#zesvěta: Jarní nadílka ruského blogera

Byť to podle počasí tak nevypadá, přesto už před pár týdny v kalendáři nastalo jaro. A libido lomcuje nejen se zvěřinou, ale podle všeho i s ukrajinskými hackery, kteří jednomu ruskému válečnému blogerovi připravili nečekané překvapení. V dnešním #zesvěta se také dozvíte, co nedělat s ptakopyskem, jak příznivci vládnoucího režimu v Ázerbájdžánu objevili zalíbení v pornu nebo i to, že kauza Panama Papers není spojena pouze se světem daňových rájů.

#1 Jarní nadílka ruského blogera

Originální záškodnictví předvedla skupina ukrajinských hackerů, kteří se nabourali do účtu Michaila Luchina, ruského blogera a válečného fanatika. Ten chtěl za 25 tisíc dolarů (zhruba 540 tisíc korun) nakoupit drony pro ruskou armádu. Ukrajinští hackeři ale jeho plány zhatili a pravděpodobně inspirováni příchodem jara a zesílených reprodukčních pudů nakoupili Luchinovi místo dronů dilda, vibrátory a další sexuální hračky. Luchin na svém Telegramu nejprve tvrdil, že se mu podařilo zakoupené zboží vrátit a peníze získat zpět, později ale přišel s nápadem ještě originálnějším. Prý si otevře sexshop, erotické pomůcky prodá a za utržený obnos pořídí ještě více dronů, než původně plánoval. Pokud si tedy tentokrát pořádně zabezpečí svůj účet…

O využití umělých penisů pro vojenské účely zatím žádné zprávy nemáme. O diverzních akcích ukrajinských hackerů se můžete dozvědět více třeba v textu Politica.

#2 Pornem proti aktivismu

V Ázerbájdžánu oprášili starou metodu, jak bojovat proti disidentům. Na sociálních sítích se začaly objevovat fotografie nahých žen, ale i lechtivé zprávy a audio záznamy pohlavního styku novinářek a aktivistek, jež byly v posledních sedmi letech v kontaktu se zadrženým aktivistou a blogerem Bachtijarem Hadžijevem. Na intenzitě či věrohodnosti těchto styků přitom vůbec nezáleželo, neboť takto unikly i fotografie žen, které Hadžijevovi pouze vyjádřily podporu, souhlasily s jeho protestem proti vládě, nebo vedle něj na fotografii pouze pózovaly. V převážně muslimské konzervativní zemi hrozí ženám za byť jen náznak promiskuity v tom lepším případě ostrakizace v práci nebo v rodině. Ázerbájdžánská vláda v diskreditační kauze prý ale prsty nemá, aspoň to o sobě tvrdí. Přitom byla aktivním uživatelem spywaru Pegasus, má s perzekucí názorových oponentů dlouholeté zkušenosti a stejnou taktiku s fotografiemi a videi patřičně nezahalených osob použila již před lety na zastrašení naší kolegyně ze sítě OCCRP Chadídžy Ismailové.

O možném propojení ázerbájdžánské vlády a pornografie z pomsty se dočtete v textu OCCRP.

#3 Exodus Genesis

Jak z mnohých předcházejících #zesvěta už jistě víte, internet (a zejména jeho temná zákoutí) je studnicí nepřeberného množství nelegálního kontrabandu nabízeného ke koupi. Policisté z celého světa se proto snaží, seč jim síly stačí, aby tomu tak nebylo. Tento týden se jim podařilo v rámci Operace Cookie Monster uzavřít Genesis Market, neboli jedno z největších a nejnebezpečnějších zločineckých tržišť na světě. A co že se v tomto obskurním obchodě  prodávalo? Doslova za pár korun si tam různí desperáti mohli pořídit něčí digitální identitu – IP adresy, otisky prstů, historii prohlížení, soubory cookies nebo třeba přihlašovací údaje, zkrátka vše, co po sobě oběť zanechala na internetu a k čemu se hackeři pomocí malwaru a cílených hackerských útoků dostali. Ve chvíli, kdy se do nelegálního obchodování vložil Europol, nabízel Genesis Market přes dva miliony podobných identit.

K čemu se hodí ukradená digitální identita se dozvíte z reportu Europolu nebo ze zprávy BBC. Pokud by se vám zrovna sevřel žaludek a ucítili jste mrazení v zátylku spojené s představou, že byste mohli být jedním z těch milionů, komu byla identita ukradena a následně nabízena na Genesis Marketu, prozatím nezoufejte. Zda vaše údaje byly skutečně kompromitovány, lze zjistit na portálu nizozemské policie. Mnoho štěstí!

#4 Kraslice z ptakopyska?

Byznys s exotickými zvířaty lze rozjet různým způsobem, možná napadlo šestadvacetiletého Australana, který v přírodě narazil na Ptakopyska podivného, mezi zasvěcenci známého i pod latinským jménem Ornithorhynchus anatinus. Vzácný je především tím, že jako jediný ze savců nerodí živá mláďata, ale klade vajíčka. Mladý muž nelenil a ptakopyska běžně dosahujícího délky českého bochníku chleba sebral, nasedl do vlaku a s nečekaným úlovkem odjel do nejbližšího obchodního centra. Tam ale spadla klec, ne však na ptakopyska, ale na jeho povedeného majitele. Policie ho záhy obvinila z únosu a držení chráněného živočicha. Muži hrozí pokuta až 431 250 australských dolarů (v přepočtu zhruba 6,15 milionů korun). Tím ovšem celý příběh ještě nekončí. Ačkoli byli policisté informováni, že zvíře bylo vypuštěno do nedaleké řeky, nepodařilo se ho najít a Queenslandská policie proto vyhlásila po nebohém ptakopyskovi pátrání. Mimo své přirozené prostředí totiž může onemocnět nebo uhynout. V době uzávěrky tohoto textu nebyl stále nalezen.

Zda mladík plánoval ptakopyska skutečně prodat, nebo jen toužil po netradičních velikonočních vajíčkách, nevíme. Vše ostatní se ale dočtete ve zprávě CNN.

Bonus: Panama Papers stokrát jinak

Dokumenty známé pod názvem Panama Papers, jejichž vydání si tento týden připomínáme, nejenom pomohly odhalit, jak bohatí a mocní optimalizují nebo krátí daně, skrývají své majetky či perou peníze, ale mnohokrát posloužily i jako inspirace v oblasti popkultury. A nejen tam. Za sedm let od vydání Panama Papers si tak můžeme poslechnout písně od americké sludge metalové kapely Panama Papers. Pokud tvrdé hudební žánry nejsou váš šálek čaje, pusťte si jednu z nejméně 38 písní nazvaných Panama Papers, jistě se nějaká z nich trefí do vašeho vkusu. Na dostizích můžete naopak fandit německému plnokrevníku Panama Papers a přitom  nonšalantně pokuřovat cigarety balené v papírcích Panama Papers s „offshorovou příchutí“.

V jakých dalších odvětvích může být novinářská práce inspirativní se dočtete v textu ICIJ (playlist Panama Papers je pochopitelně součástí).

Narazili jste během týdne na zprávu, jež by podle vás v našem #zesvěta rozhodně neměla chybět? Přečetli jste si zajímavou novinku ze světa (ne)organizovaného zločinu, o které jsme ještě nepsali? Pošlete nám svůj tip na e-mailovou adresu zesveta@investigace.cz.

Autor textu a úvodní grafiky: Lukáš Nechvátal

Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do Klubu neprůstřelných a podpořte naši práci.