#zesvěta: Láska k fauně mění želví pašeráky v ochránce zvířat

Zločinci se v roce 2023 vskutku činí, a nabídka událostí ze světa galerky je proto pestrá. Tento týden tak bylo opravdu těžké z přehršle novinek z kriminálního světa vybírat. Ve Francii například zatkli italského mafiána, který se šestnáct let živil jako kuchař, a dokonce měl i vlastní pizzerii. Na Filipínách se zase v průběhu let z pašeráků želv stali jejich ochránci. Další zprávy z dnešního výběru jsou o poznání chmurnější. Web The Intercept přišel s příběhem o tom, proč se z kladiva stal symbol žoldáků ze skupiny Vágnerovců. A v posledním příspěvku se dozvíte, jak to vypadá v továrně na iPhony a co všechno možná stojí za tím, že si teď na svém telefonu s jablkem můžete číst tento článek.

#1 Dáte si pizzu od mafiána?

Na začátku února třiašedesátiletý Ital Edgardo Greco upekl svou poslední pizzu. Po šestnácti letech, které strávil na útěku, ho totiž zatkly francouzské úřady. Usvědčený vrah Greco údajně patří k dobře známé kalábrijské mafii ‘Ndrangheta. Policisté ho dopadli ve francouzském městě Saint-Etienne, kde pracoval v několika pizzeriích, a v jednu chvíli dokonce pod jménem Paolo Dimitrio jednu z nich, Caffe Rossini Ristorante, provozoval. Za vraždu bratrů Bartolomeových dostal tento mafián-kuchař doživotní trest.

Více o policejních zásazích proti ‘Ndranghetě se dočtete na webu francouzského rozhlasu.

#2 Vágnerovci a jejich kladivo

V roce 2017 se objevilo hrůzné video, v němž žoldáci z řad Vágnerovců ubili perlíkem dezertéra ze syrské armády. Video pobouřilo veřejnost, mezi Vágnerovci ale kladivo naopak začalo postupně představovat oblíbený symbol oslavující násilí. Skupina zmíněný nástroj vícekrát použila k zabití několika lidí. Loni, když Evropská unie označila Rusko za stát sponzorující terorismus, poslal vůdce Vágnerovců a Putinův člověk na špinavou práci, Jevgenij Prigožin, do Evropského parlamentu kladivo potřísněné krví. Netrvalo dlouho a objevila se i trička a další předměty s obrázkem kladiv hned vedle loga Vágnerovců. Členové skupiny na fotografiích opakovaně pózují právě s perlíky a ruský ultranacionalistický poslanec Sergej Mironov se s jedním takovým také vyfotil. Není bez zajímavosti, že za časů Sovětského svazu byla symbolem úderníků mírumilovná mechanická sbíječka. Jak vidno, v době moderních technologií ji nahradilo zkrvavené kladivo.

Více o Vágnerovcích, perlících a kultu násilí se dozvíte v článku na webu The Intercept.

Prigožin vyhrál korupční anticenu. Stopy zanechal i v Česku

#3 Filipínští pašeráci želv nakonec mají želvy rádi

…a to dokonce do takové míry, že se z nich stali ochránci zvířat. Filipínec Johny Manlugay například na plážích filipínské provincie La Union každou noc hledá vajíčka mořských želv, aby je mohl zachránit před pašeráky. O životě želv toho ví hodně díky svému dědečkovi — rodina totiž s želvími vejci v minulosti obchodovala. „Nevěděli jsme, že je takové pytláctví nezákonné, ale ani to, že bychom želví vejce a maso neměli jíst,“ dodává. Z pašeráka se tak stal ochránce ohrožených druhů a Manlugay pomáhá skupině, jež se zaměřuje na faunu v nebezpečí žijící na plážích. Snahy o ochranu želv, označovaných také jako „pawikan“, probíhají už od roku 2009. Od té doby se z mnoha pašeráků stali želví ochránci. Pomáhají zachránit tisíce živočichů a laikům v oboru nabízejí i pašerácké, pardon, ochranářské školení.

O tom, jak vypadá záchrana želv na filipínských plážích, se víc dozvíte na webu Reuters.

#4 Krvavá továrna na iPhony

IPhony se vyrábějí v pekle — tak začíná článek o poměrech v továrnách Foxconnu v čínském městě Čeng-čou. Společnost tu vyrábí asi polovinu světové produkce iPhonů, a městu se dokonce přezdívá „iPhone city“. Poptávka po telefonech roste a Foxconn láká nové zaměstnance na nejrůznější příplatky a bonusy. Jenže nezmiňuje drsné pracovní podmínky. Lidé, co tam pracovali, mluví o přísně načasovaných přestávkách na oběd a práci v dílně bez oken, kde je cítit chlor. V případě, že člověk potřebuje mimo přestávku na toaletu, musí si pak ztracený čas odpracovat. Za montážní linkou navíc vše hlídají tvrdí dozorci. 

Obsáhlý popis toho, jak vypadá život člověka, který montuje iPhony, si můžete přečíst na webu Rest of World.


Narazili jste během týdne na zprávu, jež by podle vás v našem #zesvěta rozhodně neměla chybět? Přečetli jste si zajímavou novinku ze světa (ne)organizovaného zločinu, o které jsme ještě nepsali? Pošlete nám svůj tip na e-mailovou adresu zesveta@investigace.cz.


Autorka textu: Mahulena Kopecká
Zdroj úvodní fotografie: Kirsty O’Connor / PA Images / Profimedia