#zesvěta: Pivo s příchutí otroctví

Máte rádi pivo Heineken? Po dnešním #zesvěta vás na něj možná chuť přejde! Heineken totiž zaprodal svou duši čínské vládě a profituje na neštěstí etnických menšin. V Moskvě pro změnu oprášili jeden známý fyzikální zákon a dle jeho znění rozšířili seznamy nevítaných osob o pět set amerických jmen včetně známých novinářů CNN nebo bývalého prezidenta Baracka Obamy. To Bulhaři mají jiné starosti, neboť řeší problém s příliš chytrými dětmi, které díky hraní videoher dokážou obchodovat se zbraněmi. Zbraně nedají spát ani londýnským policistům, protože se stále častěji zabývají jejich 3D tiskem. Pomyslnou třešničkou na dortu je pak příběh o společném tažení vinařských velmocí proti Irsku, jejž se účastní i země českých pivařů. 

#1 Dětští hackeři 

Osmiletý chlapec z Bulharska nastartoval svou hackerskou kariéru tím, že si domů objednal střelnou zbraň, která se vyhnula kontrolám na celnici. Dle jeho matky malý šikula trávil valnou část času za počítačem a začal si objednávat věci bez placení, od jídel až k dražším komoditám. Když rodiče zjistili, že je zapletený v mezinárodní sítí hackerů, obrátili se na policii. Ta je však rychle vyprovodila, strážcům zákona se totiž zdálo, že taťka s mamkou přehánějí. Že nejde o nadsázku starostlivých rodičů, ale spíš o obecný jev, potvrzují slova bezpečnostního odborníka Mika Jonese, jenž mentoruje děti označené za potenciální kybernetické zločince. Podle něj se ve světě organizovaného zločinu stále častěji objevují tendence zapojovat do kybernetických útoků děti a teenagery, kteří hrají počítačové hry. Hraní online her a hackování totiž má podobné vnitřní mechanismy. Ve hře si zběhlý gambler dokáže vytvářet výhodnější podmínky, což lze pak snadno převést do hackerského světa. Zločinci si tak skrz online herní prostředí můžou vytipovat děti neboli možné ideální pomocníky ve světě online zločinu. 

Co o náborech dětských hackerů říká psycholožka, která je zároveň i vývojářkou online her, si můžete přečíst na webu euronews.

#2 Heineken těží z utrpení menšin v Sin-ťiangu

V roce 2019 prodala nizozemská pivovarnická společnost Heineken své čínské podniky tamější státní společnosti China Resources, čímž tato firma nabyla licenci na vaření piva. Heineken jako protislužbu získal čtyřicetiprocentní podíl v největším čínském pivovaru CR Beer, jehož vlastnické struktury sahají až na Britské Panenské ostrovy. Jenže chmel pro vaření tohoto piva pochází z chmelových polí na farmách v Sin-ťiangu, nechvalně proslulých nucenými pracemi Ujgurů a dalších příslušníků etnických menšin. V době, kdy Heineken spolupráci navazoval, byla represe těchto menšin už dobře známým faktem. Společnost se teď brání, že jako minoritní akcionář není zodpovědná za to, co CR Beer provádí. Dle odborníků je však spolupráce obou firem tak úzká, že odpovědnost nese i Heineken.

Kauzu detailně rozebírají investigativní novináři z projektu Follow the money

#3 Barack do Ruska nepojede!

Seznamy lidí, kteří nesmějí překročit ruskou státní hranici, bobtnají. Nově na nich přibylo pět set Američanů. Mezi nimi najdeme známé novinářské tváře CNN, jako je třeba Erin Burnett, bývalého prezidenta USA Baracka Obamu, několik senátorů či někdejšího diplomata Jona Huntsmana. Moskva tak reaguje na pravidelné protiruské sankce vydávané vládou Joea Bidena. Kromě výše zmíněných jmen se na černé listině objevila i jména amerických komiků a moderátorů, jako jsou Jimmy Kimmel, Stephen Colbert nebo Seth Meyers. Jaké konkrétní postihy by všem sankcionovaným hrozily, pokud by do Ruska zamířili, Moskva nespecifikovala, dodala však, že je nejvyšší čas, aby Washington počítal s tím, že každá akce vyvolá reakci. Kreml zkrátka ukázal, že alespoň ve fyzice se ještě jakž takž orientuje, a Obamovi proto na letošní dovču třeba k břehům Východosibiřského moře asi nepojedou.

Jaká další jména na seznamu najdete? Na to se můžete podívat na webu CNN.

#4 Jak vyrobit pistolku 

Ve Spojeném království zatkla policie dva vysokoškolské lektory, kteří tiskli 3D zbraně, aby je mohli prodat skupinám organizovaného zločinu. Bezpečnostní experti varují, že výroba 3D zbraní a jejich následný globální export je v Evropě na vzestupu. První 3D střelnou zbraň vyrobil před deseti lety texaský nadšenec Cody Wilson. Od té doby tuto techniku začaly přejímat různé povstalecké skupiny i globální teroristé. V říjnu loňského roku objevila britská policie v Londýně továrnu na výrobu 3D zbraní a stejný trend stále častějších nálezů hlásí i Nizozemsko, Finsko, Švédsko, Island, Španělsko nebo Austrálie. V Americe se takovým zbraním říká „zbraně duchů“, nemají totiž sériová čísla a jsou tak nedohledatelné. Velkou roli tyto zbraně hrají v Myanmaru, kde celý arzenál 3D zbraní využívají rebelové od násilného převratu v roce 2021. 

O roli 3D zbraní v Myanmaru nebo o tom, co tisk 3D zbraní představuje do budoucna, si můžete přečíst v časopisu Vice.

#5 My víno nedáme!

Italská vláda brojí proti Irsku, kde se chystá zákon na označování alkoholických nápojů zdravotnickými štítky. To se Italům nelíbí, protože opatření by údajně narušovalo vnitřní trh a vyvolalo znepokojení mezi spotřebiteli. V Irsku začnou nálepky platit od roku 2026. Tamní ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že označení bude krom kalorií a objemu alkoholu zahrnovat i upozornění na rizika konzumace alkoholu spojená s těhotenstvím, onemocněním jater nebo rakovinou. Irsko tak bude první zemí na světě, která zavede zdravotní značení alkoholu. Zákon kritizuje dalších třináct členských států Evropské unie, ale i Světová obchodní organizace i výrobci alkoholu. Itálie v současné chvíli spolu se Španělskem a Francií, jakožto majoritními výrobci vín na světovém trhu, připravuje společný dokument proti irské legislativě. Na neoficiální bázi se chystá také usnesení s dalšími vinařskými státy, jako je Bulharsko, Řecko, Slovensko, Portugalsko, Maďarsko i Česká republika, kde reputaci vinařské velmoci zachraňuje jižní Morava. Ej, vínéčko bílé…. 

O této i v České republice v poslední době citlivé záležitosti si můžete přečíst na zpravodajském webu Euractiv.

Narazili jste během týdne na zprávu, jež by podle vás v našem #zesvěta rozhodně neměla chybět? Přečetli jste si zajímavou novinku ze světa (ne)organizovaného zločinu, o které jsme ještě nepsali? Pošlete nám svůj tip na e-mailovou adresu zesveta@investigace.cz.

Autorka textu: Gabriela Jezberová
Autorka grafiky: Martina Bartl

https://goout.net/cs/investigacecz-10-let/szxjxuv/