#zesvěta: Luxusní dům El Chapa nabízí v loterii

Tento týden #zesvěta organizovaného zločinu přinesl samé dobré zprávy. Luxusní dům mexického narkobarona je zařazen do loterie, ruští i američtí investigativci přinesli důležitá odhalení a spravedlnost na Slovensku si našla i nejmocnějšího prokurátora. 

#1 O dům El Chapa se losuje v loterii

Zúčastnit se mexické loterie se vyplatí. Můžete totiž vyhrát dům, ve kterém se ukrýval mexický drogový král Joaquín „El Chapo“ Guzmán v roce 2014. Jak píše agentura AP, dům El Chapa měl nainstalované kamery na každém rohu, drogový boss ale i přesto nenechal nic náhodě a přímo z koupelny si vybudoval únikový východ vedoucí do sítě podzemních tunelů.

Vila někdejšího narkobarona se nachází v jedné z nejlukrativnějších částí Mexiko City a nový majitel bude vybrán v loterii, kterou organizuje institut s názvem INDEP, jehož úkolem je navrátit ukradený majetek obyčejnému lidu. Nový majitel však přišel o možnost úniku do podzemních tunelů, protože INDEP díru zabetonoval.

#2 Za vším hledej ženu

Našim ruským kolegům z portálu iStories.ru se podařilo odhalit identitu ženy, která se dlouhodobě objevuje po boku Sergeje Lavrova, ruského ministra zahraničních věcí. Významně jim k tomu dopomohl YouTube. Navzdory tomu, že o její existenci věděli již dlouho, nedařilo se jim vypátrat její jméno. Klíčem bylo video, které zveřejnila ruská pravoslavná církev v prosinci 2014 ve kterém je záhadná žena v černém obklopená nejmocnějšími muži Ruska – Lavrovem a dokonce i samotným prezidentem Putinem. To napovědělo novinářům, že se nejedná o lecjakou ženu.

Investigativní článek o tom, kdo je Svetlana Poliaková si můžete přečíst v angličtině na stránce OCCRP.

Rusko: Dost bylo svobodných médií

 

#3 Scammeři obchodují na Facebooku

Služba Marketplace společnosti Facebook letos na jaře dosáhla 1 miliardu uživatelů měsíčně a společnost nedávno investorům sdělila, že je to jeden z jejích nejslibnějších nových zdrojů příjmů. Jenže Marketplace se stal zdrojem příjmů i zcela jiných lidí. Americké investigativní centrum ProPublica odhalilo, že tisíce účtů na Facebooku byly napadeny hackery, kteří přes Marketplace zasílali podvodné nabídky reálným uživatelům.

Celý investigativní článek o scammerech na Facebooku si můžete přečíst zde.

ProPublica sepsala i pár užitečných rad, jak odhalit podvodníky na Marketplace. Více se dozvíte zde.

Podvod 419

 

#4 Pandemie omezila pašeráky zvířat

Podle hodnocení OSN v jihovýchodní Asii dramaticky poklesl obchod s volně žijícími zvířaty během epidemie. OSN si myslí, že je to jedinečná příležitost jak zabránit pašerákům v obnovení činnosti po uvolnění hraničních kontrol. Zájem o různé části volně žijících zvířat snížilo i povědomí lidi o nákaze koronavirem, který se rozšířil z tržiště ve Wuchanu. Podle interního dokumentu však jde jen o přechodné období a OSN očekává opětovný nárůst obchodu s volně žijícími zvířaty.

Některé vlády využily pandemie k zavedení potřebných zákazů obchodování s volně žijícími zvířaty. Hned zpočátku pandemie vydala Čína okamžitý zákaz konzumace masa z volně žijících zvířat a obchodování s některými druhy. Rovněž v červenci téhož roku posílil legislativu vůči pašerákům i Vietnam.

#5 Nejvyšší státní zástupce na Slovensku dostal 14 let

Specializovaný trestní soud odsoudil bývalého speciálního prokurátora Dušana Kováčika ke 14-letému nepodmíněnému trestu s minimální ostrahou. Kováčik je podle předsedkyně tříčlenného senátu, Pamely Zálesné, vinen ve všech bodech obžaloby. Kromě přijetí úplatků, vynášel utajované informace a spolupracoval s mafiánskou skupinou Takáčovců. U soudu v Pezinku se mezi veřejností objevil i bývalý premiér Robert Fico, který po odsuzujícím rozsudku zatleskal a ironicky “zablahoželal” novinářům.

O tom, jak to u soudu probíhalo si můžete přečíst v podrobném přehledu na stránce Aktuality.sk

Autorka článku: Eva Kubániová
Autorka úvodní grafiky: Nikola Klepáčková

Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do Klubu neprůstřelných a podpořte naši práci.

Pozn. red.: 24. září v 14:15 byla v článku upravena uvedená bývalá pozice Dušana Kováčika. Za chybu se omlouváme.