#zesvěta: Japonská mafie útočí kamikaze auty

Je tu další pátek a to znamená další výběr toho nejzajímavějšího ze světa organizovaného zločinu! Italští doktoři špatně pochopili smysl Lékařů bez hranic, turečtí politici zase už dlouhodobě špatně chápou svobodu tisku. A věděli jste například, že kokain má podle všeho svoje datum spotřeby? Vše a ještě více se dozvíte v dnešním #zesvěta.

#1 Co se za války naučíš…

Japonské policejní složky se obávají opětovného konfliktu mezi mafiány z Jamaguči-gumi, největšího klanu tamní zločinecké organizace jakuza, a dvěma z něj odštěpenými skupinami. Konflikt, který začal v roce 2015 odtržením klanu Kóbe Jamaguči-gumi, se podařilo zdánlivě potlačit přísnějšími opatřeními. Letos v květnu se ale začaly objevovat útoky tzv. kamikaze auty. Takové útoky spočívají (jak jste asi už odhadli) v tom, že mafiáni najedou vozidly do domů vysoce postavených členů konkurenčních gangů. To nejenže zvyšuje v druhém gangu strach, ale pachatel je obvykle zatčen pouze za poškození majetku, za což hrozí poměrně mírný trest.

Zda se opravdu jedná o útoky kamikaze aut nebo jenom o špatné řidiče se dočtete v textu The Asahi Shimbun.

#2 Lékaři bez hranic trochu jinak

Italské a albánské orgány minulý týden zlikvidovaly zločineckou síť podezřelou z podvodů na italském zdravotním systému, korupce a obchodování s drogami. Úřady se domnívají, že skupina využívala řadu italských lékařů a zdravotních sester, aby umožnila albánským občanům nelegální vstup do Itálie. Konkrétně měli zdravotníci vydávat falešná lékařská potvrzení, která uváděla, že jejich držitelé potřebují vstoupit do Itálie z humanitárních důvodů, aby jim bylo poskytnuto život zachraňující lékařské ošetření. Podle Eurojustu dostávali zkorumpovaní lékaři platbu v hotovosti nebo formou sexuálních služeb.

Jak se také dá překročit albánsko-italská hranice se dozvíte ze zprávy Eurojustu.

#3 Novinářské okénko

Prokurátor řeckého nejvyššího soudu v úterý doporučil, aby byla stažena obvinění pěti novinářů ze spiknutí za účelem očerňování politiků při informování o sporné korupční kauze společnosti Novartis. Jedna z obviněných novinářek, Ioanna Papadakou, poté řekla OCCRP, že se zatím jedná pouze o doporučení a na konečné rozhodnutí se stále čeká. Obvinění pěti novinářů vyvolalo v posledních měsících masivní reakci národních i mezinárodních organizací hájících svobodu médií.

Že se ve světě zbytečného stíhání a zastrašování novinářů najdou i pozitivní zprávy se dočtete v textu OCCRP.

Ale aby byl svět zase v rovnováze, přinášíme i neradostnou zprávu. Novináři, kteří byli minulý týden zadrženi při hromadné razii v kurdské baště Diyarbakiru v Turecku, byli ve středu předvedeni k soudu, aby čelili obvinění z terorismu. Státní agentura Anadolu oznámila, že více než 20 pracovníků médií bylo zadrženo v souvislosti s televizním vysíláním z Belgie a Velké Británie, které úřady označily za propagandu teroristických organizací. Tento krok odsoudila místní i mezinárodní novinářská sdružení jako zásah proti svobodnému tisku i proti Kurdům.

Proč si Turecko zaslouží 149. místo ze 180 zemí ve světovém indexu svobody tisku organizace Reportéři bez hranic se dočtete v textu OCCRP.

#4 Minimální trvanlivost kokainu

Policie zabavila na severním karibském pobřeží jihoamerické Kolumbie kontejner s 1000 kilogramy kokainu maskovaného jako brambory, maniok a tovary z nich vyrobené. Odhalení drog, na kterém pracovalo více než 50 lidí a psi, inicioval tip od anonymního volajícího. Podle generálmajora protidrogové policie nejinovativnější případ pašování drog za posledních několik let prozradilo chybějící datum spotřeby na balení.

Že i kokain má podle všeho datum spotřeby se dočtete na stránkách 9news.

Autor textu: Lukáš Nechvátal
Autorka úvodní grafiky: Nikola Klepáčková


Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do Klubu neprůstřelných a podpořte naši práci.