#zesvěta: Od zázračné vody přes uplácení funkcionářů OSN až do vězení

S prvními poryvy podzimního větru přicházejí i mrazivé a bizarní zprávy ze světa organizovaného zločinu a korupce. Čínský pár se rozhodl vytvořit z radiací nabitého ostrova město budoucnosti, dostal se ale jen k tomu, že uplácel politiky po celém světě. Ve venezuelském vězení se zločinci rozhodli vytvořit příjemnější podmínky pro život a v Mexiku je po limetkách taková poptávka, že je musí chránit policie. Britský módní magnát využíval několik let služeb organizované skupiny, která mu dohazovala muže, jež měl sexuálně zneužívat.

Tento text si můžete poslechnout i v audioverzi.  Audioverze článků z oblíbené rubriky #zesvěta odebírejte zde.

#1 Čínské úplatky v OSN a supermoderní město na Maršálech

V Pacifiku leží několik malých atolů, které jsou součástí Marshallových ostrovů. Nejedná se o nijak významné místo, až na to, že tam z dob Studené války zbyly pozůstatky radiace po testování nukleárních zbraní. Nedaleko ovšem leží významná americká vojenská základna. A právě jeden z těchto radiací nabitých ostrovů se měl stát supermoderní metropolí. Alespoň podle plánů čínského páru, který se díky štědrým úplatkům dostal do přízně vlivných politiků nejen z Marshallových ostrovů, ale i z řad OSN. Jejich scamovací kariéra započala prodejem magické vody a skončila americkým zatykačem.

Výsledky téměř roční práce našich kolegů z OCCRP si můžete přečíst tady

#2 Jak si zpříjemnit pobyt ve vězení

Profesionální baseballové hřiště, několik bazénů, dětské hřiště nebo menší zoo s opičkami a plameňáky. A betonový tunel pro snadný přístup. Zní to divně? Mělo by – jedná se totiž o popis venezuelské věznice Torocón. Policie do areálu vtrhla na popud venezuelské vlády, aby nad vězením převzala kontrolu. Zločinci si v něm totiž začali dělat, co se jim zlíbilo, dokonce si tam nastěhovali manželky s dětmi. Významného šéfa kartelu Tren de Aragua Héctora „El Niño“ Guerrera tu ale nenašli.

Další informace a fotografie z věznice můžete zhlédnout na webu The Washington Post

#3 Bývalý šéf módní značky součástí organizovaného zneužívání mužů

Bývalý generální ředitel společnosti Abercrombie & Fitch Mike Jeffries a jeho partner čelí obvinění ze zneužívání mužů, které najímali na sexuální akce pořádané po celém světě.

Novináři z britské BBC zjistili, že organizovaná síť k vyhledávání mladých mužů pro akce s Jeffriesem využívala i vlastního prostředníka. Osm mužů BBC sdělilo, že se těchto akcí zúčastnili, a někteří z nich tvrdili, že byli vykořisťováni nebo zneužíváni. Jeffries se měl zneužívání dopustit mezi lety 2009 a 2015. Módní společnost opustil v roce 2014.

Více se dozvíte na stránkách BBC.

#4 Limetková policejní ochranka

Region Michoacán na jihozápadě Mexika je řáděním organizovaného zločinu postižen nejvíce ze všech. Území spolu s dalšími gangy kontroluje kartel Jalisco Nueva Generación, a to včetně plantáží, kde se pěstují limetky. Toto lahodně kyselé ovoce loni v Mexiku vzrostlo na ceně o více než 50 % a zločinci od jeho pěstitelů vybírají výpalné a různé další poplatky. A právě kvůli zvýšenému zájmu ze strany organizovaného zločinu se nyní policie v regionu rozhodla dodávky limetek mířící do zbytku země doprovázet.

Více o policejní a vojenské ochraně ovoce si můžete přečíst na serveru euronews

#Bonus: Útoky na novináře před slovenskými volbami

 Naši kolegové z Investigatívneho centra Jána Kuciaka (ICJK) analyzovali slovní napadání novinářů během předvolební kampaně před parlamentními volbami. Nejvíce negativních příspěvků na sociálních sítích publikovaly strany SMER, Republika a koalice OĽaNO-Za ľudí-KÚ. 

Celou analýzu najdete na jejich stránkách

 

Narazili jste během týdne na zprávu, jež by podle vás v našem #zesvěta rozhodně neměla chybět? Přečetli jste si zajímavou novinku ze světa (ne)organizovaného zločinu, o které jsme ještě nepsali? Pošlete nám svůj tip na e-mailovou adresu zesveta@investigace.cz.

Autorka textu: Zuzana Šotová