#zesvěta: Jak (ne)pašovat mořské okurky

O září se říká, že je to měsíc, kdy si léto podává ruku s podzimem. Na počasí to není příliš znát, avšak letní prázdniny jsou definitivně fuč. My ovšem velmi dobře víme, že prázdniny ve světě zločinu neexistují, což podle všeho pochopili i po dovolené zotavení členové britské vlády a po návratu do svých londýnských kanceláří se shodli na přísnějším přístupu vůči všem, co záměrně ignorují zákony. Naopak nucené volno, ovšem ne na pláži pod slunečníkem, čeká dva jinak činorodé pašeráky mořských okurek. Činí se také ruští influenceři, tedy „Z-bloggers“, vydělávající na tom, že na internetu vyjadřují podporu ruské armádě. A z Turecka se stává země zaslíbená pro pašeráky kokainu, kteří si za vodami Bosporského průlivu mohou pořídit tamní zlatá víza a být tak opravdu za vodou. 

Tento text si můžete poslechnout i v audioverzi. Audioverze článků z oblíbené rubriky #zesvěta odebírejte zde.

#1 Mořská okurka v ohrožení

Sumýši neboli mořští živočichové z kmene ostnokožců, někdy rovněž označovaní jako „mořské okurky“, jsou velmi žádaným artiklem v zemích jihovýchodní Asie. Dostávají se tam z Mexika via Spojené státy americké. A byly to právě americké úřady, kde se na konci prázdnin přiznali ke své činnosti dva pašeráci těchto Úmluvou o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy chráněných živočichů (CITES). Celková hodnota mořských okurek, které muži přeprodali, činila 10 222,50 dolarů (přibližně 230 497 korun). Pachatele nejspíš dohnalo svědomí, neboť nakonec souhlasili, že zaplatí náhradu škody mexickému úřadu, který je pověřen ochranou životního prostředí. Do obchodování s těmito živočichy jsou údajně zapletené také mexické drogové kartely, jako je Sinaloa nebo Jalisco Nueva Generación (CJNG).

Více o pašování sumýšů zjistíte na webu OCCRP.

#2 Putinovi influenceři

V Rusku se jim prý říká „Z-Bloggers“, protože veřejně vyjadřují podporu válce a ruské armádě, kterou často symbolizuje právě písmeno Z. Nejde přitom o žádné chudobné kazatele na táborech lidu, jež člověk sečtělý zná ze středověkých letopisů. Moderním ruským influencerům totiž proudí na účty obrovské příjmy z reklamy na sociálních sítích. Kromě příspěvků o válce či nepravdivých tvrzeních o ukrajinském prezidentovi Volodymyru Zelenskému sdílejí i sponzorované reklamy na cokoli od kryptoměn po oblečení. Navíc také vyzývají mladé ruské diváky, aby narukovali. Podle odhalení BBC prováleční influenceři od zahájení ruské invaze do Ukrajiny získali miliony sledujících na Telegramu a vydělávají si desítky tisíc rublů.

O ruských proválečných internetových celebritách se dočtete na webu BBC.

#3 Na lavici obžalovaných

Pachatelé trestných činů ve Velké Británii budou muset čelit u soudu svým obětem nebo jejich rodinám, jinak mohou strávit za mřížemi dva roky navíc, sdělila britská vláda novinku v trestním řízení. Zločinci se tak už nebudou moci vyhnout přímé konfrontaci s oběťmi či jejich rodinami tím, že se odmítnou dostavit k soudu. Naopak soudci budou mít pravomoc zvážit případy, kdy by přítomnost pachatele mohla obětem a jejich blízkým způsobit utrpení. Velká Británie ale zpřísnila i další kritéria vůči pachatelům trestné činnosti. Pokud se například zločinec navzdory příkazu soudce opakovaně nedostaví k výkonu trestu, bude mu hrozit navýšení trestu odnětí svobody o dva roky. Což se bude vztahovat na kauzy obvykle trestané doživotím za hodně závažné provinění, jako je třeba vražda, ve Velké Británii i znásilnění či úmyslné způsobení těžké újmy na zdraví. Tady ovšem nelze vyloučit, že dva roky navíc v doživotním trestu morálku zločince asi jen těžko rozhodí.

Podrobnosti týkající se novinek v oblasti britské justice najdete na webu OCCRP.

#4 Zlatá víza pro pašeráky kokainu

Návod na to, jak uniknout zákonu, jestliže je osoba obviněná z pašování kokainu, odhaluje příběh gangsterů, co našli útočiště v Turecku. Země totiž odmítla vydat dva původem cizí státní příslušníky viněné z obchodování s kokainem, neboť si koupili turecké občanství za přibližně 500 000 dolarů (přibližně 11,3 milionu korun). Objevují se proto obavy, že turecká politika takzvaných zlatých víz usnadňuje zločincům unikat spravedlnosti. Podle evropské policie se tak Turecko stává útočištěm pro kriminálníky.

Příběhy zločinců, z nichž se stali Turci, se dočtete na webu Vice.

Narazili jste během týdne na zprávu, jež by podle vás v našem #zesvěta rozhodně neměla chybět? Přečetli jste si zajímavou novinku ze světa (ne)organizovaného zločinu, o které jsme ještě nepsali? Pošlete nám svůj tip na e-mailovou adresu zesveta@investigace.cz. 


Autorka textu: Mahulena Kopecká
Autorka úvodní grafiky: Mahulena Kopecká