#zesvěta: Kdo má prospěch z italských požárů? Jako vždy – mafie

Ve světě organizovaného zločinu a tažení proti nezávislým médiím uběhl další týden. V Itálii byl týden jako celé toto horké léto ve znamení požárů, na nichž si podle všeho namastí kapsu místní mafie.  Naopak americká Florida nabízí novou atrakci, jestliže rádi trávíte čas dovolené  sbíráním mušlí, můžete na tamních plážích  objevit něco daleko zajímavější.  Polsko má sice také dlouhé písečné pláže, ale v posledních dnech se spíše zabývalo svou vládou, neboť svoboda médií se v této zemi promyšleně zhoršuje. Zatím tam ale novináře ještě nezabíjejí šroubovákem, což se, bohužel, stalo v Indii, kde novináři v posledních letech platí za svou práci příliš vysokou cenu. Více se o těchto tématech dozvíte v tradičním #zesvěta.

#1 Kdo má prospěch z italských požárů? Jako vždy – mafie

Suché počasí v jižní Evropě a léto, které je jedno z nejteplejších v historii, způsobily, že velkou část Itálie zachvátily požáry, jimž padají za oběť volně žijící zvířata, ohněm ohrožené jsou vesnice, parky i zemědělská půda. Podle odborníků by z posledně jmenované neblahé skutečnosti mohla profitovat mafie.

Ve vzduchu totiž nevisí pouze pach spálenišť, ale i pěkné peníze.  Itálii bylo v rámci plánu hospodářské obnovy EU po pandemií přiklepnuto 245 miliard USD (více než 5 bilionů korun) na projekty „zelené transformace“. Očekává se, že velká část spálené půdy proto bude zahrnuta do projektů obnovy lesů, což je odvětví, do něhož již prokazatelně pronikly italské mafiánské skupiny. Na druhou stranu i samotný fakt, že se požáry soustřeďují na jih země, kde je mafie nejmocnější, vedl k domněnce, že bezuzdné šíření ohně v těchto regionech mají na svědomí zločinecké klany.

Více o situaci si dozvíte zde.

#2 Vražda indického novináře, který odhalil policejní korupci

Indická policie v pondělí zatkla svého suspendovaného příslušníka a jeho bratra. Oba jsou podezřelí, že s pomocí šroubováku pravděpodobně brutálně ubodali novináře Chennakesavulua, jenž nedávno odhalil policistovo zapojení do obchodu s hazardními hrami a pašovaným tabákem. Na základě těchto faktů byl policejní strážník Venkata Subbaiah nejdříve suspendován ze služby, což vyvolalo jeho zášť vůči žurnalistovi.

Zavolal proto Chennakesavuluovi, aby se s ním setkal a údajně urovnal jejich spor. Namísto pokojné výměny názorů však Subbaiah a jeho bratr Nani novináře napadli šroubovákem a z místa činu následně utekli.

Silně krvácející reportér zemřel ještě předtím, než se dostal do nemocnice.

V Indii se, bohužel, nejedná o ojedinělý případ. Jihoasijský subkontinent se totiž již druhým rokem po sobě umístil na 142. místě ze 180 zemí, jež klasifikuje Světový index svobody tisku sestavovaný organizací Reportéři bez hranic. Na této nelichotivé příčce se Indie ocitla kvůli rostoucím počtům útoků na novináře a častým výpadům vůči médiím v konfliktem zmítaném Kašmíru.

Detaily o útoku na novináře se dočtete zde.

#3 Procházka po pláži a 65 kilo kokainu k tomu

Jak uvedla americká pohraniční stráž, minulou neděli našel náhodný kolemjdoucí na jednom z floridských ostrovů kokain v hodnotě 1,3 milionu dolarů (přes 28 milionů korun). Podezřelý balíček vyvrhlo moře na břeh u města Marathon na ostrově Middle Keys. Nálezce o balíčku obsahujícím 25 cihel kokainu o hmotnosti 65 kilogramů neváhal informovat tamní úřady.

Na souostroví Florida Keys se náhodné nálezy vyplavených drog tak stávají novým trendem letošního léta. Už 20. července objevil “znepokojený občan” na Little Torch Key cihlu kokainu o váze 2,7 kg. O pár dnů později, 5. srpna, další bdělý občan odevzdal 2,4 kilogramu kokainu nalezeného na břehu v historickém státním parku Fort Zachary Taylor v Key West.

Více o plážovém kokainu naleznete zde.

Státní reklama: Polsko-maďarské mediální know-how

#4 Navrhovaný polský zákon znepokojuje zastánce svobody médií

Polští zákonodárci odhlasovali minulý týden sporný zákon, který mnozí Poláci považují za cílený krok k potlačení svobody tisku.  Pokud zákon schválí Senát a signuje prezident Andrzej Duda, nebude možné, aby zahraniční investoři  vlastnili většinový podíl v polských médií. Kdo by pak ducha této normy porušil, hrozila by mu ztráta vysílací licence.

Zatímco oficiálním důvodem novely je zamezení propagandy z „nepřátelských“ zahraničních států, ve skutečnosti se týká mediální sítě TVN.  Ta provozuje nejpopulárnější zpravodajský kanál v zemi a  je plně vlastněná společností registrovanou v Nizozemsku. Současné polské vládě však leží v žaludku především kvůli svým kritickým programům k vládní politice, za což byla TVN již několikrát postižena vysokými pokutami a různými formami byrokratické šikany. Projednávání kontroverzního zákona vedlo k rozpadu vládní koalice a k celonárodním protestům.

Více o situaci v polských médiích zde. 

Autorka článku: Nina Kodhajová
Autorka úvodní grafiky: Nikola Klepáčková