#zesvěta: Jak správně komunikovat se svým dealerem

Tento týden rubrice #zesvěta dominuje evropská policie Europol – pomáhá bojovat se zločinem, zatímco na opačném konci bojuje s regulacemi Evropské unie.  Nevyhneme se  ani československému rybníčku, kde kvetou daňové podvody, a nakonec si řekneme správnou etiku textování s drogovými dealery. Vítejte u pátečního #zesvěta.

#1 České a slovenské firmy vyšetřovány pro daňové podvody

Slovenský úřad evropského prokurátora (EPPO) vyšetřuje čtyři firmy na území České republiky a Slovenska, podezřelé z daňových podvodů. Škoda na státních kasách zemí  dosahuje podle obvinění 48 milionů eur (to je zhruba 1,1 miliardy korun). Firmy jsou podezřelé z dovozu zboží ze zemí třetího světa, aniž by při tom platily clo. Hodnota zboží byla totiž úmyslně podhodnocena a zásilky podle dokumentace zeměmi, kam ve skutečnosti mířily, jen procházely.

Více informací zde.

#2 Jak správně komunikovat se svým dealerem?

Americký Úřad pro potírání drog (DEA) zveřejnil seznam emotikonů, které se často používají jako symbol pro obchod s drogami. Seznam má formu vytisknutelné tabulky, která má sloužit primárně rodičům k tomu, aby odhalili v textových konverzacích svých dětí pokusy o komunikaci s drogovými dealery. Zároveň tím Úřad neúmyslně poskytuje návod, jak s případnými dealery komunikovat pro ty, co to doposud nevěděli.

Prodej drog samozřejmě nepodporujeme, ale čistě pro zajímavost seznam emotikonů naleznete zde.

Drogy i jejich účinnost jsou na vzestupu

#3 Europol zasahuje ve Středomoří

Policejní jednotky v Albánii, Řecku a Itálii za podpory Europolu odhalily organizovanou skupinu, která  na daná území propašovala přes 1100 nelegálních imigrantů. Zásah vedl k zatčení 29 osob. Policisté se domnívají, že zatčení jsou členy organizované pašerácké skupiny, která působí na území sahající od Turecka až po Itálii.

Více se dočtete zde.

Zatýkání proběhlo i ve Španělsku. Také za pomoci Europolu španělská policie zatkla 24 lidí podezřelých z obchodování s lidmi a drogami – konkrétně měli pašeráci vozit uprchlíky na Střední východ, tam nabrat nelegální zboží, například tabák, syntetické drogy nebo falešné dokumenty, a vesele zase odplout k evropským břehům.

Detaily naleznete zde.

#4 Záruční lhůta u dat Europolu

Europol musí smazat veškerá nashromážděná data, která se týkají jedinců bez potvrzených vazeb na nelegální aktivitu. Příkaz k tomu vydal Evropský inspektor ochrany údajů (EDPS). Schraňování takových údajů může totiž být porušením základních lidských práv. Europol tak přijde o možnost schraňovat data o osobách bez jakéhokoli časového omezení.

Více informací o tom, kterých údajů se toto opatření týká, si můžete přečíst zde.

Autorka článku: Kamila Plzáková
Autorka úvodní grafiky: Nikola Klepáčková