#zesvěta: Ani na konci roku organizovaný zločin nespí

Na závěr roku si v tradiční rubrice #zesvěta můžete přečíst o vánočním praní špinavých kryptoměn německou policií, o nejzkorumpovanější osobě roku 2021 a také o tom, které státy letos soutěžily o smutné prvenství v žebříčku „Nejnebezpečnější země pro novináře“.

Budeme se na Vás, milí čtenáři, těšit i v novém roce, v němž by pravidelné kuriozity ze světa organizovaného zločinu neměly chybět. 

#1 Velká prosincová kryptoloupež 

Jak už to tak bývá, prosinec byl pro zloděje kryptoměn opravdu aktivním měsícem. Došlo k okradení platformy BadgerDAO a z příspěvku, který platforma zveřejnila, vyplývá, že neznámé osobě se podařilo způsobit škodu přibližně 166 milionů dolarů (kolem 3,5 miliardy korun) v odcizených finančních prostředcích. Badger následně vysvětlil, že hacker do jejich webových stránek podle všeho vložil škodlivý skript, jenž mu umožnil zachytit transakce aktivních uživatelů a přesměrovat jejich prostředky do své peněženky.

Jedná se o jednu z největších loupeží kryptoměn tohoto roku.

Více o loupeží naleznete zde.

#2 Nejzkorumpovanější osoba roku 2021

OCCRP vyhlásil běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka osobností roku 2021, neboť se nebývalou měrou zasloužil o rozvoj organizovaného zločinu a korupce. Drew Sullivan, spoluzakladatel OCCRP a porotce ankety, k tomu řekl: „Pro korupci to byl výjimečný rok, v němž Lukašenko vyčníval z davu.“

Brutální diktátor na sebe upozornil hlavně kauzami jako přesměrování státních peněz řadě oligarchů blízkých Lukašenkově rodině, přinucení dopravního letadla společnosti Ryanair s běloruským disidentem na palubě k přistání v Minsku, což bylo v naprostém v rozporu s mezinárodními zákony o letecké dopravě, ale i vyvoláním pohraniční krize s Evropskou unií tím, že pustil tisíce uprchlíků na unijní hranice. 

Vítěze minulých ročníku této ankety a také více informací o Lukašenkovi naleznete tady nebo v našem novém podcastu. 

#3 Vánoční praní kryptoměn německou policí

Německá policie po více než půl roce konečně vyprala 100 milionů eur (2,5 miliardy korun) v kryptoměnách, které souvisejí s trestnou činností a v databázi Blockchain, kde se ukládají různé informace o transakcích, jsou označené za „kontaminované“ a nelze s nimi obchodovat na běžných burzách. Z těchto důvodů se frankfurtské oddělení pro boj proti kyberkriminalitě obrátilo na společnost Bankhaus Scheich Wertpapierspezialist, která se specializuje na digitální aktiva, aby tyto kryptoměny vyčistila a vrátila do běžného oběhu. 

Výtěžek z jejich prodeje bude nyní převeden do státního rozpočtu. 

Jak složitě se perou kryptoměny, naleznete zde. 

#4 Nejnebezpečnější krajiny pro novináře

V roce 2021 bylo v souvislosti se svou prací zabito celkem 45 novinářů, z toho 40 mužů a 5 žen. Celkem 28 novinářů se stalo terčem útoku kvůli svým investigativním aktivitám, tři byli zabiti při zpravodajství z válečného konfliktu, dva přišli o život při pokrývání občanských nepokojů a jeden novinář byl zabit při plnění úkolu spojeného se svou prací.

Mexiko, Afghánistán a Indie tak v současnosti představují země, kde je činnost novinářů vystavena smrtelným rizikům. Průzkum ale ukázal, že k vraždám novinářů dochází téměř ve všech částech světa, což potvrzuje, že jejich bezpečnost je globálním problémem, který se neomezuje pouze na určité regiony.

Více o tomto nemilém žebříčku se dočtete tady.

Autorka článku: Nina Kodhajová

Autorka úvodní grafiky: Nikola Klepáčková