v západních a jižních regionech Evropy, užívání speedu je nejvyšší na severu a východě kontinentu. Metamfetamin se pak koncentruje ve střední Evropě, okolo Česka, kde se často i vyrábí. O tom, jaké drogy se užívají v různých koutech Evropy, se dočtete na webu Vice.

#3 Drogy s podobiznou mafiána

Jak ozvláštnit balíčky s drogami? Možná že právě to napadlo pašeráky v Itálii. Tamní policii se před pár dny podařilo na Sicílii zachytit zásilku kokainu, hašiše a marihuany v hodnotě asi 215 tisíc dolarů. Jako bonus byly na balíčcích nalepené fotografie známých a zavedených zločinců. První z nich, sicilský mafián všech mafiánů Salvatore „Toto“ Riina, zemřel před šesti lety. Druhý, Matteo Messina Denaro z Cosa Nostry, byl zatčen letos v lednu po třiceti letech na útěku. Možná že pašeráci tím chtěli vzdát hold svým dvěma vzorům. Na jednom z balíčků s narkotiky byl navíc také portrét postavy ztvárněné Al Pacinem ve filmové sérii Kmotr. Zásilky s drogami si ale jednotlivé zločinecké organizace označují z čistě pragmatických důvodů – například kokain z Jižní Ameriky se často převáží po tunách na jedné lodi. Kdyby balíčky nebyly označené, mafiáni by svůj díl pašovaného zboží nepoznali. Podle nálepek pak lze i snadno poznat, který dealer prodává čí zboží a jestli tak náhodou nečiní v nepřátelském teritoriu. Jestli chcete vidět šéfy italského podsvětí, přečtěte si článek na webu americké zpravodajské stanice CBS News.

#4 Indičtí migranti obdělávají Mussoliniho pole

Benito Mussolini měl s oblastí Pontine Marshes na pobřeží jihovýchodně od Říma velké plány. Tamní bažiny nechal vysušit a přeměnit na úrodná pole. Fašistický režim sem pak svážel tisíce dělníků z celé Itálie. Pontine Marshes jsou dodnes jednou z nejúrodnějších oblastí Itálie a poskytují potraviny pro celou Evropu – artyčoky, rajčata nebo kiwi. V současnosti ale pole obdělává odhadem až 30 tisíc indických dělníků, nejčastěji z Punjabu. Měřeno standardy OSN jsou jejich pracovní podmínky alarmující a blíží se otroctví. Indové dostávají velmi nízké platy, vydělávají jen tři až čtyři eura za hodinu. Navíc je přísně kontrolují „caporali“, tedy dozorci. O smutných osudech indických dělníků na italských polích se dozvíte z investigace webu Coda Story.

 

Autorka textu: Mahulena Kopecká
Zdroj úvodní grafiky: Wikimedia Commons, 玄史生