#zesvěta: Češi jako převozníci lidí

Organizovaný zločin prázdniny nemá a tradiční páteční zesvěta také ne. Tentokrát ale za úspěchy zločinců nemusíme v jednom případě ani za hranice – nová zpráva Národní centrály proti organizovanému zločinu vysvětluje, jak se Češi podílejí na pašování lidí. Ve světě byla naopak odsouzena za napomáhání v praní peněz balkánskými mafiány švýcarská banka Credit Suisse a izraelští vojáci doslova doběhli na to, že si chodí zaběhat a své sportovní výkony mapují pomocí mobilní aplikace.

#1 Verdikt nad švýcarskou pračkou

Švýcarský federální soud odsoudil banku Credit Suisse za umožňování praní peněz. Výhod tamního legendárního bankovního tajemství využívala balkánská mafie, konkrétně síť Evelina Baneva, přezdívaného Brendo, nebo také “kokainový král”. Banev je bulharský developer, spisovatel a obchodník s drogami, který se v regionu  balkánských států proslavil četnými stíháními, kromě obchodu s drogami šlo rovněž o praní špinavých peněz. Credit Suisse by za benevolenci vůče svému klientovi měla zaplatit pokutu ve výši 2 milionů franků (což je necelých 50 milionů korun). Z bankovních účtů Baneva a jeho kompliců zabývajících se praním peněz bude také zabaveno 12 milionů franků (297 milionů korun).

Více najdete u BBC.

#2 Dubajské nemovitosti Lukašenkových kámošů

Na začátku května přinesla nadnárodní novinářská síť Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) informace o tom, jak jednoduché lze v Dubaji investovat i špinavé peníze a získat tak cenný status tamního rezidenta, kterého dubajské úřady k trestnímu stíhání v jiných zemích jen tak nevydají. Nyní přináší běloruské opoziční médium Belarusian Investigative Center nová zjištění o významných Bělorusech zapojených i do politiky, kteří v této dovolenkové destinaci nějakou tou nemovitostí rovněž disponují. Jedná se o sankcionovaného podnikatele, jenž slouží jako “peněženka” diktátora Lukašenka, k dalším jménům patří běloruský podnikatel odsouzený za korupci, popová zpěvačka Alesii a úspěšný hokejista Michail Grabovskij. 

Více se dozvíte na stránkách OCCRP

Dubaj jako útočiště zločinců, zkorumpovaných politiků a kontroverzních postav

#3 Češi pomáhají pašovat lidi

Podle zprávy Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) se v roce 2021 Češi rozhodli napomáhat v pašování lidí. Pro zločinecké skupiny, praktikující tento byznys, totiž často pracují jako řidiči. Takto se zapojují do nekalých praktik mezinárodních gangů, nejčastěji ovládaných Vietnamci, Ukrajinci a Syřany. Česko je podle zprávy NCOZ tranzitní zemí pro migranty – přicházející převážně ze Sýrie, Afghánistánu a z Maroka -, kteří pak většinou míří do Německa. 

Zprávu si můžete přečíst zde.     

#4 Špiclování přes běhání

Prozatím neidentifikovaná skupina sledovala pohyby izraelských vojáků skrze mobilní aplikaci Strava, která zaznamenává běžecké výkony svých uživatelů. V aplikaci lze vytvořit “segmenty”, tedy záchytné body, jež uživatelé sdílejí, a mezi kterými mohou například závodit a pak porovnávat své výsledky. Tím, že špióni tyto záchytné body uměle vytvořili, prolomili bezpečnost i u těch členů izraelské armády, kteří měli své telefony jinak maximálně zabezpečené. Byl tak například sledován Izraelec, jenž si šel zaběhat na přísně tajné vojenské základně, která je údajně spojená s jaderným programem.

Více si můžete přečíst u britského Guardianu.  

 

Autorka textu: Zuzana Šotová
Autorka úvodní grafiky: Nikola Klepáčková