papez frantisek

V dnešním #zesvěta si představíme teroristický útok v populární hře Minecraft, největší podvod Turecka a popíšeme kroky, kterými se papež František snaží ve Vatikánu zabránit korupci. To vše a ještě mnohem více přinesl uplynulý týden ve světě (ne)organizovaného zločinu.

#1 Kryptoměnové restrikce v Turecku kvůli 42 miliardovému podvodu 

Zakladatel turecké kryptoměnové burzy Thodex uprchl z Turecka s 2 miliardami dolarů (42 miliard korun), které získal z kapes téměř 400 tisíc podvedených uživatelů. Společnost, která funguje od roku 2017, nejprve na několik dní pozastavila poskytování služeb, s tím, že umožní externí investice od „prestižních bank a finančních společností“. Krátce po tomto prohlášení se však uživatelé začali potýkat s problémy s převody peněz. Chvíli na to už byly stránky nedostupné. V reakcii na kryptoměnový podvod zakázala turecká centrální banka od 30. dubna používání digitálních měn k placení za zboží a služby.

Více zde.

#2 Papež bojuje s korupcí ve Vatikánu

Papež František oznámil nová protikorupční opatření, která jsou součástí snahy o očistu Vatikánu po sérii skandálů. Vedoucí pracovníci a administrátoři Svatého stolce budou muset dokázat, že nebyli odsouzeni, nejsou vyšetřováni pro korupci, terorismus nebo zneužívání nezletilých. Budou mít také zakázané některé investice a žádný zaměstnanec Vatikánu nebude smět přijímat dary související s jeho profesí v hodnotě vyšší než 40 eur (1000 kč). 

Více zde.

#3 Po desetiletích války kvete afghánský obchod s drogami jako nikdy

Začátkem dubna zadržela francouzská námořní loď v Arabském moři zásilku pervitinu a heroinu. Již druhý takový incident během necelého měsíce poukázal na nový alarmující vývoj v celosvětovém obchodu s drogami. Afghánistán je již dlouho známý jako producent opia – pochází odtud 90 % celosvětové nabídky heroinu -, ale ne pervitinu; ten se vyrábí hlavně v Mexiku a v jihovýchodní Asii. Klíčovým momentem byl objev, že efedrin, prekurzor pervitinu, lze získat z rostliny efedry, která roste v centrální části afghánské vysočiny. Díky tomu je výroba pervitinu levnější než při použití dovážených surovin. Tudíž se velkoobchodní cena pervitinu v Afghánistánu snížila na 237 eur (6 tisíc korun) za kilogram, zatímco v Myanmaru byla v roce 2019 cena za kilogram 2 537 eur (65 tisíc korun).

Více zde. 

Jak to letos vypadá s drogami?

#4 Ruští teenageři obvinění z Minecraft terorismu

Tři ruští teenageři čelí obvinění z “výcviku za účelem provádění teroristických aktivit“. Obvinění vzniklo poté, co v populární hře Minecraft vytvořili virtuální budovu ruské FSB  (Federální bezpečnostní služby) a pak spekulovali o jejím vyhození do povětří. Takhle měli adolescenti údajně vytvořit online teroristickou síť. Po jejich červnovém zatčení a dvoudenním výslechu vyšetřovatelé zjistili, že čtrnáctiletí chlapci v březnu 2020 vyrobili a zapálili nejméně jednu zápalnou láhev. V květnu následujícího roku trojice podle prokuratury použila další zápalnou láhev k zapálení opuštěné budovy. Trojici hrozí sedm až deset let vězení.

Více zde.

#5 ‚Ndrangheta opět dopadena při pašování kokainu

Italské úřady v úterý preventivně zadržely 15 podezřelých členů mezinárodního gangu, který pravděpodobně dovážel kokain z Jižní Ameriky ve spolupráci s italskou mafií ‚Ndranghetou. Aby se gang vyhnul celním kontrolám, schoval drogy v obálkách knih a časopisů a v potazích kufrů. Jakmile se kokain dostal do Itálie, měl být rafinován v tajných laboratořích. Jednu takovou zásilku objevila policie v červenci 2019 v opravně aut nacházející se v milánském vnitrozemí. Aktivity ‚Ndranghety, která předstihla své sicilské kolegy a je nejmocnější italskou zločineckou skupinou, jsou vskutku všeobjímající, od obchodu s drogami a zbraněmi až po vydírání, podvody a prostituci. Předpokládá se, že aktivity syndikátu tvoří pět procent italského HDP, přestože sídlí v jednom z nejchudších regionů.

Více zde. 

’Ndrangheta: zrod nejmocnější mafie světa

Autorka článku: Nina Kodhajová
Autorka úvodní grafiky: Nikola Klepáčková