#zesvěta: Honorární terorista

Gruzínští poslanci se tento týden snažili napodobit Rusko a prosadit zákon o takzvaných zahraničních agentech, který v největší zemi světa vedl až k postupné likvidaci nezávislých médií. V Itálii se naopak undergroundová čínská banka rozhodla vycházet všemožně vstříc svým speciálním klientům a umožňovat jim jakékoli investice. Němci a Ukrajinci zase rozprášili gang kybernetických vyděračů a honorární konzul alias „globální terorista“ zřejmě zamíří do amerického vězení. #zesvěta je tady, tak jako každý pátek. 

#1 Diplomat známý jako globální terorista

Honorární konzul je vlastně takový dobrovolný diplomat, reprezentant dobrého jména a zájmů země, která jej touto funkcí poctila. Jednoho dnes již exhonorárního konzula zatkla před několika dny rumunská policie. Bývalý libanonský diplomat Mohammad Ibrahim Bazzi, jenž byl honorárním konzulem jmenován gambijskou vládou, je totiž obviněn z financování teroristického hnutí Hizballáh. Z USA do Libanonu se podle obžaloby snažil dopravit v přepočtu více než 17 milionů korun, které předtím pro jistotu i vypral. Gambie proto zrušila Bazziho diplomatické krytí už v roce 2017 a USA na „globálního teroristu“ uvalily sankce. Amerika nyní požaduje jeho vydání.

Více o případu si můžete přečíst na webu ProPublica v rámci série Shadow Diplomats. A daleko více se o honorárních konzulech dozvíte třeba i v našem podcastu Odposlech.

#2 Gruzínská svoboda tisku

Na začátku týdne schválil gruzínský parlament návrh zákona o takzvaných „zahraničních agentech“. Měly by se tak označovat mediální a neziskové organizace, které jsou z více než 20 % financovány ze zahraničí – pokud by tak nečinily, následovala by tučná pokuta, nebo dokonce vězení odpovědných osob. Podobný zákon zavedlo už v roce 2012 Rusko a postupně utahovalo šrouby až do té míry, že svobodná média v zemi zcela zanikla. Gruzínci se zákonem – a vůbec odklonem země od proevropského směřování – ale nesouhlasí a začali protestovat. Podporu jim vyjádřila i jejich prezidentka Salome Zurabišvili, která se chystá iniciativu poslanců vetovat. Po dvou dnech a nocích násilných protestů poslanci návrh ve čtvrtek stáhli. Opozice ale hodlá v demonstracích pokračovat, dokud vládnoucí strany zákon veřejně neodsoudí a nepropustí všechny zadržené.

Více u Reuters.

https://www.investigace.cz/novaja-gazeta/

#3 Čínský bankovní underground

Italští vyšetřovatelé finanční kriminality (Guardia di Finanza) upřeli své zraky na působení „podzemní čínské banky“ v několika italských velkých městech a regionech. Organizace totiž měla tunelovat a vyprat miliardy eur z Itálie a odesílat je na účty v předních čínských bankách – tento krtčí systém dokázal ročně vyprat v přepočtu až 47 miliard korun. A kdo že byli klienti podzemního bankovního podniku? Inu, mafiáni a obchodníci s drogami, italští podnikatelé a také ruští oligarchové, kteří kvůli sankcím nemohou v Itálii otevřeně nakupovat. A pak samozřejmě čínští superboháči, kteří naopak nakupovat mohou a chtějí, třeba poslední výkřiky módy. Italské orgány už kontaktovaly Europol, jenž zrovna prověřuje, zda podobné tunely nesahají i do jiných evropských zemí. Jak dopadne Praha, uvidíme. Krtek pod hlavním českým městem ovšem není pojmem neznámým. Podobně nazývali Pražané tunelování už na přelomu let šedesátých a sedmdesátých minulého století, když… se stavělo metro. Dát ale ruku do ohně, že tím české tunelování skončilo, by jistě dokázal málokdo.

Více na webu la Repubblica.

#4 Konec další kybervyděračské skupiny

Německá a ukrajinská policie provedly koordinovaný zátah na členy kyberzločinecké organizace, která se specializovala na vydírání velkých firem. Na rozbití gangu přitom policie spolupracovaly jak s Europolem, tak s americkou FBI. Díky ransomwaru, což je nejčastější forma kybernetického útoku, kdy zločinci například zablokují důležité součásti interních systémů firem a za jejich odblokování pak požadují výkupné, si padouši přišli na desítky milionů eur. Po celém světě měli na svědomí přes 600 obětí, mezi ty nejvýznamnější patřila i britská Národní zdravotní služba nebo univerzitní nemocnice v Düsseldorfu, jejichž počítače byly v roce 2020 infikovány programem DoppelPaymer. Cenou nejvyšší zaplatila jedna pacientka, která potřebovala urgentní péči. Poté, co musela být převezena k ošetření do jiného města, kde zdravotní systém nebyl zablokovaný, zemřela.

Více informací nabízí agentura Associated Press.

Narazili jste během týdne na zprávu, jež by podle vás v našem #zesvěta rozhodně neměla chybět? Přečetli jste si zajímavou novinku ze světa (ne)organizovaného zločinu, o které jsme ještě nepsali? Pošlete nám svůj tip na e-mailovou adresu zesveta@investigace.cz.

 

Autorka textu: Jaroslav Formánek, Zuzana Šotová
Autorka úvodní grafiky: Martina Bartl