#zesvěta: Vidět Neapol a nechat se zavřít

Druhé srpnové #zesvěta se ponese ve sportovním duchu. Prokremelský narativ zaplavil facebookové stránky západní a střední Afriky, přičemž v souboji společnosti Meta s dezinformacemi se posledně jmenované dostávají do početnější převahy. Jeden italský podvodník zase nevydržel nikoli tu početnější převahu dezinformací, ale vítězství svého milovaného klubu, a nechal se zatknout. Naopak španělská policie skórovala, a to proti pašerákům převážejících nelegální migranty z Iráku. Nakonec zavítáme i do Řecka, kde tamní policie udělila červenou kartu osmi obchodníkům s lidmi.

#1 Přijď pro memy, zůstaň kvůli propagandě

Francouzsky mluvící části západní a střední Afriky čelí prokremelské kampani. Internet zaplavily videa, obrázky a zprávy, které vynáší do nebe Rusko a naopak hází hnůj na bývalou koloniální mocnost, tedy na Francii. Podle zprávy iniciativy Reset, jež se dlouhodobě zabývá monitorováním technologií a internetu, sdílí na Facebooku videa propagující narativ Kremlu ve francouzském jazyce síť více než padesáti stránek. Dohromady tyto stránky sleduje přes čtyři miliony lidí, což je větší počet než u podobně významných sítí v Africe. Zpráva taktéž varuje, že mateřská společnost Facebooku Meta plánuje snížit počet stálých zaměstnanců o deset tisíc, což může její snahy bojovat s dezinformacemi zkomplikovat. 

Více se dočtete na webu The Intercept nebo ve zprávě skupiny Reset.

#3 Vlastňák do vězeňské cely

Vincenzo La Porta, šedesátiletý Ital obviněný z daňových podvodů, úspěšně prchal před zákonem celých jedenáct let. Býval by možná prchal navěky věků nebýt toho, že neapolský fotbalový tým letos vyhrál po více než 30 letech titul v italské fotbalové lize. Naposledy se tak stalo v době, kdy za Neapol hrával dnes už nebožtík Diego Maradona, známý mimo své úžasné fotbalové umění i spojením s tamní mafií zvanou Camorra, která mu dodávala oblíbený šňupací bílý prášek. Ale vraťme se do současnosti, v níž La Porta neodolal vábným sirénám své fotbalové vášně a jako správný fanoušek navštívil triumfální mač, v němž si jeho milovaný tým definitivně zajistil vítězství v nejvyšší italské lize – Serie A. Ve víru oslav a vzrušení z třicet let potlačované touhy vidět své hochy s pohárem nad hlavou se daňový hochštapler neubránil bujarým radovánkám, což dokládá fotografie zachycující La Portu v modrých barvách neapolského týmu před místní restaurací. Jenže právě na základě tohoto snímku jej italské úřady později nechaly zatknout na řeckém Korfu, když na svém mopedu zrovna křižoval místní uličky. Jak uvedla pro Associated Press samotná italská policie, podvodníka na útěku „zradila vášeň pro fotbal a pro neapolský tým“. Inu, známé fotbalové edukativní heslo – fandi, ale zůstaň člověkem – by si běženci před zákonem měli opravit na: fandi, ale zůstaň v ilegalitě!

Více o zapáleném fotbalovém příznivci, který za svou podporu půjde do chládku, si můžete přečíst na webu Insider.

#2 Špička ledovce africké migrace

Letos v červnu zahájily úřady na hranicích Evropy operaci Minerva, jejímž cílem je omezení nelegální migrace z Asie a Afriky. Španělská policie díky tomu ve středu zachránila tři migranty, kteří málem zemřeli na korbě chladicího vozu po překročení španělských hranic. Policisty na zoufalou situaci Iráčanů upozornilo klepání a hlasy vycházející z nákladového prostoru vozu. Poté, co odpečetili dveře a auto důkladně prohlédli, objevili skrytý prostor. Pro migranty bylo třeba zavolat sanitku, neboť všichni trpěli dýchacími potížemi. V březnu roku 2017 takto španělští policisté zachránili osm Iráčanů, rovněž pašovaných v chladicím prostoru. Tento způsob nelegální přepravy do EU už stál v minulosti některé lidi i život, například v listopadu 2017 obdobně umrzlo devět lidí z Iráků a Vietnamu.

Více informací o boji s nelegální migrací se dočtete na stránkách OCCRP.

#4 Obchod s ženstvím

Téměř 200 řeckých žen se stalo obětí nezákonností v oblasti náhradního mateřství a získávání vajíček. Skupina, která za těmito praktikami stála, se podílela na obchodování s lidmi prostřednictvím nelegálních adopcí a podvodů, kdy nicnetušícím pacientkám nabízela falešnou léčbu umělým oplodněním. Z každého programu skupina obvykle získala téměř 2,5 milionu korun. Policii se podařilo jejich osm členů zadržet na řecké Krétě a obvinit je z organizování fingovaných přenosů embryí a zprostředkovávání nezákonných adopcí.

Více informací o zásahu se dočtete na Greek Reporter.


Narazili jste během týdne na zprávu, jež by podle vás v našem #zesvěta rozhodně neměla chybět? Přečetli jste si zajímavou novinku ze světa (ne)organizovaného zločinu, o které jsme ještě nepsali? Pošlete nám svůj tip na e-mailovou adresu zesveta@investigace.cz. 


Autorka textu: Kamila Plzáková
Autorka úvodní grafiky: Martina Bartl