#zesvěta: Nezletilé nevěsty “zachraňují” Afghánistán

#zesvěta tento týden hlásí dobré zprávy z italského soudu s členy Ndranghety a investigativní žurnalistika zažívá důležitý dopad mezinárodních projektů. Naproti tomu, lidé v Afghánistánu bojují s prohlubující se krizí jediným možným řešením – prodáváním nezletilých dívek.

#1 Nezletilé nevěsty “zachraňují” Afghánistán

Americká televize CNN přinesla reportáž o afghánských dívkách, které jsou prodávány jako manželky starším mužům. Ačkoli je uzavírání sňatků s dětmi mladšími 15 let v celé zemi nezákonné, je již léta běžně praktikováno, zejména ve venkovských oblastech Afghánistánu. Od srpna se ale rozšířilo díky všeobecnému hladu a zoufalství. Podle zprávy OSN, zveřejněné tento týden, se více než polovina obyvatel potýká s akutním nedostatkem potravin. A více než 3 milionům dětí mladších 5 let hrozí v následujících měsících akutní podvýživa. Ceny potravin přitom prudce rostou, bankám docházejí peníze a dělníci nedostávají výplaty. Podle Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (UNOCHA) bylo letos v důsledku války vysídleno téměř 677 000 lidí. Mnozí z nich žijí ve stanech nebo v chatrčích. Ceny za dívky se podle CNN pohybují kolem 2200 dolarů (necelých 50 000 českých korun) a kupci je rodině vyplácejí nejen v hotovosti, ale i ve formě ovcí nebo půdy. Po převzetí moci Talibanem přestaly dívky chodit do škol. Jakmile je dívka prodána jako nevěsta, její šance na další vzdělání se blíží nule.

Celou reportáž si můžete přečíst na stránkách CNN.

#2 Bödörovo komando jde na svobodu

Slovenský Nejvyšší soud minulý týden zrušil vazbu několika lukrativních vězňů – bývalého policejního prezidenta Tibora Gašpara, bývalého šéfa Národní kriminální agentury Petra Hraška, exředitele protikorupční jednotky Róberta Krajmera a policistů Mariána Zetochy a Milana Mihálika. Všichni pánové byli vzati do vazby přibližně před rokem během velké policejní akce “Očistec”. Podle obvinění vytvořil nejvyšší management slovenské policie organizovanou zločineckou skupinu, mařil spravedlnost a korumpoval. Hlavou skupiny měl být podnikatel Norbert Bödör. Vyšetřování tzv. Bödörovo komanda je u konce a v nejbližších týdnech se očekává podání obžaloby státním zástupcem. Několik členů komanda se přiznalo a spolupracuje s policií. Nejvyšší bývalí funkcionáři však trvají na své nevině a prozatím budou stíháni na svobodě. Bývalý premiér Robert Fico na přopuštění Tibora Gašpara reagoval jeho pozváním do politické strany SMER-SD.

Úlovek z lovecké chaty

#3 První desítky členů Ndranghety jdou za mříže

Největší italský proces s členy nejsilnější mafiánské skupiny Ndrangheta minulý víkend přinesl první odsouzené. Přesněji řečeno, desítky odsouzených. Z 355 obviněných odsoudil kalábrijský soud 70 členů, 21 obžalovaných bylo zproštěno viny. První skupina obžalovaných čelila obviněním za pokus o vraždu a vydírání.

Sobotní megaproces se konal za zavřenými dveřmi ve speciálně upravené soudní síni v kalábrijském městě Lamezia Terme. Procesu se účastní stovky právníků a téměř tisíc svědků. Obvinění se rozhodli pro zrychlený proces, který jim v případě uznání viny umožnil snížit trest o třetinu. Dlouhý seznam obvinění zahrnuje četné případy obchodu s drogami, vražd, pokusů o vraždu, vydírání, lichvy, vyzrazení služebního tajemství a zneužití pravomoci.

Ndrangheta je rozsáhlá zločinecká síť zahrnující přibližně 150 rodin. Tento proces se zaměřuje pouze na jednu z nich: rodinu Mancusů. Na nejžhavější jména si ale musíme počkat. Mezi ně patří třeba sedmašedesátiletý údajný šéf “mafiánské rodiny” Luigi Mancuso, přezdívaný „strýček“. Nebo bývalý senátor Giancarlo Pittelli, který byl podle obžaloby prostředníkem ke kontaktům s takzvanými bílými límečky.

Mafiánské skupině Ndrangheta se investigace.cz věnuje dlouhodobě. Všechny články naleznete pod označením #Ndrangheta.

#4 Ázerbájdžánské majetky v ohrožení

Britská Národní kriminální agentura (NCA) chce zabavit 15 milionů liber (přibližně 442 milionu českých korun) z bankovních účtů manželky, syna a synovce vlivného ázerbájdžánského politika Džavanšíra Fejzijeva. Agentura se domnívá, že zdroj finančních prostředků „musel být nezákonný“, protože byly vyvedeny z Ázerbájdžánu prostřednictvím několika fiktivních společností s použitím falešných dokumentů, které měly zakrýt jejich původ. Na řetězci firem známých jako ázerbájdžánský laudromat pracovala redakce investigace.cz pod vedením OCCRP v roce 2017.

Fejzijev ani členové jeho rodiny nejsou obviněni ze žádného trestného činu. Fejzijev je členem parlamentu a je považován za spolupracovníka autoritářského ázerbájdžánského prezidenta Ilhama Alijeva. V pondělním občanskoprávním řízení však právník NCA předložil podrobnou analýzu, která má argumentaci o praní peněz podpořit. „Pravděpodobným vysvětlením je korupce, krádež, podvod a praní špinavých peněz,“ tvrdí NCA. 

#5 Chilský prezident obžalován kvůli Pandora Papers

Chilští zákonodárci v úterý ráno téměř po 24 hodinovém zasedání odhlasovali odvolání Sebastiána Piñery z funkce prezidenta a obvinili ho z porušení ústavy poté, co se v dokumentu Pandora Papers objevila informace o možném střetu zájmů. Chilská investigativní centra CIPER a Labot uvedla, že v prosinci 2010, devět měsíců po začátku Piñerova prvního prezidentského období, prodaly jeho děti svůj podíl v těžební společnosti za 152 milionů dolarů blízkému Piñerovu příteli Carlosi Albertu Délanovi.

Podle smlouvy nalezené v dokumentech Pandora Papers byla platba prvních 138 milionů dolarů z prodeje uskutečněna prostřednictvím fiktivních společností registrovaných na Britských Panenských ostrovech a mělo být vyplaceno ve třech splátkách. Smlouva obsahovala klauzuli, podle níž bude třetí splátka ve výši 9,9 milionu dolarů vyplacena pouze v případě, že do prosince 2011 nebudou přijata regulační opatření, která by „neodvolatelně“ zabránila zvažovanému těžebnímu projektu. Tato ochranná opatření by závisela na rozhodnutích Piñerovy vlády. K žádným regulačním změnám nedošlo a těžební projekt stále čeká na schválení.

Řízení o impeachmentu se nyní přesouvá do Senátu. Neočekává se, že by opozice získala v Senátu dostatečnou podporu pro impeachment, protože k odvolání prezidenta z funkce je zapotřebí nadpoloviční většina hlasů.

Piñerův právní zástupce Jorge Gálvez řekl, že „neexistuje jediný důkaz“, který by Piñeru spojoval s jakýmkoli pochybením. Piñera je samostatně trestně stíhán chilskou státní prokuraturou, která zahájila vyšetřování pět dní po prvním zveřejnění Pandora Papers.

Piñera je jedním ze tří úřadujících latinskoamerických prezidentů, jejichž offshorové obchody vyšly najevo v rámci celosvětové kauzy Pandora Papers. Z 35 současných a bývalých hlav států, které se v záznamech objevily, jich 14 pochází z Latinské Ameriky.

Celou kauzu o chilském prezidentovi si můžete přečíst zde.

Autorka článku: Eva Kubániová
Autorka úvodní grafiky: Nikola Klepáčková
Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do Klubu neprůstřelných a podpořte naši práci.