#zesvěta: Nábor Vágnerovců – jazykový Babylon na sociálních sítích

Tak jako každý den vychází slunce, vychází i každý pátek #zesvěta. Neboli pravidelná dávka bizarností a zajímavostí ze světa organizovaného zločinu. Ta dnešní nabízí nacistický kokain z Peru, náborovou kampaň Vágnerovců na sociálních sítích nebo záhadu spojenou s van Goghovým obrazem. Aby toho nebylo málo, polští kolegové nás upozornili na nově schválený zákon, jenž by mohl v podstatě vyhladit tamní politickou opozici. Takže příjemné počtení i slunění. 

#1 Je libo drogy s hákovým křížem nebo s příchutí granátových jablek?

Toho bohdá nebude, aby se obchodníci s narkotiky nevycajchnovali s nějakou novinkou. Kokain, který by jistě ocenili za časů Drittes Reich, česky Třetí říše, zadrželi peruánští policisté. Jednotlivé balíčky byly označeny hákovými kříži na červeném pozadí, na některých bylo natištěno i vůdcovo jméno, přesněji řečeno příjmení Hitler. Nacistické šňupací parády bylo přes 50 kilo, což je standardní váha chobotnice velké. Loď, kde muži zákona dodávku objevili, mířila do velkých a rušných belgických přístavů. Zkušenost praví, že tam se takový kontejner s kokainem snadno ztratí.

V britském Birminghamu zase policie zadržela 480 kilo (váha klasického klavíru) heroinu v džusu z granátových jablek. Tady si podle všeho nezkušení pašeráci ihned naběhli na vidle. Heroin v tomto nápoji totiž policie snadno pozná, a to na první pohled, neboť změní barvu tekutiny z typicky nafialovělé na červenou. 

O kokainu se více dozvíte u OCCRP, o heroinu na webu BBC.

#2 ¿Quieres ir a la guerra?

„Ty! Přihlásil ses do skupiny Vágnera?“ stojí na plakátě, na němž voják s kuklou na hlavě prstem ukazuje směrem ke čtenáři přesně podle vzoru válečných náborových plakátů amerického Strýčka Sama. Vynalézavosti či originalitě se v Rusku zkrátka nedaří ani v branné disciplíně. Ještěže je vždy po ruce prohnilý Západ. Vágnerovci, ruská paramilitární skupina vedená Jevgenijem Prigožinem, působili a působí v ozbrojených konfliktech po celém světě – momentálně třeba v Mali nebo střední Africe. Celosvětově se proslavili ale až se začátkem války v Ukrajině, kde bojovali v prvních liniích a utrpěli velké ztráty. Prořídlé řady je proto třeba doplnit a kromě náboru zločinců v ruských věznicích tak vedou kampaň i na sociálních sítích Twitter nebo Facebook (vlastněných Američany). Aby zasáhla co nejvíc recipientů, nábory jsou kromě ruštiny publikované i v desítce dalších jazyků včetně francouzštiny, španělštiny nebo vietnamštiny. Ten ve španělštině na Twitteru nabízí „poctivý plat“ 240 tisíc rublů měsíčně (což je v přepočtu 2 700 eur a dal by z toho zaplatit třeba tříměsíční nájem bytu v Barceloně). Mimo žoldu si u Vágnerovců lze přijít i na další, náborovými inzeráty blíže nespecifikované výhody, avšak jen v případě uspokojivých bojových výsledků. Jednou z takových výhod bude určitě i pohřeb zdarma.

Kampaň včetně printscreenů inzerátů zdokumentoval server Politico

 

#3 Hledá se Vincent

V roce 2014 se na aukci v newyorské Sotheby’s strhla napínavá bitva o jedno slavné impresionistické dílo. Do dražby se připojil i zájemce z Číny, který nakonec zvítězil a získal proslulý obraz vázy s kopretinami a vlčími máky od Vincenta van Gogha. K nákupu, jaké ve světě drahého umění probíhají naprosto běžně v anonymitě – což je mimochodem ideální možnost k praní špinavých peněz –, se tenkrát hrdě přihlásil čínský filmový producent. Jenže se zdá, že pravým nákupčím byl jistý Xiao Jianhua, tajnůstkářský miliardář z Hongkongu, jenž své jmění schovával v síti více než sta offshorových firem. Dnes ale Xiao, zbohatnuvší i díky dobrým vztahům s čínskou komunistickou stranou, sedí ve vězení – za úplatky. A van Goghův obraz? Zmizel. 

Více si můžete přečíst v The New York Times

#4 Chcete volit opozici? Smolík

Polská vláda v tichosti a rychlosti schválila kontroverzní zákon. Ten má ustanovit speciální komisi, jež bude vyšetřovat ruský vliv v zemi. Pokud tato komise shledá osobu, která chce zastávat veřejnou funkci, jako nevhodnou, nebude dotyčná či dotyčný moci kandidovat například ve volbách. Navíc o zákazu nerozhoduje soud a takto ostrakizovaná osoba se proti rozhodnutí nemůže ani odvolat. Právě tady vzniká problém – nejen novináři a polská opozice, ale i Evropská unie nebo Spojené státy jsou zákonem znepokojeni. Mohlo by se totiž snadno stát, že by v podzimních volbách, které zemi čekají, nikdo z opozičních politických stran kandidovat zkrátka nemohl. 

Více informací najdete u agentury AP.

 

Autorka textu: Zuzana Šotová
Autorka grafiky: Martina Bartl

Narazili jste během týdne na zprávu, jež by podle vás v našem #zesvěta rozhodně neměla chybět? Přečetli jste si zajímavou novinku ze světa (ne)organizovaného zločinu, o které jsme ještě nepsali? Pošlete nám svůj tip na e-mailovou adresu zesveta@investigace.cz.

https://goout.net/cs/investigacecz-10-let/szxjxuv/