#zesvěta: Papež se modlí za mafiány

Co by to byl za pátek bez novinek z organizovaného zločinu a jeho bizarností. Tento týden jsme se podívali, jak se daří Kočnerově opičce Jankovské, kdo si troufnul na ruské žoldáky nebo na nejnovější trendy v pašování drog. Překvapil i sám papež.

#1 Opička Jankovská má nový pavilon

Bývalou soudkyni a náměstkyni ministerstva spravedlnosti Moniku Jankovskou vzali opět do vazby. A opět za něco, co skutečně umí – ovlivňování soudních rozhodnutí. Nová kauza Fatima se týká historické budovy v centru města Trenčín. Zdejší mafian Peter Čongrády se rozhodl, že historickou budovu získá násilným způsobem od původního majitele a udělá si z ní luxusní bar. Celou transakci měla právně posvětit právě Jankovská, která tehdy pracovala jak soudkyně v Trenčíně. A to “jen” za úplatek ve výši tří milionů slovenských korun. Státní zástupce Jankovskou obvinil z účasti v kauze Fatima již loni v září. Tenkrát ale Jankovská seděla ve vazbě kvůli ovlivňování soudních rozhodnutí ve prospěch pochybného slovenského podnikatele Mariána Kočnera. Kočner Jankovské psal instrukce přes šifrovanou aplikaci Threema, kde ji mimo jiné nazýval svou opičkou. Ke konci loňského roku bývalá soudkyně po předávkování léky skončila v nemocnici. Ani pokus o sebevraždu prokuratoru neobměkčil a úspěšnou ovlivňovačku si raději vzali zpět pod kontrolu pracovníci věznice. 

Kauza Fatima se stala osudnou i dalším, nám již známým, slovenským funkcionářům. Podle zjištění webu Aktuality.sk policie taktéž obvinila bývalé policejní špičky – bývalého policejního prezidenta Tibora Gašpara, bývalého šéfa Národní kriminálni agentury (NAKA) Petra Hraška a bývalého ředitele Národní protikorupční jednotky Roberta Krajmera. Všichni tři jsou ve vyšetřovací vazbě poté, co byli obviněni v rámci policejní akce Očistec.

O slovenské korupci a zatýkání nejvyšších státních úředníků jsme psali tady.

#2 David vs. Goliáš aneb Syřan vs. Putin

Vůbec poprvé v historii byla na ruské občany podána žaloba za zločiny spáchané v Sýrii. Tři nevládní organizace (Syrské centrum pro média a svobodu projevu, Mezinárodní federace pro lidská práva a Centrum pro lidská práva Memorial) pomohly Syřanovi zažalovat v Moskvě členy ruské polovojenské skupiny tzv. Vágnerovců za válečné zločiny, a obvinit je z krutého zabití jeho bratra v Sýrii. Rusko se v posledních letech výrazně angažuje v deset let trvajícím syrském konfliktu. Syrské oběti a aktivisté se domáhají spravedlnosti několik let, ale jejich cestu k Mezinárodnímu trestnímu soudu v Radě bezpečnosti OSN vetují Rusko a Čína. Žaloba vychází ze dvou videí z let 2017 a 2019, která zveřejnila neznáma osoba. Na záběrech je vidět, jak několik rusky mluvících mužů ve vojenských uniformách brutálně bije neozbrojeného muže, mučí jej, a nakonec jeho tělo rozčtvrtí a zapálí. Ruský nezávislý deník Novaja Gazeta identifikoval jednoho z pachatelů jako člena soukromé vojenské skupiny Vágnerovců, kterou pravděpodobně financuje Jevgenij Prigožin, ruský oligarcha blízký prezidentu Vladimiru Putinovi.

Více zde.

Putinův člověk na špinavou práci má firmy v Praze

#3 Drogy, které zmizely z povrchu zemského

Španělská policie zabavila podomácku vyrobenou ponorku, o níž se domnívá, že byla sestrojena za účelem pašování drog. „Narkoponorka“, pravděpodobně kolumbijské výroby, je dlouhá 29,5 metru a byla objevena ve skladu ve městě Málaga na jihu Španělska. Plavidlo je vyrobeno ze sklolaminátu a překližky a úřady se domnívají, že bylo určeno k přepravě drog, přestože se tak dosud nestalo. Na moři se teprve měla setkat s “mateřským” plavidlem, které drogy přivezlo. Používaní ponorek na pašování není žádnou novinkou. Ponorky se v minulosti používaly na drogové cestě z latinské Ameriky do USA. Policejní zátah byl součástí větší operace, na níž se podílel i Europol. Policie při raziích po celém Španělsku zatkla 52 osob a zabavila stovky kilogramů kokainu, marihuany a hašiše a podařilo se jí zlikvidovat laboratoř na výrobu drog.

Více zde.

#4 Papež František sa modlí za mafiány

Papež František se v neděli během své tradiční veřejné modlitby Anděl Páně vyslovil proti organizovanému zločinu a zneužívání pandemie COVID-19 k vlastnímu obohacení. „Mafie jsou přítomny v různých částech světa a využívají pandemie k obohacení a korupci,“ řekl papež. „Tyto struktury hříchu, mafiánské struktury, odporující Kristovu evangeliu, vyměňují víru za modloslužbu,“ řekl veřejně. Slova hlavy katolické církve přicházejí po roce zesílené rétoriky církve proti mafii. Loni na Vánoce jmenovala církev bývalého proti-mafiánského prokurátora, který byl v devadesátých letech zastřelen kvůli své práci, mučedníkem a umožnila mu tak cestu ke svatosti. Ve Vatikánu také vzniklo nové oddělení křesťanské teologie, které má zkoumat, jak organizované zločinecké skupiny využívají postavu Panny Marie a další atributy katolicismu k prosazování svých cílů.“’Ndrangheta a další mafiánské skupiny používají atributy katolicismu, aby lidem ukázali, že Bůh je na jejich straně,“ řekl otec Stefano Cecchin, ředitel Mariánské akademie pro Vatican News.

O tom, jak je náboženství s ´Ndraghetou  propojené, si můžete přečíst v reportáži od našich italských kolegů z IRPI. 

’Ndrangheta: zrod nejmocnější mafie světa

#5 Mexický žralok doplaval

Vzpomínáte si ještě na největší loupež v mexické historii, o které jsme nedávno psali? Ano, zprávy o gangu Riviera Maya jsou zpět, a tentokrát v mnohem veselším duchu. (Jako pro koho.) Soud v Bukurešti odsoudil šest členů takzvaného gangu Riviera-Maya k trestům odnětí svobody v rozmezí od tří do deseti let, za přípravu rozsáhlé skimmingové operace. Kromě toho padl verdikt za pokus o vraždu, vydírání, založení organizované zločinecké skupiny, nelegálního držení zbraně a řízení bez řidičského průkazu.

Gang vedený Florianem Tudorem, alias Žralokem, zneužil až 100 bankomatů v mexických letoviscích, které po vložení platební karty od nic netušících turistů kradly bankovní údaje. Členové gangu pak jen vybrali peníze z ukradených účtů. Žralok se zatím svobodně plaví na mexickém území a čeká na vydání mezinárodního zatykače. Šest mužů bylo odsouzeno, jenže se předpokládá, že “mayská patrička” má kolem tisíce členů a je zodpovědná za 12 % nelegálního trhu se skimmingem v odhadované hodnotě dvou miliard dolarů. Velkou část ukradených peněz členové údajně vložili do nemovitostí v Mexiku a Rumunsku prostřednictvím svých společností. Začátkem února letošního roku mexická finanční zpravodajská jednotka zmrazila účty 79 osobám a společnostem, o nichž se domnívala, že jsou se skupinou spojeny. 

Více zde.

#6 Hlavně si neber lízátka od cizích lidí. Zejména ne z Austrálie

Noční můra o lidech co rozdávají drogové bonbony před školou se mohla naplnit v Sydney. Postarali se o ni tři Australané, kteří pašovali slisovaný kokain a pervitin v bonbonech a lízátkách. Muži posílali cukrovinky ze Spojených států do Austrálie a momentálně jsou obviněni z účasti na mezinárodní drogovém schématu. Policie byla na netypické balíčky poprvé upozorněna loni začátkem listopadu, kdy australské pohraniční stráže zadržely tři zásilky. Za čtyři měsíce od té doby úřady zabavily 5,83 kilogramu methylamfetaminu a 655 gramů kokainu v 16 zásilkách. Policie uvedla, že hodnota těchto balíčků se odhaduje na 3,5 milionu dolarů. Při domovní prohlídce austrálska policie kromě drog našla i 135 000 dolarů v hotovosti, zařízení na lisování drog, sedm hodinek značky Rolex, elektronická zařízení, zbraně, elektrický paralyzér a nože. Běžná výbava prodejce sladkostí.

Více zde.

Autorka článku: Eva Kubániová
Autorka úvodní fotografie: Nikola Klepáčková
Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do Klubu neprůstřelných a podpořte naši práci.